Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο α΄ γύρος και οι προκλήσεις των κομμάτων

Τα ερωτήματα που θα κυριαρχήσουν από την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες και θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα...

  • Real.gr
Ο α΄ γύρος και οι προκλήσεις των κομμάτων
Κοινή είναι η πεποίθηση πως ο α' γύρος όχι απλώς θα επηρεάσει την προεκλογική τακτική των κομμάτων και των υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ενόψει του β' γύρου και των ευρωεκλογών, αλλά θα πυροδοτήσει πιθανότατα σημαντικές εξελίξεις.

Το πώς θα ερμηνεύσουν τα κόμματα το αποτέλεσμα και κυρίως πώς θα ανταποκριθούν στα μηνύματα των πολιτών από την κάλπη, θα καταδείξει και την ωριμότητα και τις προοπτικές των κομμάτων, καθώς στην τελική ευθεία τα λάθη δύσκολα διορθώνονται.

Τα ερωτήματα που θα κυριαρχήσουν από την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες και θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα είναι μεταξύ άλλων:

1. ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ Α’ ΓΥΡΟΥ ΤΟΝ Β’ ΓΥΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ; Ακόμη και αν απόψε το βράδυ από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδειχθεί νικητής, το ερώτημα είναι εάν στην πορεία προς τον β΄ γύρο και τις ευρωεκλογές θα επικρατήσει διορθωτική ψήφος των πολιτών ή εάν θα δημιουργηθεί ρεύμα νίκης. Οι διεργασίες από το βράδυ θα είναι πυκνές και έντονες και με το βλέμμα στραμμένο για το διάστημα μετά τις ευρωεκλογές, στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Στις 19 Μαΐου πάντως θα έχουμε την αίσθηση του προβαδίσματος, όχι του νικητή των εκλογών, καθώς υπάρχουν πολλά κρυμμένα μηνύματα και πολιτικά μυστικά στις κοινωνικές διεργασίες που διεξάγονται.

2. ΤΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΑΡΧΗΓΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ: Οι πληροφορίες επιμένουν πως αν χρειαστεί - και το αποτέλεσμα οδηγεί προς τα εκεί - ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να θέσει το δίλημμα της πολιτικής σταθερότητας με τον πλέον έντονο τρόπο, ίσως πιο αποφασιστικά από ό,τι το έθεσε έως τώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

3. ΤΙ ΓΡΑΜΜΗ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β’ ΓΥΡΟ: Στις περιφερειακές εκλογές , την επόμενη Κυριακή στον β΄γύρο, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν δίδυμα ΝΔ Vs ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ Vs ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα και ΝΔ-ανεξάρτητου υποψηφίου. Ανεξαρτήτως τι γραμμή θα δώσουν οι υποψήφιοι που δεν θα περάσουν στον β΄ γύρο, τα πολιτικά κόμματα εκ των πραγμάτων οφείλουν να λάβουν πολιτική θέση για τον ποιον στηρίζουν.

Η λήψη της απόφασης δεν θα είναι εύκολη για κανένα κόμμα, καθώς από απόψε το βράδυ στελέχη τους αναμένεται να εκφράσουν δημοσίως προτίμηση προς συγκεκριμένα πρόσωπα. Τα κόμματα αναμένεται να διχαστούν στη γραμμή των κυβερνητικών συμμαχιών και της ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος, όπως θα συμβεί σε πολύ μεγαλύτερη εικόνα το βράδυ των ευρωεκλογών.

Η αντιπαράθεση ξεκινά με το κλείσιμο της κάλπης…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v