Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν θα παραλάβουμε το C4I

Δεν θα παραλάβει τελικά η ελληνική κυβέρνηση το σύστημα ασφαλείας C4I, διότι δεν δούλεψε όπως θα έπρεπε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και η παραλαβή του δεν θα γίνει έως ότου να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Το παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο υφυπουργός δεν εγκρίνει την οριστική παραλαβή και τελική αποδοχή του δ

  • Ant1
Δεν θα παραλάβουμε το C4I

Δεν θα παραλάβει τελικά η ελληνική κυβέρνηση το σύστημα ασφαλείας C4I, διότι δεν δούλεψε όπως θα έπρεπε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και η παραλαβή του δεν θα γίνει έως ότου να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Το παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο υφυπουργός δεν εγκρίνει την οριστική παραλαβή και τελική αποδοχή του διαλαμβανόμενου συστήματος C4I στη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας SAIC, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει.

Εκτός από τις ελλείψεις/αποκλίσεις του που καταγράφονται στο Πρωτόκολλο (2004-00/6/2-οζ από 14.11.2008)  ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής της Επιτροπής Ελέγχου και Παραλαβής Προμηθειών (Ε.Ε.Π.Π.) Συστημάτων C4I Ολυμπιακής Ασφάλειας, δεν προκύπτει ότι η αντισυμβαλλόμενη εταιρία απέδειξε ότι η Επιτροπή Παραλαβής επιβεβαίωσε ότι το σύστημα είναι, σύμφωνα με τη σύμβαση και το νόμο, ενιαίο και διαλειτουργικό και ότι παραδόθηκε «με το κλειδί στο χέρι», δηλαδή πλήρως λειτουργικό και έτοιμο για επιχειρησιακή χρήση, μετά από γενική δοκιμή του σε πλήρη έκταση εφαρμογής με όλους τους αναγκαίους χρήστες του και ανεξάρτητα από την εκπαίδευση του προσωπικού, τονίζεται.

Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση, παρακρατούνται οι εγγυητικές επιστολές προκαταβολής, ποσού 3.106.766,29 ευρώ και καλής εκτέλεσης, ποσού 15.770.610 ευρώ που αφορά στον εξοπλισμό του συστήματος, δηλαδή συνολικού ποσού 18.877.376,29 ευρώ, λόγω πιθανής αστοχίας του συστήματος C4I Ολυμπιακής Ασφάλειας. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η διαπιστωθείσα παράβαση συνιστά υπαίτια αδυναμία εκπλήρωσης της θεμελιώδους συμβατικής υποχρέωσης από την πλευρά της εταιρίας SAIC, παρά τις οχλήσεις και την καταβολή από πλευράς του Υπουργείου του μεγαλύτερου μέρους της προβλεπόμενης αμοιβής. 

Έτσι, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτίθεται να καταγγείλει τη σύμβαση εκτός εάν, εντός της συμβατικά προβλεπόμενης προθεσμίας 15 ημερών, η εταιρία παραδώσει το εν λόγω σύστημα «με το κλειδί στο χέρι» ή προτείνει θεραπεία αποκατάστασης και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης υλοποίησης της εν λόγω θεραπείας, σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις. 

Η παράδοση του συστήματος περιλαμβάνει υποχρεωτικά την υποβολή του σε ελέγχους και δοκιμές επαρκείς για την απόδειξη της ορθής λειτουργίας του ως διαλειτουργικού, ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας, και την ικανοποιητική ανταπόκρισή του στις εν λόγω δοκιμές και ελέγχους. 

Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης ανταπόκρισης της εταιρίας SAIC στην παραπάνω εξώδικη δήλωση πρόσκληση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του που απορρέει από τη σύμβαση και το νόμο, καταλήγει η ανακοίνωση του υφυπουργού.

Η πλήρης ανακοίνωση από το υπουργεί Προστασίας του Πολίτη έχει ως εξής:

«Μη έγκριση του πρωτοκόλλου παραλαβής του συστήματος C4I και εξώδικη δήλωση - πρόσκληση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην εταιρία Science Applications International Corporation (SAIC)

Με σημερινή απόφαση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρου Βούγια, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: 

1. Δεν εγκρίνει την οριστική παραλαβή και τελική αποδοχή του διαλαμβανόμενου στη Σύμβαση 020 Α/03 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρίας SAIC, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, συστήματος C4I. Εκτός από τις ελλείψεις/αποκλίσεις του που καταγράφονται στο Πρωτόκολλο (2004-00/6/2-οζ από 14.11.2008)  ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής της Επιτροπής Ελέγχου και Παραλαβής Προμηθειών (Ε.Ε.Π.Π.) Συστημάτων C4I Ολυμπιακής Ασφάλειας, δεν προκύπτει ότι η αντισυμβαλλόμενη εταιρία απέδειξε ότι η Επιτροπή Παραλαβής επιβεβαίωσε ότι το σύστημα είναι, σύμφωνα με τη σύμβαση και το νόμο, ενιαίο και διαλειτουργικό και ότι παραδόθηκε «με το κλειδί στο χέρι», δηλαδή πλήρως λειτουργικό και έτοιμο για επιχειρησιακή χρήση, μετά από γενική δοκιμή του σε πλήρη έκταση εφαρμογής με όλους τους αναγκαίους χρήστες του και ανεξάρτητα από την εκπαίδευση του προσωπικού. 

2. Αποφασίζει την παρακράτηση εγγυητικών επιστολών προκαταβολής, ποσού 3.106.766,29 ευρώ και καλής εκτέλεσης, ποσού 15.770.610 ευρώ που αφορά στον εξοπλισμό του συστήματος, δηλαδή συνολικού ποσού 18.877.376,29 ευρώ, λόγω πιθανής αστοχίας του συστήματος C4I Ολυμπιακής Ασφάλειας. 

Η διαπιστωθείσα παράβαση συνιστά υπαίτια αδυναμία εκπλήρωσης της θεμελιώδους συμβατικής υποχρέωσης από την πλευρά της εταιρίας SAIC, παρά τις οχλήσεις και την καταβολή από πλευράς του Υπουργείου του μεγαλύτερου μέρους της προβλεπόμενης αμοιβής. 

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον όρο 34.3.1. της σχετικής σύμβασης, όπως ισχύει μετά τις τροποποιήσεις, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δηλώνει σήμερα,  Τετάρτη 21 Απριλίου 2010, την πρόθεσή του στην εταιρία SAIC να καταγγείλει την σύμβαση, εκτός εάν, εντός της συμβατικά προβλεπόμενης προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών, η εταιρία παραδώσει το εν λόγω σύστημα «με το κλειδί στο χέρι» ή προτείνει θεραπεία αποκατάστασης και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης υλοποίησης της εν λόγω θεραπείας, σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις. 

Η παράδοση του συστήματος περιλαμβάνει υποχρεωτικά την υποβολή του σε ελέγχους και δοκιμές επαρκείς για την απόδειξη της ορθής λειτουργίας του ως διαλειτουργικού, ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας, και την ικανοποιητική ανταπόκρισή του στις εν λόγω δοκιμές και ελέγχους. 

Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης ανταπόκρισης της εταιρίας SAIC στην παραπάνω εξώδικη δήλωση πρόσκληση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του που απορρέει από τη σύμβαση και το νόμο.».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v