Στροβιλίζεται η ευρωπαϊκή οικονομία

Η ευρωπαϊκή συμφωνία της 25ης Μαρτίου δεν στάθηκε τελικά ικανή να ανακόψει τις επιθέσεις των αγορών στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Η Πορτογαλία υπέστη την Τρίτη νέα υποβάθμιση και πολλοί αναλυτές στοιχηματίζουν πλέον ότι δεν θα αποφύγει το μηχανισμό στήριξης - όσο κι αν το αρνείται η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες. Οι κερδοσκόποι στραγγαλίζουν την Πορτογαλία και την εκβιάζουν για να μπει α

  • Ant1
Στροβιλίζεται η ευρωπαϊκή οικονομία

Η ευρωπαϊκή συμφωνία της 25ης Μαρτίου δεν στάθηκε τελικά ικανή να ανακόψει τις επιθέσεις των αγορών στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Η Πορτογαλία υπέστη την Τρίτη νέα υποβάθμιση και πολλοί αναλυτές στοιχηματίζουν πλέον ότι δεν θα αποφύγει το μηχανισμό στήριξης - όσο κι αν το αρνείται η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες.

Οι κερδοσκόποι στραγγαλίζουν την Πορτογαλία και την εκβιάζουν για να μπει αμέσως στην «εντατική» που ονομάζεται μηχανισμός στήριξης. Οι οίκοι αξιολόγησης κάνουν μνημόσυνο στην πορτογαλική οικονομία με… τελετάρχη αυτήν την εβδομάδα τον οίκο Moody’s που υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας - και μάλιστα υπό αρνητικό πρόσημο.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, με το βλέμμα στις εκλογές της 5ης Ιουνίου , δεν θέλει να ακούει για μηχανισμούς στήριξης, αλλά ούτε και οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν να ακούνε για χώρες με κρίση αξιοπιστίας στην αγορά. Την Παρασκευή στο Eurogroup θα εξεταστεί η κατάσταση της Πορτογαλίας μαζί με το ιρλανδικό πρόβλημα, αλλά και η απόκλιση του ελληνικού ελλείμματος, για την οποία, μάλιστα, θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Θυελλώδης εν τω μεταξύ ήταν η συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου και έντονος ο προβληματισμός αν η Ευρώπη κάνει όλα όσα μπορεί για να τερματίσει την ομηρία της από τους οίκους αξιολόγησης. Η εκτίναξη στο κόστος δανεισμού της Λισαβόνας κάνει πάταγο, με τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής πτέρυγας Μάρτιν Σουλτς να επισημαίνει ότι «είμαστε όμηροι της κερδοσκοπίας».

Οι ευρωβουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος δεν «μάσησαν» τα λόγια τους, στηλιτεύοντας το καθεστώς τρόμου στην ευρωπαϊκή οικονομία. Χρειάζεται μια αγορά ευρωομολόγων για να μη στραφεί ο πολίτης, όμηρος της ανισότητας, στην κινδυνολογία της ακροδεξιάς.

Για τους επικεφαλής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος κάθε κράτος-μέλος ευθύνεται για τη διέξοδο ή όχι από την ευρωκρίση. Οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να είναι πιο φιλόδοξες στο πρόγραμμά τους για τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου στήριξης, δηλώνει, παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Με τις απόψεις αυτές δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

Όμως, πίσω από τις προτάσεις υπάρχουν αριθμοί και πίσω από τους αριθμούς άνθρωποι. Στην Ισπανία, η ανεργία καλπάζει, σημειώνοντας αύξηση 0,8%, δηλαδή 34.000 καινούριοι άνεργοι. Και στη Βρετανία οι περικοπές αρχίζουν από τις ένοπλες δυνάμεις. Εντός τετραετίας 12.000 επαγγελματίες στο στρατό και το πολεμικό ναυτικό θα αναζητήσουν τα προς το ζην αλλού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v