«Οι Σοσιαλιστές προτείνουν νέα αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης», δήλωσε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση για φορολογία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, η οποία ανήκει στον ίδιο και υιοθετήθηκε από το ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στα ευρωομόλογα τα οποία μπορούν όχι μόνον να εξυπηρετήσουν δανειακές ανάγκες αλλά να αναδειχθούν και σε αναπτυξιακούς μοχλούς.
«Η απάντησή μας στην πολιτική λιτότητας των Συντηρητικών», τόνισε, «είναι υπεύθυνη δημοκρατία, υπεύθυνη πολιτική ισότητας, υπεύθυνη πολιτική για το περιβάλλον».
Ο κ Παπανδρέου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη διαφύλαξης του κοινωνικού κράτους και υπεραμύνθηκε της κοινωνικής δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «το να διασώζουμε τις τράπεζες εις βάρος των φτωχότερων πολιτών δεν είναι μόνον οικονομικά μη βιώσιμο, είναι κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτο».
Κατά το ετήσιο συνέδριό τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επιχειρούν να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση. Η σύγκληση του ΕΣΚ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, στο οποίο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης.
Από το βήμα του Συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΕΣΚ Πολ Ράσμουσεν επανέλαβε νωρίτερα την πρόταση Παπανδρέου για την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (FTT). «Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας πρέπει να παρέχει πραγματική προστασία των κρατών - μελών της ΕΕ από τη χρεοκοπία. Πρέπει να επιμείνουμε στην άντληση περισσότερων πόρων από μια φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και από τα ευρωομόλογα, προς όφελος της απασχόλησης και της ανάπτυξης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΚ. Είναι ένα νέο εργαλείο για την αναδιανομή του πλούτου σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, τόνισε.
Από τον φόρο FTT είναι δυνατόν να αντληθούν πόροι της τάξεως των 200 δισ. ετησίως που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών Μάρτιν Σουλτς είπαν χαρακτηριστικά: «Φτάνει πια με την κερδοσκοπία σε βάρος της Ευρώπης. Χρειάζονται περισσότεροι κανόνες. Λιγότερος χώρος στις αγορές, περισσότερη ευημερία για όλους».
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης ο κ. Ράσμουσεν είπε: «Πήραμε το μάθημά μας: καμιά χώρα δεν μπορεί να ενεργήσει μόνη της. Ακόμη και αν έχει μια εξαιρετική ηγεσία, όπως η Ελλάδα με τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Η εντιμότητα και η γενναιότητά του στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι πηγή έμπνευσης. Δυστυχώς κάτω από συντηρητική ηγεσία, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Οι εργασίες του συνεδρίου, οι οποίες άνοιξαν το πρωί της Πέμπτης, συνεχίζονται με κάποιες διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα, που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στις αφίξεις των συμμετεχόντων λόγω της βαριάς κακοκαιρίας που πλήττει την πολωνική πρωτεύουσα στην οποία το θερμόμετρο το βράδυ της Τετάρτης έδειχνε -20 βαθμούς Κελσίου.
Εν αναμονή της άφιξης του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έφτασε από το Καζακστάν και τη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ, στο βήμα ανέβηκαν ο οικοδεσπότης πρόεδρος του πολωνικού κόμματος «Συμμαχία της Δημοκρατικής Αριστεράς» Γ. Ναπιερίνσκι, ο Μ. Σουλτς, ο ηγέτης της ιταλικής αριστεράς Μάσιμο ντ’ Αλέμα και ο Π. Ράσμουσεν.
Το συνέδριο επεξεργάζεται τις εξής θεματικές ενότητες:
1. Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο και τη δικαιότερη ανάπτυξη
2. Κάνοντας την πράσινη ανάπτυξη πραγματικότητα
3. Δίκαιο εμπόριο, αξιοπρεπής εργασία, μια προοδευτική προσέγγιση για το διεθνές εμπόριο και
4. Προοδευτικές κοινωνίες και ανανέωση.
Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα επεξεργαστούν επίσης θέσεις που απασχολούν την ΕΕ και την Ελλάδα, όπως η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και το Μεταναστευτικό, τα δημόσια οικονομικά της ΕΕ και το συνταξιοδοτικό, στο πλαίσιο της διατήρησης μιας κοινωνικής Ευρώπης. Θα εξεταστεί, επίσης, το θέμα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. Στο τέλος των εργασιών αναμένεται να υιοθετηθούν τέσσερα κείμενα για την προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης, της απασχόλησης και της πράσινης ανάπτυξης.
Παρόντες στο συνέδριο είναι εκ μέρους των Ελλήνων ευρωβουλευτών, ο Σταύρος Λαμπρινίδης και η Άννυ Ποδηματά.