Συγκλονιστικά στοιχεία, που φανερώνουν τη βαρύτητα της COVID-19 λοίμωξης που προκαλούσε η παραλλαγή Δέλτα το περασμένο φθινόπωρο και χειμώνα, την τρομακτική πίεση που προκαλούσε στο σύστημα υγείας και την συνεπακόλουθη τεράστια θνητότητα όσων χρειάστηκαν διασωλήνωση, παρουσιάστηκαν στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Αναδρομική μελέτη σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην πτέρυγα COVID της Δ' Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2021, κατέγραψε ποσοστό θνητότητας 84,4% σε όσους διασωληνώθηκαν, καθώς μόλις 14 από τους 90 πήραν εξιτήριο. Οι 61 από τους 90 χρειάστηκε να παραμείνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ κατά μέσο όρο για 3 μέρες, λόγω μη διαθεσιμότητας κλινών.
Από το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σχεδόν οι μισοί παρουσίασαν βαριά νόσο, ενώ η μεγάλη ηλικία, οι συννοσηρότητες και ο μη εμβολιασμός έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβασή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνοι οι 12 από τους ασθενείς που παρουσίασαν βαριά λοίμωξη COVID-19 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο (ποσοστό 5,5%).
Η μελέτη
Η αναδρομική μελέτη έγινε από το επιστημονικό προσωπικό της Δ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου (Ι. Παπαγιουβάννη, Π. Μπίνου, Θ. Οικονόμου, Χρ. Λιάβα, Π. Πανάς, Ν. Φράγκου, Χρ. Βέττας, Δ. Βλαχάκης, Η. Χύτας, Α. Δουγαλής, Χρ. Κυδώνα, Ε. Σινάκος), σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην πτέρυγα COVID-19 από τον Σεπτέμβριο ως και τον Δεκέμβριο του 2021. Την συγκεκριμένη περίοδο κυριαρχούσε η πολύ μεταδοτική και ιδιαίτερα επιθετική παραλλαγή Δέλτα.
Όπως ανέφερε η ειδικευόμενη παθολόγος της Κλινικής, Ι. Παπαγιουβάνη, παρουσιάζοντας τα ευρήματα, από τους συνολικά 471 νοσηλευόμενους ασθενείς της συγκεκριμένης περιόδου οι 220 είχαν βαριά νόσο (46,7%). Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 68,6 έτη, ήταν μοιρασμένοι ποσοστιαία ανάμεσα στα δύο φύλα (50,9% άνδρες, 49,1% γυναίκες), ενώ το 75,9% είχαν κάποια συννοσηρότητα.
Μόνο 46 ασθενείς (20,9%) ήταν εμβολιασμένοι έστω και με μία μόνο δόση, και από αυτούς μόνο οι 12 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Στο συνολικό δείγμα των 220 ασθενών με βαριά λοίμωξη το ποσοστό όσων είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μεταφράζεται στο 5,5%.
Αποτελέσματα
Στο σύνολο: Το 33,2% του συνόλου των ασθενών πήραν εξιτήριο, το 25,9% απεβίωσε και το 40,9% χρειάστηκε διασωλήνωση. Η ποιοτική ανάλυση κατέδειξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση της ηλικίας σε ό,τι αφορά την έκβαση. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας όσων απεβίωσαν ήταν 84,77 έτη. Όσοι χρειάστηκαν διασωλήνωση είχαν μέση ηλικία τα 64,77 έτη, ενώ 60,78 έτη είχαν όσοι πήραν εξιτήριο.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η ύπαρξη συννοσηροτήτων αυξάνει τον κίνδυνο για διασωλήνωση κατά 2,35 φορές.
Διασωληνωμένοι: Οι 90 ασθενείς που χρειάστηκαν διασωλήνωση είχαν μέση ηλικία 64,77 έτη και το 57,8% ήταν άνδρες. Το 74,4% είχαν κάποια συννοσηρότητα, ενώ το 84,4% ήταν ανεμβολίαστοι. Από αυτούς πήραν εξιτήριο μόνο οι 14 και δυστυχώς απεβίωσαν οι 76, οι 28 εκ των οποίων εκτός ΜΕΘ. Η θνητότητα σε αυτή την ομάδα ασθενών έφτασε το σοκαριστικό ποσοστό 84,45%. Οι 61 από τους 90 ασθενείς χρειάστηκε να παραμείνουν εκτός ΜΕΘ για χρονικό διάστημα από 1 ως 8 μέρες και διάμεση τιμή τις 3 μέρες.
Εμβολιασμένοι: Οι εμβολιασμένοι ασθενείς, έστω και με μία δόση, είχαν μέση ηλικία τα 77,89 έτη. Το 60,9% άνδρες, και σχεδόν στο σύνολό τους (93,8%) είχαν κάποια συννοσηρότητα. Το 21,7% αυτών πήραν εξιτήριο, 47,8% απεβίωσαν, το 30,4% διασωληνώθηκαν. Και σε αυτή την υποομάδα, η ηλικία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση: Οι αποβιώσαντες είχαν μέση ηλικία τα 84,5 έτη, όσοι διασωληνώθηκαν ήταν 72,07 ετών κατά μέσο όρο, ενώ όσοι πήραν εξιτήριο είχαν διάμεση ηλικία τα 69,6 έτη.
Συμπεράσματα
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης, η κ.Παπαγιουβάνη ανέφερε ότι:
- Η πλειοψηφία των ασθενών με βαριά νόσο COVID-19 ήταν ανεμβολίαστοι
- Η διασωλήνωση συσχετίστηκε με μεγαλύτερη ηλικία και ύπαρξη συννοσηροτήτων
- Παρατηρήθηκε υψηλή θνητότητα στους διασωληνωμένους ασθενείς
- Σημαντικό ποσοστό διασωληνωμένων παρέμειναν, έστω και μια μέρα, εκτός ΜΕΘ λόγω πίεσης του συστήματος υγείας
- Στους εμβολιασμένους ασθενείς, δυσμενής παράγοντας για την έκβαση αποδείχτηκε η μεγάλη ηλικία. Η πλειοψηφία αυτών είχαν συνοδά νοσήματα.