Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κανέλλη: Το ΚΚΕ είναι η μοναδική απάντηση...

«Είναι το μέλλον αυτή τη στιγμή, στη θλιβερή ευρωπαϊκή καπιταλιστική πραγματικότητα» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής του ΚΚΕ, υποψήφια στην Α΄ Αθήνας, Λιάνα Κανέλλη.

  • Real.gr
Κανέλλη: Το ΚΚΕ είναι η μοναδική απάντηση...
«Το ΚΚΕ είναι το μέλλον και η μοναδική απάντηση, αυτή τη στιγμή, στη θλιβερή ευρωπαϊκή καπιταλιστική πραγματικότητα» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής του ΚΚΕ, υποψήφια στην Α΄ Αθήνας, Λιάνα Κανέλλη.

«Αν το ΚΚΕ δεν είναι, και που πρέπει να είναι, που πιστεύω ότι θα είναι, δυνατό στην επόμενη Βουλή, στην "ευρωστρούγκα" ο ελληνικός λαός θα μείνει χωρίς αντιπολίτευση. Θα μείνει χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση στα ευρωπαϊκά σχέδια που μέχρι το '20 στην Ευρώπη θα μας σφίξουν εντελώς. Θυμηθείτε με. Μέχρι τώρα, μπορεί να στραγγαλίζει ένα αριστερό χέρι τον λαιμό των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το να του προστεθεί και ένα αριστερό χέρι, το οποίο θα στραγγαλίζει τα ίδια δικαιώματα των ίδιων λαών σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα τους ταΐζει και λίγα ψιχουλάκια για να τραβάει σε μάκρος η αντοχή στον βρογχόσπασμο, ειλικρινά δεν λέει τίποτε. Θα πάμε από δύο χέρια δηλαδή, από δήθεν Δεξιά με ακροδεξιά ατζέντα και από δήθεν Αριστερά. Και όλα μαζί θα μας στείλουν στον άλλο κόσμο» εκτιμά η κ. Κανέλλη.

Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει: «Είναι δυνατόν ένα αριστερό κόμμα να είναι συνομιλητής του ΣΕΒ; Περιοδεύον στο Σίτι και στο Κόμο; Να είναι υπέρ της ΕΕ; Υπέρ του ΝΑΤΟ; Υπέρ των παρεμβάσεων; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εργαλείο, αυτή τη στιγμή, στις ευρωπαϊκές αλλαγές. Αλλά είναι εργαλείο που εκπροσωπεί, εκών άκων, -αν θέλετε να είμαι προεκλογικά ορθή- ένα τμήμα του κεφαλαίου που ανταγωνίζεται ένα άλλο τμήμα του κεφαλαίου, αυτή τη στιγμή μέσα στην ΕΕ. Ωμά και ξεκάθαρα έτσι είναι».

Η συνέντευξη της Λιάνας Κανέλλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Υποψήφια και πάλι με το ΚΚΕ σε ένα ψηφοδέλτιο ριζικά ανανεωμένο, με πολλά νέα πρόσωπα, μάλιστα σε ποσοστό ίσως και 50%. Πού αποσκοπείτε; Στη νέα γενιά πιο πολύ από ποτέ;

Απ: Το ΚΚΕ είναι το μέλλον και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και θα αποδειχθεί ιστορικά και με λαϊκούς αγώνες και ούτως ή άλλως είναι η μοναδική απάντηση, αυτή τη στιγμή, στη θλιβερή ευρωπαϊκή καπιταλιστική πραγματικότητα. Κατ' αυτή την έννοια, εγώ πια θέλω να γίνω και βετεράνος ως υποψήφια έπειτα από τόσα χρόνια και είναι τιμή μου να είμαι σε μια θέση που να βλέπω τους νέους να καλπάζουν.

Ερ: Ποιος είναι ο στόχος του κόμματος σε αυτή την εκλογική μάχη; Ο κ. Κουτσούμπας χθες στα ψηφοδέλτια του κόμματος έκανε λόγο για «λαϊκή συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «παλεύετε για μια διακυβέρνηση, η οποία σήμερα και όχι για το απώτερο μέλλον είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ». Με ποιους πολιτικούς συμμάχους, με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσει να γίνει πράξη αυτή η διακυβέρνηση που έβαλε στόχο ο γγ του ΚΚΕ;

Απ: Δεν θα μπορέσετε να τις βρείτε πίσω από σήματα και σχηματισμούς με αυτή τη στενή του όρου έννοια της μετακίνησης, της αλλαγής και της συνάθροισης διαφορετικών προθέσεων που παράγουν τελικά και ένα άθλιο αποτέλεσμα. Μιλάμε για τη βάση, για τις παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Μιλάμε γι αυτές που μπορεί να είναι και ξεχασμένες ολότελα και το εννοώ το «ξεχασμένες ολότελα», από τους νέους ως τους ηλικιωμένους που βγαίνουν πολλές φορές εκτός μάχης αναντιπροσώπευτοι σε ο,τιδήποτε. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες οι μικροί, οι άνθρωποι με ένα μικρό μαγαζί, οι άνθρωποι που διαψεύστηκαν οι ελπίδες τους γιατί μαγκώθηκαν ή, αν θέλετε, αιχμαλωτίστηκαν ανάμεσα σε πολυετείς προπαγάνδες του τύπου «θα 'ρθουν οι κομμουνιστές, θα 'ρθουν οι κόκκινοι, θα κατέβουν από τον Βορρά, θα σου φάνε τα πάντα», σήμερα βλέπουν την τράπεζα, τον διπλανό τους, το αφεντικό τους να τους επιτίθεται και όλοι αυτοί συγκροτούν εκείνο το μέτωπο που δεν πρέπει να χαλαρώσει και να παρασυρθεί από «αριστερές» σειρήνες.

Ερ: Αναφέρεστε στον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς...

Απ: Αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί παραδοσιακά, ιστορικά, σημερινά, ρεαλιστικά δείτε το, είναι δυνατόν ένα αριστερό κόμμα να είναι συνομιλητής του ΣΕΒ; Περιοδεύον στο Σίτι και στο Κόμο; Να είναι υπέρ της ΕΕ; Υπέρ του ΝΑΤΟ; Υπέρ των παρεμβάσεων;

Ερ: Πώς ερμηνεύετε, όμως, τη μεγάλη επίθεση που δέχεται κυρίως από το Βερολίνο και την κ. Μέρκελ;

Απ: Δεν δέχεται κάποια ιδιαίτερη επίθεση. Αστειευόμαστε τώρα; Έχει ανοίξει ήδη μια διαπραγμάτευση, μόνο που η διαπραγμάτευση δεν είναι για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, στην ολότητά του χωρίς διαβατήριο. Είναι για την πολιτική επιβίωση. Εργαλείο είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εργαλείο, αυτή τη στιγμή, στις ευρωπαϊκές αλλαγές. Αλλά είναι εργαλείο που εκπροσωπεί, εκών άκων -αν θέλετε να είμαι προεκλογικά ορθή- ένα τμήμα του κεφαλαίου που ανταγωνίζεται ένα άλλο τμήμα του κεφαλαίου, αυτή τη στιγμή μέσα στην ΕΕ. Ωμά και ξεκάθαρα έτσι είναι. Δείτε το από όλες τις σκοπιές και από όλες τις πλευρές. Τα παραδείγματα είναι σαφή ως προς την παραπλάνηση.

Για να το βλέπει κάποιος όταν μιλάς για το χτύπημα του ακραία, του φανταχτερά, του φωναχτά μεγάλου κεφαλαίου, του ντόπιου, αυτού που φτιάχνει εύκολα και θεατρική σκηνή. Δίνει την εντύπωση του δώρου που καθαρίζει τα πάντα. Και από την άλλη πλευρά της ακραίας φτώχειας, παγιδεύει σε ένα τεράστιο, παραλυτικά, κυριολεκτικά παραλυτικά, τεράστιο τμήμα εργαζόμενου πληθυσμού, το οποίο όφειλε να είναι αγωνιζόμενο και κυρίως διεκδικητικό και να απαιτεί τα πάντα.

Πού το βλέπετε αυτό αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ; Στις 300.000 που θα πάρουν γεύμα δωρεάν; Να το αναλύσω για να το δείτε στην πραγματικότητά του, στην ουσία του, δεν το κουβεντιάζουν, δεν το λένε, δεν το αναλύουν.

Υποτίθεται ότι ανταποκρίνεται σε 300.000 ανθρώπους επί 3, περίπου 1 εκατ. Αν το αναλύσετε, πάει περίπου στο ενάμισι με δύο δολάρια την ημέρα. Το ενάμισι με δύο δολάρια την ημέρα τι εξασφαλίζει; Πείτε μου. Και ποιος θα φορτωθεί το ενάμισι δολάριο την ημέρα; Πείτε μου.

Ερ: Μιλάτε δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει πρόγραμμα … Αρχιεπισκοπής;

Απ: Είναι φιλανθρωπία, δεν είναι αριστερή πολιτική. Δεν καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες το 1,7-2 ευρώ, έκανα ανάλυση. Τα είχε πει στο γήπεδο του τάε κβον ντο αυτά και κοστολόγησε αυτό το πρόγραμμα σε 756 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας 2 δολ. την ημέρα. Αυτή τη στιγμή, η αθλιότητα των 2 δολ. την ημέρα -προσέξτε- για φαγητό, το ακρότατο όριο της επιβίωσης. Κουπόνια φαγητού τέτοια παίρνουν 50 εκατ. στις ΗΠΑ. Με τις οδηγίες του ΟΟΣΑ, σας θυμίζω ότι στο ίδιο πρόγραμμα είναι και η προώθηση των ληγμένων, ή παραλίγο ληγμένων, προϊόντων και των γαλάτων. Θα τα αξιοποιήσουμε στην πλάτη των βιαίως φτωχοποιημένων Ελλήνων;

Ερ: Κυρία Κανέλλη, καταλαβαίνω ότι η στάση του ΚΚΕ θα είναι κάθετη σε ό,τι αφορά μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βάλει κάποια θέματα, όπως η κατάργηση μνημονίων, ως βουλευτής και ως μέλος του κόμματος, πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Απ: Η κατάργηση των μνημονίων είναι κάτι πολύ ωραίο να το λέτε εσείς και εγώ σε καμιά πλατεία και σε κανένα καφενείο για να μαζεύονται ψηφαλάκια...
Ερ: Εννοώ και κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, φυσικά...

Απ: Η κατάργηση των μνημονίων και οι εφαρμοστικοί νόμοι θα συνεπάγονταν αυτό που λέμε εμείς μονομερή κατάργηση και μη αναγνώριση του χρέους. Έχουν συνέπειες. Αυτά τα πράγματα δεν στηρίζονται, επειδή κάποιος τα είπε.

Ούτε το Τέξας, ούτε το Κόμο, θα σε στηρίξει σε αυτά. Αυτά για να κάνεις και να τα υλοποιήσεις, πρέπει να έχεις ευρύτατη λαϊκή στήριξη από κάτω. Δεύτερον, πρέπει να έχεις οργανώσει την οικονομία και τη χώρα.

Να μη λες αερολογίες του τύπου «δωρεάν ρεύμα», δηλ. σε 300.000 οικογένειες θα δώσει 1.200 kw ανά 4μηνο. Ξέρετε πόσες είναι οι 1.200 kw ανά 4μηνο, για να είμαστε σοβαροί; Δέκα kw την ημέρα. Μια τετραμελής οικογένεια θέλει 8-10 kw μόνο για ζεστό νερό χρήσης.
 
Να μην κάνει τίποτε άλλο. Ένα σπίτι 60 τ.μ. που δεν μπορεί να βάλει πετρέλαιο, δεν του φτάνουν οι 10 kw ούτε για να ζεσταθεί στοιχειωδώς στους 4 μήνες. Πώς να σας δώσω να καταλάβετε; Είναι για να ανάψει μια λάμπα. Είναι για τους εργαζόμενους του 21ου αι. αυτό το πράγμα όριο οργής αντοχής και αγώνων;

Ακούστε το ΚΚΕ πριν να είναι αργά. Αν δεν διεκδικήσει μαχητικά ο λαός, με όλους τους τρόπους, σε όλους τους τόπους, με όλους τους δρόμους, την απώλεια των κεκτημένων, επανέναρξη στοιχειώδους αισιοδοξίας για τη ζωή δεν μπορεί να υπάρξει.

Ερ: Το ερώτημα, βέβαια, είναι ότι και η ανατροπή της κυβέρνησης δεν ήταν αποτέλεσμα ενός ρωμαλέου λαϊκού κινήματος, αλλά κοινοβουλευτικής ήττας. Είσαστε αισιόδοξη ότι υπάρχει αυτό το λαϊκό κίνημα που θα αγωνιστεί και να διεκδικήσει, ή μήπως οι πολίτες περιμένουν τελικά έναν μεσσία να του λύσει με ένα μαγικό ραβδάκι τα προβλήματα;

Απ: Οι μεσσιανικές λύσεις από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα προσωρινά βελτίωσαν και στο τέλος κατέστρεψαν και όνειρα και ζωές, έβγαλαν ανθρώπους από τη διαδικασία, μετέτρεψαν ανθρώπους σε παρίες, τους έβγαλαν από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Από το κοινωνικό γίγνεσθαι βγαίνεις πρώτα απ' όλα ως άνεργος.
 
Εάν το ΚΚΕ δυναμώσει -και αυτό ήταν η παρότρυνση του γραμματέα, αυτή ήταν η πρόταση- εμείς δεν υποσχόμαστε λύσεις με την έννοια της σωτηρίας. Εμείς δείχνουμε δρόμο και αγώνα. Η λύση είναι να σωθείς μόνος σου, όχι να σε σώσουν οι άλλοι. Με το χέρι στην καρδιά, μία επισήμανση: αν το ΚΚΕ δεν είναι και που πρέπει να είναι, που πιστεύω ότι θα είναι, δυνατό στην επόμενη Βουλή, στην ευρωστρούγκα ο ελληνικός λαός θα μείνει χωρίς αντιπολίτευση.

Θα μείνει χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση στα ευρωπαϊκά σχέδια που μέχρι το '20 στην Ευρώπη θα μας σφίξουν εντελώς. Θυμηθείτε με. Μέχρι τώρα, μπορεί να στραγγαλίζει ένα αριστερό χέρι τον λαιμό των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το να του προστεθεί και ένα αριστερό χέρι, το οποίο θα στραγγαλίζει τα ίδια δικαιώματα των ίδιων λαών σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα τους ταΐζει και λίγα ψιχουλάκια για να τραβάει σε μάκρος η αντοχή στον βρογχόσπασμο, ειλικρινά δεν λέει τίποτε. Θα πάμε από δύο χέρια δηλαδή, από δήθεν Δεξιά, με ακροδεξιά ατζέντα, και από δήθεν Αριστερά. Και όλα μαζί θα μας στείλουν στον άλλο κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v