Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία διαδραστική εγκατάσταση στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»

Η δημιουργία τεχνολογικού ντιζάιν του 25χρονου καλλιτέχνη Γιάννη Βογδάνη, που δίνει ζωή και κίνηση στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή παρουσιάζεται από 7 έως 23 Σεπτεμβρίου.

  • Real.gr
Μία διαδραστική εγκατάσταση στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»
Η διαδραστική εγκατάσταση τεχνολογικού ντιζάιν του 25χρονου καλλιτέχνη Γιάννη Βογδάνη, που δίνει ζωή και κίνηση στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 7 έως 23 Σεπτεμβρίου.

Η εγκατάσταση με τίτλο «Perception» έχει στο κέντρο της ένα μάτι.Γύρω του κομμάτια σκληρών δίσκων. Εξερευνώντας τα μαθαίνει κανείς σε τι χρησιμεύουν και ποια είναι η λειτουργία τους. Μετά την κατανόηση έρχεται η ιδέα να «ζωντανέψουν», να γίνουν κάτι άλλο, μέρος ενός έργου τέχνης.

Γιατί, όμως, να θέλει κανείς να δώσει ζωή στα άψυχα μεταλλικά αντικείμενα ενός σκληρού δίσκου; «Βλέπω τον υπολογιστή σαν ένα σώμα, τα μέταλλα και τα καλώδια είναι τα όργανά του, το μάτι ο εγκέφαλός του. Μέσω της δικής μου αισθητικής προσέγγισης προσπαθώ να δημιουργήσω μια οφθαλμαπάτη, αυτό που στη φυσική ονομάζεται ως " επιμονή της όρασης ", το φαινόμενο κατά το οποίο το μάτι μας κρατάει τη τελευταία εικόνα, αυτή την εικόνα που εκτέθηκε μόλις στο 1/25 του κλάσματος του δευτερολέπτου» εξηγεί ο Γιάννης Βογδάνης.

Μαζί με άλλα, παράταιρα υλικά, όπως το γυαλί, το ξύλο, τα led και την εκτύπωση της ίριδας του ματιού, ο σκληρός δίσκος επαναπρογραμματίζεται στη νέα λειτουργία του.Τροποποιείται αισθητικά και όσο τον πλησιάζεις αντιδρά, ένας αισθητήρας συλλαμβάνει την παρουσία του επισκέπτη στο χώρο, το χρώμα, την κίνησή του. «Σκληρός δίσκος και θεατής λειτουργούν διαδραστικά και η επέμβαση στην τεχνολογική πραγματικότητα αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα» υποστηρίζει ο καλλιτέχνης. Και προσθέτει:

«Οι τέσσερεις σκληροί δίσκοι που βρίσκονται πίσω από σκούρο γυαλί μας επιτρέπουν να δούμε μόνο τα κινούμενα κομμάτια τους. Μέσα από μια ρωγμή στη μεταλλική επιφάνεια του δίσκου μπορούμε να δούμε αυτό που πριν λίγο ήταν κρυμμένο. Όσο πλησιάζουμε βλέπουμε αυτό που ήμασταν σίγουροι πως δεν υπήρχε. Οι κεφαλές των δίσκων παίρνουν εντολή από τον αισθητήρα ότι είμαστε κοντά, πιο κοντά, οι ρωγμές φωτίζονται με τη βοήθεια των led και η αλήθεια του έργου αποκαλύπτεται. Η πραγματικότητα είναι θέμα οπτικής γωνίας, απόστασης και ταχύτητας. Καμιά βεβαιότητα δεν υπάρχει, όλα μπορούν να είναι αλλιώς. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι κατανοεί απολύτως αυτό που βλέπει».

Ο Γιάννης Βογδάνης γεννήθηκε στη Ρώμη το 1991 αλλά μεγάλωσε και έζησε στην Αθήνα. Μετά το Λύκειο σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και αποφοίτησε με δίπλωμα στη φωτογραφία και στη γραφιστική. Τα ενδιαφέροντα του όμως επεκτείνονταν πέρα από αυτά που διδασκόταν στο Πανεπιστήμιο κι έτσι βρέθηκε μπροστά στο μαγικό κόσμο των ηλεκτρονικών. Αυτό τον ώθησε να κυνηγήσει κι ένα δεύτερο πτυχίο από το «California College of Arts» στην Αμερική. Εκεί ασχολήθηκε από τις παραδοσιακές τέχνες, όπως η γλυπτική, μέχρι την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, την τρισδιάστατη εκτύπωση.

Η δουλειά του σήμερα περιστρέφεται γύρω από τις διαδραστικές κατασκευές, τη φωτογραφία και τη γλυπτική. Του αρέσει να πειραματίζεται με διαφορετικά υλικά και να ανακαλύπτει τα φυσικά τους όρια.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτ-Κυρ, 18:00-22:00

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v