Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προκλητική πρόταση Ρέσλερ για τα δημοσιονομικά

Η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής της σε εξωτερικούς θεσμούς, εφ’ όσον αδυνατεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη λήψη μέτρων για τη διάσωσή της, φέρεται να δήλωσε ο Φίλιπ Ρέσλερ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και πρόεδρος του FDP, κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ. Ο Ρέσλερ είναι ο πρώτος υπουργός της

  • Ant1
Προκλητική πρόταση Ρέσλερ για τα δημοσιονομικά

Η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής της σε εξωτερικούς θεσμούς, εφ’ όσον αδυνατεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη λήψη μέτρων για τη διάσωσή της, φέρεται να δήλωσε ο Φίλιπ Ρέσλερ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και πρόεδρος του FDP, κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ.

Ο Ρέσλερ είναι ο πρώτος υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ανοιχτά την πρόταση να παραδώσει η Ελλάδα τον έλεγχο των δημοσιονομικών της. «Χρειαζόμαστε περισσότερη πολιτική καθοδήγηση και έλεγχο όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», είπε ο Ρέσλερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild και η οποία δημοσιεύεται στο φύλλο της Δευτέρας.

«Εάν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να τα καταφέρουν οι ίδιοι, τότε θα πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση και έλεγχος από το εξωτερικό, για παράδειγμα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε. «Τώρα πρέπει τις λέξεις να ακολουθήσουν οι πράξεις. Η υπομονή με την Ελλάδα πραγματικά εξαντλείται. Ο χρόνος τρέχει και επιπλέον βοήθεια είναι δυνατή μόνο εφ’ όσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες πρέπει να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα».

Σε ανάλογο μήκος κύματος βρίσκεται και η δήλωση του γενικού γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Χέρμαν Γκρέχε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel»: «Περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα έχει νόημα μόνο εάν υπάρχει επαρκής προσπάθεια από την ίδια την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις. Εάν σε αυτή την προσπάθεια δεν προχωρήσει επαρκώς μόνη της, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει κάποιον, ο οποίος θα υποστηρίζει την απαραίτητη πρόοδο και θα επιβλέπει και, εάν υπάρχει ανάγκη, θα παρεμβαίνει».

Οι δηλώσεις Ρέσλερ επιβεβαιώνουν την αποκάλυψη του ΑΝΤ1 για έγγραφο με γερμανικές απαιτήσεις για αυστηρή επιτήρηση της Ελλάδας μέσω επιτροπείας, στο οποίο γίνεται ξεκάθαρα λόγος για ορισμό επιτρόπου που, όχι απλά θα επιτηρεί τις δημόσιες δαπάνες, αλλά θα έχει και δικαίωμα βέτο στον προϋπολογισμό.

Ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, θέλουν έναν μόνιμο ευρωπαϊκό έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στη Φρανκφούρτη. «Υπάρχουν συνομιλίες και προτάσεις στους κόλπους της Ευρωζώνης, εκ των οποίων μια της Γερμανίας, για την ενίσχυση του ελέγχου των προγραμμάτων και των μέτρων στην Ελλάδα», τόνισε η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, επιβεβαιώνοντας και δημοσίευμα των Financial Times.

«Ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων (στην Ελλάδα) θα μπορούσε να καθοδηγείται από ευρωπαϊκούς θεσμούς και να έχει επίσης ορισμένες εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων», πρόσθεσε η ίδια πηγή. «Ήδη, αντιπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται στην Ελλάδα και βοηθούν στην εφαρμογή (των μέτρων) και στον έλεγχό τους», υπενθύμισε η ευρωπαϊκή πηγή.

Διαφορετική είναι η άποψη του σοσιαλδημοκράτη προέδρου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, αν και δηλώνει στην ίδια ιστοσελίδα ότι αντιλαμβάνεται το ενδιαφέρον των δανειστών για το πώς χρησιμοποιούνται τα λεφτά τους, επισημαίνει ότι «πρέπει να αποφύγουμε την εντύπωση ότι η χώρα κυβερνάται από έξω». Ο ίδιος σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine εξηγεί ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για «προσωρινό περιορισμό της κυριαρχίας» της Ελλάδας. 

Ο Μάρκους Φέρμπερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt καλεί την γερμανική κυβέρνηση να είναι προσεκτική: «Δεν πρέπει να ζητάς κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θα δεχόσουν», επισημαίνει και αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που αναγνωρίζει την διαχείριση προϋπολογισμού ως θεμελιώδες σημείο της εθνικής κυριαρχίας, στο οποίο δεν επιτρέπεται να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση. ¨

Από την πλευρά του ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του Spiegel χαρακτηρίζει «από οικονομικής πλευράς παράλογη» την πρόταση για «επίτροπο λιτότητας, ο οποίος θα κοιτάζει μόνο το θέμα της αποπληρωμής του χρέους αντί για επενδύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας».

«Με αφορμή δημοσιεύματα για την υποβολή σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο επίτροπος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό, εξάλλου, τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, όπου επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής.

«Οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίζεται στην θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών και στο σεβασμό της εθνικής τους ταυτότητας και αξιοπρέπειας. Αυτή η θεμελιώδης αρχή ισχύει πλήρως και για τις χώρες-μέλη που, καθώς διέρχονται περιόδους κρίσης και προσαρμογής, έχουν ανάγκη από τη βοήθεια των εταίρων τους προς όφελος όλης της Ευρώπης και ειδικότερα της Ευρωζώνης. Όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η ιδέα αποστολής επιτρόπου στην Ελλάδα δεν καταλύει την Εθνική Κυριαρχία. Είναι κάτι πολύ χειρότερο. Κατοχή. Οι Έλληνες δεν θα δεχθούν δεύτερη κατοχή», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

«Η συνεργασία με τους κοινοτικούς μας εταίρους βασίζεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26-27 Οκτωβρίου και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ή χώρα μας, μετά τη σαφή απόρριψη των προσπαθειών εταίρων για «επιτρόπους» και «κηδεμονία» […] Η υποχρέωση της υλοποίησης των υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει η χώρα, δεν αναιρεί την ανάγκη σεβασμού από τους εταίρους μας των θεμελιωδών αρχών στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης.

«Το εκτελεστικό έργο πρέπει να παραμείνει στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και στα όργανα της χώρας. Αυτή η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείς να σχολιάσει τα επίμαχα δημοσιεύματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v