«Θύελλα» αντιδράσεων για την αμερικανική κατασκοπεία

(VIDEO) «Αναπάντεχο πρόβλημα» στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ προκαλούν οι αποκαλύψεις για κατασκοπεία. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξηγήσεις ζητά η Γαλλία.

  • Real.gr
«Θύελλα» αντιδράσεων για την αμερικανική κατασκοπεία
«Αναπάντεχο πρόβλημα» στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλούν οι αποκαλύψεις για την αμερικανική κατασκοπεία σε βάρος θεσμών της ΕΕ και ευρωπαϊκών κρατών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντέδρασαν με οργή στις πληροφορίες περί κατασκοπείας των ΗΠΑ σε βάρος ευρωπαϊκών συμμαχικών χωρών. Όπως επισημαίνεται, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το θέμα αυτό ενδέχεται να απειλήσει τις εκκρεμούσες συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για την επίτευξη μιας σημαντικής διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας.



Η εφημερίδα New York Times, σε ανταπόκριση από το Λονδίνο, επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με το οποίο ο κατάλογος με τους στόχους της αμερικανικής κατασκοπείας περιελάμβαναν τις αποστολές της ΕΕ στις ΗΠΑ, τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, καθώς επίσης αρκετούς άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Μεξικού, της Νότιας Κορέας και της Τουρκίας.

Οι αποκαλύψεις αυτές σημειώνονται σε μια χρονική περίοδο που καταγράφεται ήδη «αξιοσημείωτη ένταση» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ λόγω των πρόσφατων αποκαλύψεων του Αμερικανού Έντουαρντ Σνόουντεν, για κατασκοπεία των ΗΠΑ σε συμμαχικές κυβερνήσεις και της συγκέντρωσης δεδομένων από ηλεκτρονικές επικοινωνίες εκατομμυρίων πολιτών ανά τον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε έντονη ανησυχία και έκπληξη, προσθέτοντας ότι «εάν οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθινοί, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι συνομιλίες για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία που αναμένονται να ολοκληρωθούν έως το Νοέμβριο του 2014 και οι εν λόγω συζητήσεις ενδέχεται να απειληθούν από τις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας, σύμφωνα με την Βίβιαν Ρέντινγκ, επίτροπο της ΕΕ αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν χθες να απαντήσουν ευθέως στις κατηγορίες, ενώ στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του διευθυντή της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι «η αμερικανική κυβέρνηση θα απαντήσει καταλλήλως στην ΕΕ μέσω των διπλωματικών οδών».

Τέλος, αναφέρεται ότι η πιο δριμεία κριτική επί του θέματος προήλθε από τη Γερμανία, η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τις «στοχευμένες χώρες», αλλά χαρακτηρίζει τα θέματα προστασίας του απορρήτου ως «πολιτικής σημασίας».

Η εφημερίδα Wall Street Journal, σε άρθρο της για το ίδιο θέμα που αποτελεί ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει ότι οι κατηγορίες περί αμερικανικής κατασκοπείας μπορεί να πλήξουν την εμπιστοσύνη στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς τα δύο μέρη ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Όπως τονίζει, για μια ακόμη φορά οι καταγγελίες αυτές γίνονται σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο και ενώ οι συνομιλίες για τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια.

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -πολλά από τα μέλη του οποίου είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε θέματα προστασίας του απορρήτου-, θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία.

Ομπάμα και Πούτιν αναζητούν λύση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσαν στους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) αντίστοιχα να διευθετήσουν την υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Πούτιν και ο Ομπάμα «ανέθεσαν στον διευθυντή της FSB Μπόρτνικοφ και στον διευθυντή του FBI Μίλερ να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και να βρουν λύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου Νικολάι Πάτρουσεφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24.

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ηλεκτρονικής κατασκοπείας σε βάρος θεσμών της ΕΕ ζητεί από τις ΗΠΑ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Αυτό που περιμένουμε από τους εταίρους και συμμάχους μας είναι η σαφήνεια και η διαφάνεια και αυτό είναι που αναμένουμε και από τις ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή στην ανακοίνωση αυτή, προσθέτοντας ότι αναμένει τη σχετική αντίδραση από τις αρχές των ΗΠΑ.

«Οι ειδήσεις είναι ανησυχητικές και αν αποδειχθούν αληθείς, απαιτούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», επισημαίνει η Επιτροπή στην ίδια δήλωση, σημειώνοντας ότι μόλις έγιναν γνωστά τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ για την εικαζόμενη κατασκοπεία και τις υποκλοπές στους θεσμούς της ΕΕ και στις διπλωματικές αντιπροσωπείες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης έθιξε αμέσως το ζήτημα στις αρχές των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επαληθευτεί η ακρίβεια των πληροφοριών αυτών.

Τέλος, στην ίδια δήλωση σημειώνεται ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κάθριν Άστον, η οποία είναι αρμόδια για θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών της ΕΕ, εξέδωσε χθες μια δήλωση και στη συνέχεια συνομίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Εξηγήσεις ζητά η Γαλλία

Εξηγήσεις από της αμερικανική ηγεσία ζητεί η Γαλλία μετά τις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας τόσο σε βάρος των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και σε βάρος χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών. «Η Γαλλία ζήτησε σήμερα εξηγήσεις από τις αρχές των ΗΠΑ», ανέφερε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. «Εάν τα γεγονότα αυτά επιβεβαιωθούν, είναι απαράδεκτο» αυτό που συνέβη, πρόσθεσε. «Περιμένουμε από την αμερικανική ηγεσία να άρει όσο το δυνατόν συντομότερα τις θεμιτές ανησυχίες που έχουν προκύψει ύστερα από τις αποκαλύψεις του τύπου», πρόσθεσε.

Πολύ πιο έντονη ήταν η αντίδραση από την υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, η οποία είπε στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFM TV ότι εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, πρόκειται για «μια εχθρική πράξη».

Προσεκτικότερη υπήρξε η διατύπωση του Γάλλου ευρωπαίου Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είπε στο ραδιόφωνο RTL ότι οι εξηγήσεις των Αμερικάνων είναι «αναγκαίο και επείγον» να δοθούν το συντομότερο. «Σαφήνεια, αλήθεια και διαφάνεια: αυτό περιμένουμε από φίλους και συμμάχους», πρόσθεσε.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v