Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδράσεις για το προεκλογικό σποτ

Η απόφαση του «Ποταμιού» να προωθήσει την προεκλογική του καμπάνια με μια σειρά διαφημιστικών σποτ με πρωταγωνίστριες μια νεαρή κοπέλα και μια μεσήλικη γυναίκα προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

  • Real.gr
Αντιδράσεις για το προεκλογικό σποτ
Η απόφαση του «Ποταμιού» να προωθήσει την προεκλογική του καμπάνια με μια σειρά διαφημιστικών σποτ με πρωταγωνίστριες μια νεαρή κοπέλα και μια μεσήλικη γυναίκα προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Στο ένα από τα βίντεο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες, παρουσιάζεται μια σύντομη συνέντευξη μιας νέας γυναίκα που μιλά για την πρώτη φορά που ψήφισε. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όταν διεκδικούσε την ψήφο των Αμερικανών.

Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το περιεχόμενο των δυο βίντεο και τα υπονοούμενα που αφήναν, κάνοντας λόγο για έντονο τον σεξιστικό τους χαρακτήρα.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων που υπήρξαν ήταν και οι φωνές στο εσωτερικό του «Ποταμιού», αλλά και το γεγονός ότι, μετά το σάλο που προκλήθηκε τα συγκεκριμένα βίντεο, αποσύρθηκαν από την ιστοσελίδα του Ποταμιού λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Τρίτης.

Μεταξύ των πρώτων που αντέδρασαν ήταν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο κ. Παπαδημούλης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, έγραψε «Τα βίντεο του Ποταμιού, με τίτλο "για πρώτη φορά", είναι χυδαία κ προσβλητικά για τις γυναίκες. Ο Σ. Θεοδωράκης οφείλει να τα αποσύρει. Αμέσως».

Την αντίρρησή του για το σποτ αυτό προέβαλε μέσω του προφίλ του στο Facebook και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Του Ποταμιού, Περικλής Βαλλιάνος, που το χαρακτηρίζει ως «αίσχος».

«Οι γυναίκες για άλλη μια φορά χρησιμοποιούνται βάναυσα για να πουλήσουν ένα προϊόν. Αυτή τη φορά, από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη που ευαγγελίζεται την ανανέωση της πολιτικής. Τα διαφημιστικά του σποτ με αντικείμενο τις γυναίκες είναι μια ακραία εκδοχή σεξισμού», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ισότητας της ΔΗΜΑΡ.

«Οι πολίτες που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού για τις Ευρωεκλογές δεν προσβάλλονται από αυτές τις διαφημίσεις; Στην Ευρώπη που θέλουν να μας εκπροσωπήσουν, η δυσφήμιση αυτή των γυναικών θα είχε σοβαρές συνέπειες για τους δημιουργούς της», προσθέτει.

Πάντως, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και υπεύθυνη του Τομέα Ισότητας, Μυρσίνη Λιοναράκη, παίρνει σαφείς αποστάσεις από την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, που καταγγέλλει το σποτ ως «ακραία εκδοχή του σεξισμού».

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση στα προεκλογικά σποτ του Ποταμιού απάντησε και η Ομάδα Φεμινισμού και ΛΟΑΔΚΙ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Τονίζεται πως τα δυο αυτά σποτ, «αναπαράγουν μια σειρά στερεοτύπων για την γυναικεία σεξουαλικότητα» με το τελικό μήνυμα να «αποτυπώνει όλες τις κυρίαρχες σεξιστικές προϊδεάσεις αναδεικνύοντας τον φορέα του σε φορέα πατριαρχίας και σεξισμού».

Η Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει, επίσης, πως θεωρεί προσβλητικό και χυδαίο «το ότι οι γυναίκες παρουσιάζονται να μιλούν για την πολιτική μόνο μέσα από σεξουαλικές αναφορές , σαν να μην είναι ικανές για κάτι άλλο. Δεν θεωρούμε τυχαίο , λοιπόν, ότι πρωταγωνίστριες είναι και τις δυο φορές γυναίκες».

Υπογραμμίζει επίσης, πως στις εκλογές «δεν ψηφίζουμε με κριτήρια ποιος είναι πιο συμπαθής ή με ποιον θα θέλαμε να κάνουμε παρέα… ή έρωτα. Στις εκλογές αυτές ψηφίζουμε πολιτικά, για την ζωή, το μέλλον , τα δικαιώματά μας».

Ατυχέστατο και άστοχο το χαρακτηρίζει η Γραμματέας του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, Ζέφη Δημαδάμα, τονίζοντας: «Ελλείψει πολιτικών θέσεων προκειμένου να το εμπιστευθούν και να το ψηφίσουν οι νέοι άνθρωποι και ειδικά οι γυναίκες, στις οποίες επικεντρώνεται, το προωθούμενο σποτ επιλέγει να ευτελίσει για ψηφοθηρικούς λόγους τα κρίσιμα σεξουαλικά διλήμματα κάθε ανθρώπου και ειδικότερα, την ευαίσθητη «πρώτη φορά» μίας γυναίκας (όχι άραγε και ενός άνδρα;)...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v