Παιχνίδια φαίνεται ότι παίζει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το θέμα της ενταξιακής της πορείας.
Ενώ οι πρεσβευτές των 25 κρατών-μελών της ΕΕ ετοιμάζονται να συζητήσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τα μέτρα κατά της Τουρκίας, επειδή η γειτονική χώρα αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπρο, η Αγκυρα διεμήνυσε ότι σκοπεύει να ανοίξει ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Η Αγκυρα ωστόσο διευκρίνισε, ότι η πρόταση θα υλοποιηθεί από τουρκικής πλευράς, εφόσον και η Λευκωσία ανοίξει ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στα κατεχόμενα.
Η Κύπρος ωστόσο απέρριψε την πρόταση, και σε δηλώσεις του, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι το πρωτόκολλο αναφέρεται στο σύνολο του εδάφους. Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να σταλεί σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία που θα εμπεριέχει και ρήτρα επανεξέτασης για τη συμμόρφωση της σε 18 μήνες.
Ικανοποιημένη είναι από την τουρκική πρόταση η Κομισιόν. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο δήλωσε πως το τουρκικό σχέδιο, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι ένα "σημαντικό βήμα" προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αγκυρα έναντι της ΕΕ. Ωστόσο, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να ζητά να αποσαφηνιστεί η τουρκική πρόταση.
Παράλληλα, επανέλαβε τις εκκλήσεις του να συνεχίσουν τα Ηνωμένα Έθνη τις προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε "θετικό στοιχείο" την τουρκική πρόταση. "Αν οι προτάσεις αυτές είναι εποικοδομητικές, αποτελούν ένα θετικό στοιχείο" για την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες", δήλωσε ο Σταϊνμάιερ.
Εξάλλου, ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπεν Μποτ δήλωσε επίσης πως η Τουρκία δείχνει με την πρότασή της αυτή ότι είναι "έτοιμη να προχωρήσει".
Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες χαιρέτησαν την πρόταση της Αγκυρας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως η πρόταση της Τουρκίας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και σηματοδοτεί μια "σημαντική στροφή" για την πορεία των διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ.
"Σημαντική διέξοδο" χαρακτήρισε την κίνηση της Αγκυρας και ο αντιπρόεδρος του ΕΣΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιαν Μάρινους Βιέρσμα, επισημαίνοντας πως "θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα και στις δύο κοινότητες της Κύπρου πως θα πρέπει να συνεργαστούν και να βρουν μία λύση".
Από την πλευρά της, η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε "θετική" την πρόταση της Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται αποσαφήνιση. "Η πρωτοβουλία της Τουρκίας είναι ένα θετικό βήμα προς την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας, αλλά χρειάζεται αποσαφήνιση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια.
"Εάν η Τουρκία είναι έτοιμη για μία τέτοια χειρονομία άνευ όρων, αυτό το θετικό βήμα θα επηρεάσει τις συζητήσεις του συμβουλίου για τη συνέχιση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ", προσθέτει ο Φινλανδός ΥΠΕΞ.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι χαιρέτισε ως "ένα άνοιγμα" την προσφορά που έγινε από την Αγκυρα, στην κοινή συνέντευξη τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. "Μαζί, θα εργαστούμε με την Φινλανδική προεδρία για να ξαναρχίσει ο διάλογος που είχε διακοπεί", δήλωσε ο Πρόντι.
"Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Φινλανδική προεδρία με κάθε τρόπο", πρόσθεσε η Μέρκελ.