Ποιες περιοχές γύρισαν την πλάτη στα δωρεάν τεστ κορωνοϊού

Υποβλήθηκαν 25.786 αιτήσεις για rapid test μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr και έγιναν 13.000 τεστ σε μια εβδομάδα. Ποιες περιοχές έδωσαν το παρόν, που δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Ποιες περιοχές γύρισαν την πλάτη στα δωρεάν τεστ κορωνοϊού

Η Φόρμα δωρεάν ελέγχου COVID-19 (testing.gov.gr) τέθηκε σε λειτουργία πριν από μία εβδομάδα με στόχο την παρακολούθηση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα και την εκτίμηση του λεγόμενου «δείκτη θετικότητας», μέσω της παρακολούθησης ασυμπτωματικών εθελοντών με τυχαία επιλογή, και την πραγματοποίηση τεστ σε 12.000 πολίτες καθημερινά.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, τις πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας στο σύνολο της Επικράτειας υποβλήθηκαν 25.786 αιτήσεις. Με βάση αυτές πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 13.000 τεστ μέχρι χθες. Ενδιαφέρον έχει ότι καταγράφονται σημαντικές διαφορές στην ανταπόκριση των πολιτών ανά την Επικράτεια. Συγκεκριμένα, στην Αττική συμπληρώθηκαν 12.942 φόρμες αίτησης και στη Θεσσαλονίκη 3.361. Αντίθετα, σε νησιά και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (όπως για παράδειγμα στην Καστοριά και στα Γρεβενά), ο αριθμός των αιτήσεων είναι πολύ χαμηλότερος.

Να σημειωθεί ότι με τα σημερινά δεδομένα (κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους) οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα ως επι το πλείστον βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα: Κοζάνη, Κιλκίς, Εβρος, Θάσος, Ροδόπη και Ξάνθη, συμπληρώνουν τη λίστα στην οποία περιλαμβάνεται και η Δυτική Αττική.

Οπως επισημαίνεται η συμμετοχή των πολιτών θα βοηθήσει τους ειδικούς να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για τη μετάδοση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς.  Μπορεί να βοηθήσει όμως, και στην προστασία του καθενός προσωπικά με έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στην προστασία ευάλωτων ατόμων του στενού μας περιβάλλοντος, σε περίπτωση που κάποιος διαγνωσθεί και είναι ασυμπτωματικός φορέας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v