Δερμιτζάκης: Πραγματικό lockdown ή άλλες λύσεις

Θα πρέπει να βάλουμε ένα πολύ πιο αυστηρό lockdown, που θα εφαρμοστεί σοβαρά στην πράξη, ή να προχωρήσουμε σε εντελώς άλλη στρατηγική, δηλώνει ο καθηγητής Γενετικής. Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ.

Δερμιτζάκης: Πραγματικό lockdown ή άλλες λύσεις

Την εκτίμηση πως η εφαρμογή ενός σκληρότερου lockdown δεν είναι η λύση στο γεγονός ότι δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Επειδή ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση, δεν μπορούμε να παίρνουμε πολλά ρίσκα. Αυτή τη στιγμή, η αύξηση της δόσης, κατά τη γνώμη μου, δεν θα δουλέψει», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πιστεύει κάτι τέτοιο όχι επειδή θεωρητικά το πιο σκληρό lockdown δεν είναι καλή λύση, αλλά επειδή στην πράξη δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί.

«Tα πράγματα είναι σαν να έχουμε έναν ασθενή στο νοσοκομείο. Του δίναμε ένα φάρμακο το οποίο παλιά μπορούσε να τον βοηθήσει, τώρα το φάρμακο δεν δουλεύει, έχουμε δύο επιλογές λοιπόν: ή θα αυξήσουμε τη δόση του φαρμάκου ή θα αλλάξουμε το φάρμακο» συνόψισε, δίνοντας μια παρομοίωση αναφορικά με το ζήτημα του ότι τα μέτρα κατά του κορωνοϊού δεν φαίνεται να αποδίδουν.

Ο κος Δερμιτζάκης εξήγησε δηλαδή πως ή θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα πολύ πιο αυστηρό lockdown, αλλά να εφαρμοστεί και να μπορέσουμε να ελέγξουμε ακόμη και αυτούς που δεν έχουν διάθεση να το εφαρμόσουν, ή θα προχωρήσουμε σε μια εντελώς άλλη στρατηγική. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» τόνισε και πρόσθεσε πως αυτό είναι ένα δίλημμα που δεν ξέρουμε πώς θα δουλέψει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εάν και εφόσον αποφασιστεί η πρακτική του «σκληρότερου lockdown», πρέπει να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό και αυτή η λύση να δουλέψει.

Ο κος Δερμιτζάκης δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να περιγράψει τυχόν νέα μέτρα καθώς δεν είναι σε θέση να πει πώς θα περιοριστεί η κινητικότητα των ανθρώπων, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν περιορίσει την κοινωνικότητά τους ενώ έπρεπε. «Δεν μπορώ να σας πω πώς θα σταματήσουν κάποιοι νέοι να κάνουν πάρτι ή κάποιοι να βγαίνουν έξω και να πηγαίνουν από το ένα μέρος της Αθήνας στο άλλο».

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σας το πω κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι ακούει πολλούς συναδέλφους του να μιλούν για καταστροφή εάν ανοίξουμε, την ώρα που υπάρχει κώλυμα ως προς το ποια είναι η καλύτερη λύση.

Πίεση στα νοσοκομεία

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, αναφορικά με την κατάσταση στο μέτωπο του κορωνοϊού, την ώρα που η έκρηξη των κρουσμάτων έχει προκαλέσει «ασφυξία» στα νοσοκομεία και έντονο προβληματισμό στους ειδικούς.

«Υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων για το πώς φτάσαμε εδώ. Το ένα είναι η κόπωση όλων μας μετά από ένα χρόνο πανδημίας, το δεύτερο είναι ο καιρός και το τρίτο είναι οι μεταλλάξεις. Αυτά έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι εφεδρείες των νοσοκομείων είναι πολύ περιορισμένες, γίνονται προσπάθειες να ανοιχτούν νέες κλίνες ΜΕΘ και εντός της ημέρας. Θετικό είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι ικανοποιητικός και αυξανόμενος. Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι των 60 και άνω», είπε ο κ. Δημόπουλος.

Αναφερόμενος στο πότε αναμένεται να υιοθετηθούν νέα μέτρα και αν αυτό θα γίνει πριν την Τσικνοπέμπτη ή την Καθαρά Δευτέρα, ο ίδιος σημείωσε ότι «σε κάθε επετειακή εκδήλωση ή περίοδο, την ώρα που μεγαλώνει και η μέρα και ο καιρός είναι καλύτερος, υπάρχει συγχρωτισμός τις μεσημεριανές ώρες μέχρι το lockdown. Το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι στα όριά του, με μεγάλη προσπάθεια και μεγάλο αριθμό εφημεριών. Ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα, και αυτό γίνεται επί μήνες».

«Δεν γνωρίζω ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αγορά, αν θα είναι στοχευμένα μέτρα ή με ενισχυμένο lockdown. Φαίνεται δύσκολο και το άνοιγμα των σχολείων, σαφώς πρέπει να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων και ιδιαίτερα στις νοσηλείες», πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v