Για κάθε κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίζεται από τους ελέγχους ανά την επικράτεια, από τον Έβρο ως την Κρήτη και από τα Επτάνησα ως τα Δωδεκάνησα, αρμόδιοι για την ιχνηλασία των στενών επαφών του ασθενή είναι οι 190 ιχνηλάτες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που στεγάζονται στο κτίριο «Φάρος» στο Μαρούσι.
Από εκεί γίνεται το τηλεφώνημα για τη συνέντευξη, τη λήψη ιστορικού, τις στενές επαφές του, τις οδηγίες για την περίοδο της καραντίνας. Ακολουθούν τηλεφωνήματα στους οικείους του ασθενή και τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή τις τελευταίες ημέρες, ώστε να δοθούν οι αντίστοιχες οδηγίες. Στη συνέχεια, με τη συνδρομή και των κατά τόπους αστυνομικών αρχών, πρέπει να ελέγχεται αν τηρούνται τα μέτρα απομόνωσης.
Η διαδικασία της ιχνηλάτησης είναι κομβική και καθοριστική για την αποτροπή διασποράς του ιού στην κοινότητα. Οι προσπάθειες που γίνονται είναι φιλότιμες, αλλά εκ των πραγμάτων ο στόχος αποτελεσματικής κάλυψης όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας είναι αδύνατο να επιτευχθεί από 190 στελέχη, θέμα που είχε αναδείξει και το iatronet.gr, με σχετική ερώτηση προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Η δημοσιογραφική έρευνα στις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας, αναδεικνύει τις «τρύπες» της ιχνηλάτησης, η οποία στην πράξη αποδεικνύεται τουλάχιστον ελλιπής.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν δέχονται ποτέ κάποιο τηλεφώνημα, ενώ σε άλλες το τηλέφωνο χτυπάει για πρώτη φορά ένα και πλέον μήνα μετά την επιβεβαίωση του θετικού κρούσματος, όταν πια έχουν αναρρώσει.
Υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, των Περιφερειών, ακόμη και μεμονωμένοι γιατροί σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με δική τους πρωτοβουλία, συνδράμουν επικουρικά στην ιχνηλάτηση, καλύπτοντας τα κενά της διαδικασίας και ενημερώνοντας οι ίδιοι τους συγγενείς των ασθενών, καλώντας τους έγκαιρα για τεστ Covid.
Κατόπιν εορτής, και ενώ η ευρεία διασπορά του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει εστίες υπερμετάδοσης και έχει οδηγήσει ήδη στα πρώτα lockdown «τύπου Μαρτίου» σε συγκεκριμένες περιοχές, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκέντρωσης της υπηρεσίας, με τον διπλασιασμό του αριθμού των ιχνηλατών και την τοποθέτηση του μεγαλύτερου μέρους των νέων προσλήψεων στις Περιφέρειες και στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες.
Από τους 192 νέους ιχνηλάτες που προσλήφθηκαν και σήμερα εκπαιδεύονται με στόχο να αναλάβουν υπηρεσία από τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, 30 θα τοποθετηθούν στην πρωτεύουσα. Άλλοι 18 προορίζονται για τη Θεσσαλονίκη, ενώ από 1 ως 6 στελέχη θα τοποθετηθούν σε άλλες 54 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν υποσχέσεις από την κυβέρνηση προς τους τοπικούς άρχοντες των «κόκκινων» νομών, πως από σήμερα, Δευτέρα, θα τους δίνονται πιο αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό κρουσμάτων ανά δήμο, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα της διασποράς και να μπορούν να συνδράμουν πιο ενεργά με τις δικές τους δυνάμεις στον έλεγχο της πανδημίας.
Θεσσαλονίκη - Κεντρική Μακεδονία: Ετοιμάζονται γραφεία για τους ιχνηλάτες
Δημοσιογράφος στη Θεσσαλονίκη, που προσβλήθηκε από κορωνοϊό η ίδια, ο σύζυγος και τα δύο τους παιδιά, δέχτηκε το πρώτο τηλεφώνημα από τους ιχνηλάτες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 34 ολόκληρες μέρες μετά τη διάγνωση (!) και ενώ φυσικά είχε ήδη αναρρώσει και επιστρέψει στις κανονικές της δραστηριότητες.
«Πήραμε να ρωτήσουμε πώς είστε μετά την καραντίνα», άκουσε να της λένε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Ο σύζυγος και οι υπόλοιποι συγγενείς δεν δέχτηκαν τηλεφώνημα. Στα σχόλια κάτω από τη σχετική ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνονται οι μαρτυρίες άλλων χρηστών, που δήλωσαν ότι βρέθηκαν επίσης θετικοί αλλά δεν τους «ενόχλησε» ποτέ κανείς για οδηγίες ή ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τα στελέχη να ετοιμαστούν γραφεία με υπολογιστές και άλλο αναγκαίο εξοπλισμό για τους 30 ιχνηλάτες που αναμένεται να τοποθετηθούν από τις 3 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη και στις έδρες των άλλων 6 Περιφερειακών Ενοτήτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα τοποθετηθούν 18 στη Θεσσαλονίκη και από 2 σε Σέρρες, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία και Κιλκίς.
Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια δεν είχε εμπλακεί στη διαδικασία της ιχνηλάτησης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Στο πρώτο κύμα κάναμε πολλές ιχνηλατήσεις μέσω των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Υγείας. Είχαμε τότε αυτή την αρμοδιότητα. Στη συνέχεια, μετά τη σύσταση του σώματος των ιχνηλατών στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν ζητείται πλέον η συνδρομή μας αλλά είμαστε εδώ για να το κάνουμε επικουρικά, αν παραστεί ανάγκη και μας ζητηθεί. Εμείς κάνουμε τις δικές μας ιχνηλατήσεις στις υπηρεσίες μας, όταν εντοπίζονται κρούσματα μεταξύ των υπαλλήλων», μας δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρήστος Μήττας (φωτ. κάτω).
Καμία εμπλοκή ως τώρα δεν είχε και η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της Χαράλαμπος Στεργιάδης (φωτ. κάτω), οι 30 νέοι ιχνηλάτες που προορίζονται για τους 7 νομούς εκπαιδεύονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα και από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία.
«Εμείς θα φιλοξενήσουμε στα γραφεία μας τους 18, προσωρινά, μέχρι να αποκτήσουν δικές τους εγκαταστάσεις. Μελλοντικά προβλέπεται η δημιουργία Περιβαλλοντικών Κέντρων, στο πλαίσιο της νέας δομής της Πολιτικής Προστασίας. Οι υπόλοιποι 12 θα εγκατασταθούν ανά δύο στις έδρες των αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων», σημείωσε.
Δήμαρχοι προς Χαρδαλιά: Δώστε μας στοιχεία
Τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας (φωτ. κάτω) όσο και οι ομόλογοί του των άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος διαμαρτυρήθηκαν προς τον κ. Χαρδαλιά για το γεγονός ότι ενημερώνονται για τα κρούσματα από τα μέσα ενημέρωσης και δεν έχουν εικόνα για την κατανομή τους ανά περιοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε πως θα έχουν σχετική ενημέρωση από σήμερα, Δευτέρα. Ο ίδιος ζήτησε, επίσης, να οριστεί συντονιστής Πολιτικής Προστασίας για τη Βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
«Οι δήμαρχοι ενημερωνόμαστε για τα κρούσματα από τα δελτία ειδήσεων. Ξέρουμε πως η Θεσσαλονίκη έχει τόσα κρούσματα σήμερα και δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα πόσα έχει κάθε δήμος και πόσα τεστ έχουν γίνει», δηλώνει στο Euro2day.gr ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης (φωτ. κάτω), ο οποίος μαζί με τους δημάρχους Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτετζίδη και Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου έθεσαν το ζήτημα στον υφυπουργό.
«Εδώ και μήνες μάς έχουν υποσχεθεί πως θα έχουμε πιο συγκεκριμένη ενημέρωση, αλλά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Το ξαναθέσαμε στον κ. Χαρδαλιά, είπε θα το ξανακοιτάξει, αλλά διευκρίνισε πως ο ΕΟΔΥ δεν είναι δική του αρμοδιότητα αλλά του Υπουργείου Υγείας», πρόσθεσε.
Σε ειδική συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας, γίνεται λόγος και για ελλιπέστατη αστυνόμευση στην πόλη.
Δυτική Μακεδονία: Άτυπη ιχνηλάτηση από τον τοπικό ΕΟΔΥ
Από την περασμένη άνοιξη έχει συσταθεί με έδρα την Κοζάνη περιφερειακή υπηρεσία του ΕΟΔΥ, με συντονιστή τον λοιμωξιολόγο Ιορδάνη Ρωμιόπουλο (φωτ. κάτω), για τη διαχείριση της πανδημίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Διαθέτει έξι κλιμάκια που διενεργούν τεστ, αποτελούμενα το καθένα από ένα νοσηλευτή και έναν οδηγό. Με πρωτοβουλία του τοπικού συντονιστή και πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας, γίνεται επικουρικά και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των τοπικών επαφών.
Ο ίδιος ο κ. Ρωμιόπουλος, σε διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε τις προηγούμενες μέρες στα τοπικά ΜΜΕ, ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η ιχνηλάτηση και τις δυσκολίες στην υλοποίησή της. Όπως είπε, η λίστα με τα θετικά τεστ της ημέρας δεν φτάνει στον ίδιο από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και τους ιχνηλάτες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αλλά από τις τοπικές δομές υγείας και τα εργαστήρια που κάνουν τις αναλύσεις στην Κοζάνη.
Κάθε βράδυ φτάνουν με email τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων και το επόμενο πρωί γίνονται τα τηλεφωνήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ροή πληροφοριών δεν είναι πάντα ομαλή. «Κάποιοι μικροβιολόγοι ξεχνούν να μας στείλουν τη λίστα. Κάποιες φορές παίρνουμε ονόματα χωρίς τηλέφωνα. Άλλες φορές τα τηλέφωνα είναι λάθος ή παλιά, που δεν ισχύουν πλέον», είπε.
Ακόμη και όταν τα στοιχεία είναι ακριβή, ορισμένοι από τους ασθενείς και τις επαφές τους αρνούνται να συνεργαστούν. «Κάποιοι λένε ψέματα εν γνώσει τους, γιατί φοβούνται μήπως στιγματιστούν και ότι θα τους βγάλουν στα κανάλια. Άλλοι ρίχνουν με Depon τον πυρετό και πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους», ανέφερε.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για την αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση, με τη συνδρομή και εθελοντών. «Εχουμε προτείνει να συνδράμουν τοπικές εθελοντικές ομάδες, με πείρα και αξιοπιστία, όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και οι ομάδες διάσωσης της περιοχής. Μας απάντησαν πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο και πως προσκρούει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαράλαμπος Τσεβεκίδης (φωτ. κάτω) και πρόσθεσε: «Τα Εργαστήρια καθυστερούν ως και 5 μέρες τα αποτελέσματα. Έτσι καθυστερεί και η ιχνηλάτηση. Η αστυνομία αδυνατεί να κάνει ελέγχους. Έχουμε καταθέσει και την πρόταση να μπλοκάρονται τα SMS στα τηλέφωνα των θετικών κρουσμάτων, ώστε να μην μπορούν να κάνουν βόλτες στην πόλη. Το μετέφερα και στον κ. Χρυσοχοΐδη, στη συνάντηση που είχαμε την Πέμπτη».
Στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία το επόμενο διάστημα 12 νεοπροσλαμβανόμενοι ιχνηλάτες. Οι 4 θα τοποθετηθούν στην Κοζάνη, από 3 σε Φλώρινα, Καστοριά και 2 στα Γρεβενά.
Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Οι γιατροί τηλεφωνούν σε συγγενείς
Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έχει συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των τοπικών εστιών έξαρσης κορωνοϊού που εμφανίστηκαν στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, όπως στην κωμόπολη του Εχίνου. Στη δεύτερη φάση συνδράμει μόνο επικουρικά και εφόσον της ζητηθεί.
«Η ιχνηλάτηση γίνεται από την Αθήνα, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Επικουρικά, ορισμένες φορές μάς ζητείται να συνδράμουμε και το κάνουμε. Έχουμε τη γνώση και τον μηχανισμό, το έχουμε κάνει στο παρελθόν με άλλα λοιμώδη νοσήματα. Όταν μας ζητηθεί, παίρνουμε τα τηλέφωνα που πρέπει και δίνουμε τις οδηγίες. Στην κρίση στον Εχίνο βοηθήσαμε σημαντικά», υποστηρίζει στο Euro2day.gr ο διευθυντής Υγείας της Περιφέρειας Λουκάς Γεωργίου.
Στην Κομοτηνή, ρόλο ιχνηλατών έχουν λάβει και γιατροί του νοσοκομείου της πόλης, με δική τους πρωτοβουλία, όπως αποκαλύπτει ο Γιώργος Πατλάκας (φωτ. κάτω), διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του «Σισμανόγλειου» Κομοτηνής και συντονιστής της περιοχής για την Covid.
«Από τα πρώτα κρούσματα διαπιστώσαμε πως υπήρχε μια γραφειοκρατική διαδικασία που και λόγω φόρτου εργασίας καθυστερούσε την ιχνηλάτηση. Οι συγγενείς των θετικών κρουσμάτων ενημερώνονταν 3-4 μέρες μετά. Με δική μας πρωτοβουλία αναλάβαμε να ενημερώνουμε εμείς τις στενές επαφές, άμεσα. Με τον τρόπο αυτό, βρήκαμε οικογένειες που είχαν και τρία και τέσσερα κρούσματα, κάποια τα νοσηλεύσαμε, σε άλλα δώσαμε οδηγίες και με τον τρόπο αυτό ελέγξαμε τη διασπορά», σημειώνει ο κ. Πατλάκας και διευκρινίζει: «η ιχνηλάτηση που κάναμε εμείς περιορίστηκε στον στενό κύκλο συγγενών. Αν από τη διαδικασία προέκυπτε η πληροφορία πως το άτομο που νοσεί ή κάποια στενή επαφή δούλευε π.χ. σε σούπερ μάρκετ, ενημερώναμε τον ΕΟΔΥ να ελέγξει τα περαιτέρω».
Στην ακριτική Περιφέρεια θα τοποθετηθούν 12 ιχνηλάτες, εκ των οποίων οι 4 στην Καβάλα (θα καλύψουν και τη Θάσο) και από 2 σε Δράμα, Ροδόπη, Ξάνθη και Έβρο.
Θεσσαλία: Συνδρομή της Περιφέρειας σε δομές
Στη Θεσσαλία, η Περιφέρεια συνδράμει επικουρικά, όταν χρειάζεται για την ενημέρωση στενών επαφών θετικών κρουσμάτων, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Όπως δηλώνει ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός (φωτ. κάτω), «μέχρι τον Οκτώβριο είχαμε ενεργή εμπλοκή στην ιχνηλάτηση στον γενικό πληθυσμό, σε συνεργασία με τα τοπικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Από εκεί και πέρα, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε πολύ και το έργο ανέλαβε κεντρικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».
Η Περιφέρεια διενεργεί συστηματικούς ελέγχους σε δομές όπου υπάρχει συνάθροιση ατόμων, όπως δημόσιες υπηρεσίες, αστυνομία, φυλακές, οίκοι ευγηρίας, δομές ευάλωτων όπως οικισμοί Ρομά. «Όταν στους ελέγχους αυτούς εντοπίζεται κάποιο κρούσμα, κάνουμε επιτόπου ιχνηλασία και τεστ στις στενές του επαφές», καταλήγει ο κ. Αγοραστός.
Οι 14 νέοι ιχνηλάτες που θα αναλάβουν υπηρεσία στη Θεσσαλία θα κατανεμηθούν αναλογικά στους 4 νομούς, ως εξής: 4 στη Λάρισα, 3 στη Μαγνησία (σ.σ. με κάλυψη και των Βόρειων Σποράδων) και από δύο σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Τι είχε απαντήσει ο Ν. Χαρδαλιάς στο iatronet
Στις 4 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των ιατρικών συντακτών για την εξέλιξη της πανδημίας, ο διευθυντής σύνταξης του iatronet.gr Δημήτρης Καραγιώργος ρώτησε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για το θέμα της ιχνηλασίας, θέτοντας το ζήτημα της αναντιστοιχίας του αριθμού των στελεχών που είναι επιφορτισμένοι με αυτόν τον κρίσιμο ρόλο, σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα.
Συγκεκριμένα, ειπώθηκε πως Οργανισμοί όπως η Αμερικανική Εθνική Ομοσπονδία Αξιωματούχων Υγείας συνιστούν 1.500 έως 3.000 ιχνηλάτες για πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, ενώ η σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC) κάνει λόγο για ανάγκη 300 ιχνηλατών προκειμένου να γίνεται σωστά η διαδικασία σε 1.000 κρούσματα την ημέρα. Η ερώτηση ήταν πώς ιχνηλατούνται αποτελεσματικά 2 και 2,5 χιλιάδες κρούσματα από 190 άτομα και γιατί πολλά διεγνωσμένα κρούσματα αναφέρουν ότι δεν τους ζητήθηκαν ονόματα επαφών τους, ούτε ελέγχθηκαν τηλεφωνικά, έστω αν βρίσκονται σε καραντίνα.
Απαντώντας ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η μέση διάρκεια ιχνηλάτησης είναι 23,3 λεπτά και πως ο χρόνος αυτός μπορεί να φτάσει τα 45 λεπτά ή και τη 1,2 ώρα. Σημείωσε ότι το ρεκόρ είναι 1 ώρα και 22 λεπτά, σε μια περίπτωση εργατών γης, όπου υπήρχε πρόβλημα με τη συνεννόηση.
Ανέφερε πως την ημέρα που καταγράφηκε το αρνητικό ρεκόρ με τις 3.500 κρούσματα στη χώρα, επεκτάθηκε το ωράριο των 190 ιχνηλατών, βάσει πρωτοκόλλου, από τις 8 ώρες στις 11, με μισή ώρα διάλειμμα. Χρεώθηκαν ο καθένας με 17-18 φακέλους και έφεραν σε πέρας τη διαδικασία σε 24-28 ώρες. Τρεις φορές στη διάρκεια της πανδημίας χρειάστηκε να ανακληθούν ρεπό και να επεκταθεί το ωράριο λόγω όγκου δουλειάς.
Όταν, όμως, «έβραζαν» περιοχές όπως η Δράμα, η Πέλλα, οι Σέρρες, η Πιερία, η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη, δεν εφαρμόστηκαν έγκαιρα μέτρα μαζικών τεστ και καθετοποιημένης σε βάθος ιχνηλάτησης, που επιβλήθηκαν τώρα στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το έγγραφο οδηγιών του ECDC, η συνέντευξη με το κρούσμα και η διαμόρφωση λίστας επαφών διαρκεί 45 λεπτά ως 1 ώρα, και η τηλεφωνική κλήση κάθε επαφής 3,5 ως 20 λεπτά, ενώ ο μέσος όρος επαφών ανά κρούσμα προσδιορίζεται σε 2-3 κοντινές επαφές κατά τη διάρκεια lockdown και 7-20 κοντινές επαφές σε περίοδο εκτός lockdown.
Πώς δημιουργούνται οι εστίες διασποράς
Ο μη έγκαιρος εντοπισμός των κρουσμάτων, η ελλιπής ιχνηλάτηση, ο πλημμελής έλεγχος και η απουσία αισθήματος ατομικής ευθύνης μερίδας του πληθυσμού, δημιουργούν εστίες διασποράς που αν δεν ελεγχθούν έγκαιρα, οδηγούν σε υπερμετάδοση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα έχουν μεταφερθεί στο iatronet.gr:
- Σε «κόκκινο» νομό της Βόρειας Ελλάδας, ως πιθανή πηγή μετάδοσης κορωνοϊού σε δεκάδες ανθρώπους θεωρείται εργαζόμενη σε δομή. Όπως έχει ειπωθεί σε σχετικές συσκέψεις αρμόδιων παραγόντων, άτομο του στενού της περιβάλλοντος, όταν εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα, συνέχισε να πηγαίνει στην εργασία του.
- Νεαρή γυναίκα σε άλλη περιοχή, γνωρίζοντας πως ήταν θετική στον κορωνοϊό, κάλεσε στο σπίτι της κομμώτρια και δεν φορούσε μάσκα στη διάρκεια της υπηρεσίας. Όταν η κομμώτρια εκδήλωσε συμπτώματα και της τηλεφώνησε για εξηγήσεις, πήρε την απάντηση: «Αν θέλεις, κάνε μου καταγγελία. Κι εσύ ήσουν παράνομη, γιατί ήρθες στο σπίτι μου».
- Φαρμακοποιός σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας, που επέστρεψε από ευρωπαϊκή χώρα και έπρεπε να βρίσκεται σε 14ήμερο lockdown, εργαζόταν στο φαρμακείο και εξυπηρετούσε πελάτες από την πρώτη μέρα της επιστροφής του. Όταν πήγε η αστυνομία να τον ελέγξει, έπειτα από καταγγελία, επέδειξε εισιτήριο επιστροφής από παλιότερο ταξίδι του.
- Ψητοπωλείο συνέχισε να λειτουργεί και να πουλάει take away φαγητό τουλάχιστον πέντε μέρες μετά την εισαγωγή του ιδιοκτήτη του στο νοσοκομείο με κορωνοϊό. Στην τοπική αστυνομία δεν είχε φτάσει ακόμα η ενημέρωση από τις υγειονομικές αρχές, ώστε να σφραγιστεί το κατάστημα και να ελεγχθεί αν οι επαφές του ασθενή βρίσκονται σε καραντίνα.