Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λοβέρδος: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι το τρίτο κόμμα

«Οι πολίτες πρέπει να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ ρυθμιστικό ρόλο στις 26 Ιανουαρίου, να είμαστε το τρίτο κόμμα, που θα πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τονίζει σε συνέντευξή του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Λοβέρδος: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι το τρίτο κόμμα
«Οι πολίτες πρέπει να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ ρυθμιστικό ρόλο στις 26 Ιανουαρίου, να είμαστε το τρίτο κόμμα, που θα πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός Παιδείας και υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στη Β` Αθήνας.

«Εμείς θα ήμασταν σίγουρα τρίτοι αν δεν υπήρχε η διάσπαση, όμως μετά από αυτή την εξέλιξη διεκδικούμε την τρίτη θέση. Λέμε στον πολίτη να μας ψηφίσει, είμαστε ένα κόμμα σοβαρό, ένα κόμμα έμπειρο, που έχει προσφέρει πάρα πολλά και τώρα στην κρίση, αλλά και πριν, στη διαμόρφωση των μεσαίων στρωμάτων, στην ευημερία του Έλληνα πολίτη» σημειώνει ο κ. Λοβέρδος.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει προδώσει το ΠΑΣΟΚ με τη δημιουργία του κόμματός του, ο υπουργός Παιδείας τονίζει: «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαριές κουβέντες. Προσπάθησα να κάνω ό,τι μπορούσα για να αποφευχθεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη, δεν τα καταφέραμε. Δεν ήμουν μόνος, πάρα πολλοί προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τον κ. Παπανδρέου από το να κάνει κόμμα, το έκανε όμως. Είναι δεδομένο, δεν χρειάζεται να γυρίζουμε πίσω. Δεν έχω τίποτε άλλο να πω, θα τα πούμε στις 25 του μηνός το βράδυ. Για μας είναι και η 26η μια μέρα πάρα πολύ σημαντική, δεν θα ήθελα να ρίχνω λάδι στη φωτιά».

Ο κ. Λοβέρδος απορρίπτει κατηγορηματικά την μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Με αυτή την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή προφανέστατα κανείς δεν μπορεί να συνεργαστεί. Δεν μπορείς να στηριχθείς, τουλάχιστον σε ότι αφορά την προοπτική συνεργασίας, σε ένα κόμμα το οποίο ό,τι λέει είναι επικίνδυνο» υποστηρίζει ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει:

«Είναι πάρα πολύ αρνητικό ένα κόμμα που διεκδικεί την πρώτη θέση να μην έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει με την οικονομία, από πού θα χρηματοδοτηθεί, τι θα κάνει με τους εταίρους, πώς θα διεκδικήσει τη μείωση του χρέους, τι θα κάνει με τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας όταν θα ζητήσει παράταση και δεν θα χρηματοδοτείται.

Υπάρχει μια καραμέλα προεκλογική να βαφτίζουμε κινδυνολογία την καταγραφή των κινδύνων και να την υποτιμούμε. Εγώ θέλω να τα έχω πει όλα και το ΠΑΣΟΚ αυτό κάνει, θέλει να δώσει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ούτως ώστε να μη μας λέει κανείς μετά τις εκλογές «δεν μας τα 'πατε». Ο Έλληνας πολίτης τώρα έχει όλη την εικόνα. Αν τον ερεθίζει η καταγραφή των κινδύνων και τη θεωρεί κινδυνολογία είναι λάθος. Πρέπει να έχει ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι την εικόνα των πραγμάτων».

Αναφερόμενος στις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, ο κ. Λοβέρδος τονίζει: «Η δική μας υποχρέωση μετά τις εκλογές είναι να αναμορφώσουμε το χώρο μας, με πολιτικές ενωτικές, με πολιτικές που θα καταλήξουν σε ένα συνέδριο, όχι αργά μέσα στο έτος 2015, πάντα ανάλογα με τις εξελίξεις που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες. Πρέπει να γίνει το συντομότερο ένα συνέδριο ενότητας με όλα τα θέματα ανοιχτά».

Η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου, υπουργού Παιδείας και υποψήφιου με το ΠΑΣΟΚ στη Β` Αθήνας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε υπουργέ, εκλογές σε συνθήκες μεγάλης πόλωσης, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Μια πόλωση που θα έλεγα ότι απειλεί να συνθλίψει τα μικρότερα κόμματα, ίσως και το ΠΑΣΟΚ. Πώς θα ξεπεράσετε αυτό τον κάβο;

Έχω την εμπειρία πια από τη Β' Αθηνών όπου είμαι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ ότι ο κόσμος έχει ακόμη πολύ χαμηλά στην ημερήσια διάταξη το θέμα των εκλογών. Δεν έχουν καταλάβει οι άνθρωποι, δεν έχουν σκεφτεί, δεν έχουν χρόνο να το κάνουν αυτό, δεν έχουν εκτιμήσει την πολιτική και τη σημασία που έχει, για πολλούς και διάφορους λόγους δεν σκέφτονται τα πράγματα όπως εμείς οι πολιτικοί ή εσείς οι δημοσιογράφοι.

Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερη εικόνα των διαθέσεων του κόσμου. Η δυναμική των τελευταίων ημερών καθορίζει συνήθως τις εκλογές. Την είδαμε και στις ευρωεκλογές σε σχέση τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά και θα τη δούμε νομίζω και την επόμενη εβδομάδα.

- Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» γράφει ότι ρυθμιστής των εκλογών θα είναι το τρίτο κόμμα, αλλά δεν σας περιλαμβάνει στους υποψήφιους για την Τρίτη θέση. Υποστηρίζει ότι θα είναι ή το Ποτάμι ή η Χρυσή Αυγή ή το ΚΚΕ. Ποια είναι η γνώμη σας;

Σε πάρα πολλές δημοσκοπήσεις απέχουμε ελάχιστα από τα κόμματα αυτά και αυτά μεταξύ τους επίσης ελάχιστα. Δηλ. όταν είσαι γύρω στο 5%, πρόβλεψη, αυτή τη στιγμή κανένας δεν μπορεί να ξέρει ποιος θα είναι τρίτος. Εμείς θα ήμασταν σίγουρα αν δεν υπήρχε η διάσπαση, όμως μετά από αυτή την εξέλιξη διεκδικούμε την τρίτη θέση.

Λέμε στον πολίτη να μας ψηφίσει, είμαστε ένα κόμμα σοβαρό, ένα κόμμα έμπειρο, που έχει προσφέρει πάρα πολλά και τώρα στην κρίση, αλλά και πριν, στη διαμόρφωση των μεσαίων στρωμάτων, στην ευημερία του Έλληνα πολίτη. Δικαιούμαστε και μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τρίτη θέση, εμείς και όχι η Χρυσή Αυγή. Εκτιμώ ότι κόμμα που θα πλησιάσει το 7% θα είναι τρίτο.

- Μιλήσατε για τη διάσπαση και θα έλεγα ότι ήσασταν από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου στις πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αισθάνεσθε σήμερα να σας έχει προδώσει με τη δημιουργία του κόμματός του;

Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαριές κουβέντες. Προσπάθησα να κάνω ό,τι μπορούσα για να αποφευχθεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη, δεν τα καταφέραμε. Δεν ήμουν μόνος, πάρα πολλοί προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τον κ. Παπανδρέου από το να κάνει κόμμα, το έκανε όμως. Είναι δεδομένο, δεν χρειάζεται να γυρίζουμε πίσω. Δεν έχω τίποτε άλλο να πω, θα τα πούμε στις 25 του μηνός το βράδυ. Για μας είναι και η 26η μια μέρα πάρα πολύ σημαντική, δεν θα ήθελα να ρίχνω λάδι στη φωτιά.

Εκτιμώ, ωστόσο, με όλες μου τις δυνάμεις πως πρέπει να αγωνιστώ για το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη. Είμαστε ένα κόμμα που έχει προσφέρει και στην περίοδο της κρίσης και έχει ρυθμιστικό ρόλο την επομένη των εκλογών. Μια από τις πλευρές των δικών μας πολιτικών υποχρεώσεων είναι να ξαναφέρουμε πίσω όλες τις δυνάμεις που έχουν εγκαταλείψει το χώρο. Νομίζω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου θα είναι το σημείο ναδίρ για μας, δηλ. δεν έχει να υποφέρουμε άλλο ως πολιτικός οργανισμός, από την 26η και μετά οι πολιτικές μας είτε με τη μια είτε με την άλλη εκδοχή θα δικαιωθούν.

-Έχετε πει κατηγορηματικά ότι μετά τις εκλογές αποκλείετε υπό τις υπάρχουσες συνθήκες συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί;

Γι' αυτά που λέει. Δεν έχουμε εικόνα. Με βάση τα όσα λένε τι βλέπουμε; Έναν αχταρμά δηλώσεων σε ό,τι αφορά την οικονομία, δηλ. το βασικό θέμα της χώρας το αντιμετωπίζουν με τρομερή επιπολαιότητα και με επικίνδυνες προτάσεις που εκφράζουν διάφορα στελέχη του.

Είναι πάρα πολύ αρνητικό ένα κόμμα που διεκδικεί την πρώτη θέση να μην έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει με την οικονομία, από πού θα χρηματοδοτηθεί, τι θα κάνει με τους εταίρους, πώς θα διεκδικήσει τη μείωση του χρέους, τι θα κάνει με τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας όταν θα ζητήσει παράταση και δεν θα χρηματοδοτείται.

Δεν μπορείς να στηριχθείς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προοπτική συνεργασίας, σε ένα κόμμα το οποίο ό,τι λέει είναι επικίνδυνο. Υπάρχει μια καραμέλα προεκλογική να βαφτίζουμε κινδυνολογία την καταγραφή των κινδύνων και να την υποτιμούμε. Εγώ θέλω να τα έχω πει όλα και το ΠΑΣΟΚ αυτό κάνει, θέλει να δώσει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ούτως ώστε να μη μας λέει κανείς μετά τις εκλογές «δεν μας τα 'πατε». Ο Έλληνας πολίτης τώρα έχει όλη την εικόνα.
 
Αν τον ερεθίζει η καταγραφή των κινδύνων και τη θεωρεί κινδυνολογία είναι λάθος. Πρέπει να έχει ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι την εικόνα των πραγμάτων. Με αυτή την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή προφανέστατα κανείς δεν μπορεί να συνεργαστεί.

-Φοβάστε ένα Grexit;

Είναι η χειρότερη εκδοχή. Δεν θέλω να φτάσω εκεί. Πρέπει να είμαστε ισχυροί στην επόμενη Βουλή ώστε στις διακυμάνσεις των πολιτικών εξελίξεων να παίξουμε το ρόλο μιας δύναμης, η οποία θα βοηθήσει να μη συμβεί το Grexit, η έξοδός μας από την ευρωζώνη και από το ευρώ.

-Κύριε υπουργέ, οι εκλογές θα έλεγα ότι πρόλαβαν μια πιθανή διεξαγωγή ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Όταν μετεκλογικά γίνει το συνέδριο, θα αναλάβετε ως ηγετικό στέλεχος και την ευθύνη που σας αναλογεί, όταν τεθούν, αν τεθούν θέματα ηγεσίας. Βλέπετε να τίθεται τέτοιο θέμα μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ;

Μετά τις εκλογές προέχει η πολιτική που θα αποβλέπει στη στήριξη της χώρας και των πολιτών, είναι το πρώτο. Η δική μας υποχρέωση μετά τις εκλογές είναι να αναμορφώσουμε το χώρο μας, με πολιτικές ενωτικές, με πολιτικές που θα καταλήξουν σε ένα συνέδριο, όχι αργά μέσα στο έτος 2015, πάντα ανάλογα με τις εξελίξεις που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες.

Να μη χάνουμε την πυξίδα, που είναι χώρα - πολίτης. Σε δεύτερο επίπεδο, πρέπει να γίνει το συντομότερο ένα συνέδριο ενότητας με όλα τα θέματα ανοιχτά. Όπως έχουμε πει και τον καιρό που προσπαθούσαμε με αυτή την πρόταση να αποτρέψουμε τον κ. Παπανδρέου από το να κάνει διάσπαση.

Αυτό δεν το λέγαμε τότε απέναντι στον κ. Παπανδρέου, το λέγαμε σε όλους και σε εμάς τους ίδιους ότι μετά τις εκλογές και ανάλογα με τις εξελίξεις στη χώρα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι γρήγορα πρέπει να κάνουμε ενωτικό συνέδριο με όλα τα θέματα ανοιχτά. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι το μείζον. Μείζον είναι να πούμε στον πολίτη ότι εμείς, πρώτον, ως ΠΑΣΟΚ είμαστε το πολιτικό κόμμα το οποίο έκανε τον ελληνικό λαό να ζει σε συνθήκες ευμάρειας, δημιούργησε τη μεσαία τάξη, έχει βάλει σφραγίδα σε όλες τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλα τα θέματα της λειτουργίας του κράτους, στο ΕΣΥ, επεκτείναμε το ΙΚΑ από το 60% της χώρας στο 100%, να μην ξεχαστούν αυτά.

Είμαστε το κόμμα που έχει στηρίξει τη χώρα να μην χρεοκοπήσει στα πέντε χρόνια αυτής της κρίσης και έχει πληγεί από αυτό και είμαστε εκείνο το έμπειρο πολιτικό κόμμα στη λειτουργία του οποίου και στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ οφείλεται, εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, το ότι δεν ετέθη το 25ευρω στα νοσοκομεία, το ότι δεν προχώρησαν οι απολύσεις, το ότι έγιναν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της ΔΕΗ σε σωστή κατεύθυνση, το ότι αποτρέψαμε υπερβολές σε ό,τι αφορά τα θέματα της πολιτικής απέναντι στο γάλα, στο ψωμί.

Εγώ έχω ζητήσει την παραίτηση του κ. Χατζηδάκη, όχι άλλος. Ήμουν από τους πρώτους που βγήκε σε αυτή την πολιτική μπροστά. Είμαστε ένας πολιτικός οργανισμός χρήσιμος, μπορεί ο λαός να στηριχθεί, μπορεί ο πολίτης να στηριχθεί και συνεπώς πρέπει να μας δώσει ρυθμιστικό ρόλο στις 26 Ιανουαρίου, βασικό σημείο του οποίου είναι να είμαστε το τρίτο κόμμα που θα πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή από τον ΠτΔ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v