Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Δεν ψάχνουμε κυβερνητικό ρόλο

«To ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ολοκληρωθεί μια προσπάθεια για την οποία έχουμε φτύσει αίμα», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Βενιζέλος: Δεν ψάχνουμε κυβερνητικό ρόλο
«Δίνουμε έναν πολυμέτωπο αγώνα και από αυτόν ξεχωρίζει η σοβαρότητα, η ευθύτητα, η υπευθυνότητα και το κόστος που έχει σηκώσει το ΠΑΣΟΚ» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για τον στόχο της τρίτης θέσης, της τρίτης εντολής, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ και σημείωσε ότι προσπαθεί να παίξει έναν ρόλο ψύχραιμο και συναινετικό στο όνομα του εθνικού συμφέροντος.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι στις ευρωεκλογές η ΝΔ ήρθε δεύτερη, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος και πως το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που κράτησε στέρεα την κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση, για να τονίσει ότι αν αληθεύουν οι δημοσκοπήσεις κι είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ «το αντίβαρο και η χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ». Χαρακτήρισε το Ποτάμι, «νέα ΔΗΜΑΡ», σχήμα αδοκίμαστο και ετερόκλητο, που δεν αντέχει τη δοκιμασία που συνεπάγεται η συμμετοχή σε δύσκολα πράγματα.

Σε μια ερώτηση -που παραπέμπει στο σχετικό προεκλογικό σποτ του ΠΑΣΟΚ-, για το εάν θα ήταν «συγκυβερνήτης» αν κυβερνάει το «αεροπλάνο» ο κ. Τσίπρας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «εμένα δεν με νοιάζει να είμαι συγκυβερνήτης, μπορώ να είμαι στον πύργο ελέγχου, μπορώ να είμαι στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, ως ΠΑΣΟΚ πάντα, μπορώ να είμαι στις υπηρεσίες εδάφους, μπορεί να έχουμε συμμετοχή στο σχέδιο πτήσης».

«Δεν είμαστε» είπε «μπαστακωμένοι σε καμία κυβέρνηση, δεν ψάχνουμε κυβερνητικό ρόλο, προσπαθούμε να βοηθήσουμε να ολοκληρωθεί μια προσπάθεια για την οποία έχουμε φτύσει αίμα και δεν θέλουμε να την αφήσουμε να χαθεί με ερασιτεχνισμούς, ανευθυνότητες, επιπολαιότητες και αντιφάσεις».
 
Για το αν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός να είναι στο «κόκπιτ» ή υπουργός, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να είναι συνεχώς υπουργός εκείνος προσωπικά ούτε αντιπρόεδρος, «αλλά αν κάποια στιγμή πρέπει να βοηθήσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή τεχνοκράτες που έχουν εμπειρία και έχουν σχέση μαζί μας θα το κάναμε». «Σε ποιο πολιτικό πλαίσιο όμως;» συνέχισε, για να υπογραμμίσει: «στο πολιτικό πλαίσιο της καθαρής εθνικής στρατηγικής που έχουμε και στην οποία προσχώρησε η ΝΔ, η ΔΗΜΑΡ και στην οποία θα προσχωρήσει οποιοσδήποτε αντιμετωπίσει την ευθύνη του χειριστού των υποθέσεων».
 
«Εγώ» τόνισε «προσπαθώ να παίξω έναν ρόλο ψύχραιμο και συναινετικό στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, δεν ασχολούμαι με την σταδιοδρομία μου την υπουργική, τα έχω περάσει αυτά».

Σημείωσε πως η χώρα κυβερνιέται με πολιτικές συναινέσεις. Τόνισε πως ισχύει ό,τι είχε πει το ΠΑΣΟΚ το 2012 όταν ζήτησε μια κυβέρνηση με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού και υποστήριξε ότι χωρίς το πρώτο κόμμα αριθμητικά δεν γίνεται, λόγω του μπόνους των 50 εδρών και πως δεν θα ήταν σοβαρό από πλευράς νομιμοποίησης, «άρα με το πρώτο κόμμα μέσα αναγκαστικά και ει δυνατόν και το δεύτερο («το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί στην ευκολία της αντιπολίτευσης») και όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν στην ανάγκη να βγούμε οριστικά στο ξέφωτο, να αλλάξουμε κατάσταση…».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι εξαρτάται από τον λαό σε ποιον θέλει να εμπιστευτεί τη διαπραγμάτευση και τη μοίρα της χώρας. Είπε ακόμα, ότι λίγοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον ψηφίζουν για να κάνει αυτά που λέει και πολλοί περισσότεροι με τη βεβαιότητα ότι δεν θα τα κάνει, ενώ διερωτήθηκε αν συνεπώς είναι απειλή ή διαβεβαίωση όταν ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα τα κάνει αν είναι αυτοδύναμος.

Για το εάν θα θεωρήσει ότι έχει και ο ίδιος ευθύνες για το αποτέλεσμα αν το ΠΑΣΟΚ δεν βγει τρίτο κόμμα, είπε ότι «εδώ έχω ευθύνες για όσα δεν μετείχα, για το τι έκανε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 80 που εγώ ήμουν στο πανεπιστήμιο, για τη δεκαετία του 90 που έδωσα αγώνα για τον Ανδρέα Παπανδρέου και δεν άσκησα μετά οικονομική πολιτική, για την περίοδο 2009-2011 που ήμουν εκτός πυρήνα εξουσίας και εκτός οικονομικής πολιτικής, αλλά μετά έπρεπε να μπω μέσε για να βοηθήσω τη χώρα και την παράταξη και θα μου πείτε για αυτά που είναι τώρα επί των ημερών μου; Προφανώς και έχω ευθύνη για όλα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v