Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Θα σπάσουν ρεκόρ τουρισμός και ναυτιλία

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρωταθλητές της ελληνικής οικονομίας τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Το παρόν έδωσαν 1.200 προσκεκλημένοι. Συνολικά θα υπάρχουν εκθέτες από 98 διαφορετικούς κλάδους. Στρατηγικός ο ρόλος της ναυτιλίας, δηλώνει ο Βενιάμης.

Σαμαράς: Θα σπάσουν ρεκόρ τουρισμός και ναυτιλία

Ιδιαιτέρως αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Παγκόσμια Ναυτιλιακή Έκθεση, Ποσειδώνια 2014.

Ο κύριος Α. Σαμαράς υποστήριξε ότι τόσο ο τουρισμός όσο και η ναυτιλία θα «σπάσουν» φέτος κάθε ρεκόρ.

«Δύο από τους «πρωταθλητές» της Ελληνικής Οικονομίας ήδη δημιουργούν νέα ρεκόρ: Ο Τουρισμός μας έκανε νέο ρεκόρ πέρσι με 18 εκατομμύρια επισκέπτες και ετοιμάζεται να κάνει νέο ρεκόρ και φέτος, με 20 εκατομμύρια! Και η φετινή Έκθεση Ποσειδώνια ήδη έσπασε το ρεκόρ του 2012, σε συμμετοχές και σε χώρες προέλευσης, καθώς το δυναμικό του Παγκόσμιου Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, αλλά και η στρατηγική σημασία της Ελλάδος στο μέλλον, κερδίζουν έδαφος συνεχώς».

Παράλληλα σημείωσε ότι η χώρα ανακάμπτει από την πολλή σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε και μίλησε με συγκεκριμένα παραδείγματα για την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας, σύμφωνα με το Real.gr

«Ο Ελληνικός στόλος ήδη μεταφέρει το 15% του παγκόσμιου εμπορίου! Στα τελευταία 10 χρόνια οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν ναυπηγήσει πάνω από 2500 ποντοπόρα πλοία, κυρίως σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής. Τώρα που μιλάμε, οι Έλληνες πλοιοκτήτες παραγγέλνουν ένα νέο πλοίο κάθε 2 μέρες!

Ακόμα πιο σημαντικό: η Ελλάδα γίνεται πλέον η πιο σταθερή χώρα σε μια ασταθή ευρύτερη περιοχή. Γίνεται ακόμα η καλύτερη «πύλη» για το εμπόριο από τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής ως την Ιαπωνία, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης».

Στόχος όπως είπε ο πρωθυπουργός είναι οι επενδύσεις που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

«Σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής εμπορικής, γεω-στρατηγικής και περιβαλλοντικής σημασίας. Ευκαιρίες που ξεπερνούν τα σύνορά της, όπως ξεπερνούν σε σημασία και τα όρια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου…

Τώρα είναι η στιγμή και εδώ είναι ο κατάλληλος τόπος, για να αναδειχθούν αυτές οι ευκαιρίες. Και για να συζητηθούν επιχειρηματικά σχέδια με προσανατολισμό το μέλλον: Τα Ποσειδώνια 2014! Όπου βρίσκονται μαζί περί τους 2000 αντιπροσώπους της παγκόσμιας ναυτιλίας από 93 διαφορετικές χώρες!».

Επίσης, ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες αλλά και η εκσυγχρόνιση των ναυπηγείων.

Άνοιξαν τις πύλες τους τα "Ποσειδώνια"

Στην τελετή έναρξης της παγκοσμίου βεληνεκούς διοργάνωσης έδωσαν το παρόν 1.200 προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων, Έλληνες και ξένοι Υπουργοί, εκπρόσωποι κρατών, μέλη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.

Εκθέτες 98 διαφορετικών κλάδων, από προμηθευτές εξοπλισμού διαχείρισης ρύπων και ναυλομεσίτες έως προμηθευτές εξοπλισμού βιομηχανικού καθαρισμού και ανεφοδιασμών πλοίων θα εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην φετινή διοργάνωση. Παράλληλα έχουν παρουσία 24 διεθνείς κυβερνητικοί οργανισμοί και ιδρύματα, ενώ πρωτοφανής είναι η συμμετοχή 250 ναυπηγοκατασκευαστικών και ναυπηγοεπισκευαστικών εταιρειών.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η παρουσία 34 εταιρειών ανεφοδιασμού και λιπαντικών από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, οι οποίες ενισχύουν τη διεθνή απήχηση των Ποσειδωνίων, καθώς επίσης και την ποικιλομορφία των συμμετεχόντων. Δυναμικό παρόν θα δώσουν και οι 20 κορυφαίοι νηογνώμονες, συμπεριλαμβανομένης της DNV GL και της Lloyd's Register, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον παγκόσμιο στόχο για την εξάλειψη ή τη μείωση στο ελάχιστο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα πλοία, περίπου 80 εταιρίες, οι οποίες εξειδικεύονται σε αειφόρες τεχνολογίες καθώς και 45 εξειδικευμένες εταιρίες στον περιορισμό της ρύπανσης, θα παρουσιάσουν τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις του χώρου στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων.

Για μια ακόμη φορά η μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή προέρχεται από την Κίνα και ακολουθεί η Κορέα και η Ιαπωνία. Το Χονγκ Κονγκ και η Τουρκία επιστρέφουν δυναμικά φέτος με εθνικό περίπτερο, μετά από πολυετή απουσία, ενώ η Γεωργία πραγματοποιεί την παρθενική της εμφάνιση.

Το φετινό πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων της Έκθεσης περιλαμβάνει 34 εκδηλώσεις, κατά τις οποίες κυβερνητικά στελέχη, βιομηχανικοί αναλυτές, τραπεζίτες. οικονομολόγοι και εφοπλιστές δίνουν ραντεβού να συζητήσουν για τις αναδυόμενες τάσεις και το μέλλον της Ναυτιλίας.

Ορισμένα από τα φλέγοντα θέματα που αφορούν στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως οι μελλοντικές τάσεις, ο σχεδιασμός των πλοίων, τα σύνθετα υλικά, οι εκπομπές των καυσίμων, η διαχείριση κρίσεων, ατυχημάτων και ασθενειών στη θάλασσα, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, η θαλάσσια επικοινωνία κ.ά., θα τεθούν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων συνεντεύξεων τύπου, workshops, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης και σεμιναρίων.

Ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, δήλωσε: «Η ναυτιλία θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό όραμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του στρατηγικού ρόλου της για την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης καθώς και της καίριας σημασίας της στη διακίνηση του παγκόσμιου εμπορίου. Η διατήρηση των υφιστάμενων Κατευθυντηρίων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Οι Κατευθυντήριες Γραμμές θα επιτρέψουν στα Κράτη Μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό, παρέχοντας την αναγκαία νομική βεβαιότητα που απαιτείται για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα ήθελα να υπενθυμίσω στο διακεκριμένο ακροατήριό μας ότι το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας, και αναφέρομαι ειδικά στον ελληνικό φόρο χωρητικότητας για τη ναυτιλία, όπως θεσμοθετήθηκε το 1975, έχει αποτελέσει το πρότυπο της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής σε αυτόν τον τομέα και έχει λειτουργήσει ως δοκιμασμένο επιτυχημένο μοντέλο για όσα Κράτη Μέλη το υιοθέτησαν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v