Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρωζώνη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα... ακόμα και στις εκλογές

Οι εταίροι επιθυμούν πάση θυσία την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, την αναπτυξιακή σταθεροποίηση της χώρας και του ίδιου του ευρώ.

  • Real.gr
Η Ευρωζώνη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα... ακόμα και στις εκλογές
Όποια τροπή και να πάρουν οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με αφορμή την κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ, οι Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι, η Χάγη και το Βερολίνο διαμηνύουν ότι δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, από υψηλά ιστάμενη πηγή του Λουξεμβούργου και διπλωμάτες προσκείμενους στο Βερολίνο, οι εταίροι επιθυμούν πάση θυσία την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους και την αναπτυξιακή σταθεροποίηση της χώρας και του ίδιου του ευρώ.

Διαψεύδουν δε όλη την παραφιλολογία περί δόσης, διότι το euro working group, συνεδρίασε για εισήγηση και ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι το ΔΣ του ESM θα συνερχόταν το πρωί της Πέμπτης 20 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο για την εκταμίευση. «Θέμα Δευτέρας δεν υπήρξε ποτέ». Η δε χρήση των ευρωθεσμών για την εσωτερική μικροπολιτική έχει αρχίσει και εκνευρίζει την κοινότητα - μια με τις διαρροές για δήθεν έγκριση του Ρεν, μετά με το τάχα αίτημα της τρόικας και τώρα με την εμπλοκή της ΕΡΤ και της δόσης - τη στιγμή που είναι γνωστό ότι τα 3,3 δισ. ευρώ έχουν προεγκριθεί από το Μάιο και σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με τα τρία λεγόμενα milestones.

«Η πολιτική και οικονομική επένδυση που έχει γίνει είναι εξαιρετικά μεγάλη για να μας αποθαρρύνουν λεπτομέρειες, η ευρωζώνη δεν σκοπεύει να τραβήξει την πρίζα από την Ελλάδα, με το πρόσχημα εκλογών ή πολιτικής αποσταθεροποίησης». Αυτό λέει στο Real.gr κοινοτικός αξιωματούχος που παρακολουθεί από μέσα τις συζητήσεις όλων των τελευταίων συμβουλίων eurogroup και ecofin εδώ και ενάμισι χρόνο. O κοινοτικός αξιωματούχος θέτει ως προτεραιότητα να επιστραφούν τα κεφάλαια που έχει δανειστεί η Ελλάδα στο ακέραιο, αλλά με πολύ χαλαρότερους όρους και φτηνότερα επιτόκια. «Μια έξοδος της Ελλάδας θα άρχιζε το ξήλωμα του ευρώ ανοίγοντας την όρεξη στην Ιταλία που δεν έχει τίποτα να χάσει», σημειώνει με νόημα. Χωρίς την Ιταλία το ευρώ δεν υπάρχει. Οι δε Γερμανοί έχουν χάσει το μέτρημα με το πόσο κερδίζουν ως οικονομία με το κοινό νόμισμα, «αναπνέουν ευρώ» όπως έλεγε μέχρι προσφάτως ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν που σήμερα δεν βρίσκεται εν ζωή. Το δε ευρώ μόλις πρόσφατα μπήκε σε τροχιά σταθεροποίησης μετά το θρίλερ της Κύπρου και τη μάχη για την τραπεζική ένωση.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τις κοινοτικές κυβερνήσεις και τους αδερφούς πολιτικούς σχηματισμούς. Επί της ουσίας της διαμάχης «ανοιχτή ή κλειστή ΕΡΤ» Κομισιόν, θεσμοί, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κυβερνήσεις έχουν τοποθετηθεί. Οι διαβαθμίσεις των απαντήσεων ξεκινάνε από την σκληρή γλώσσα της επιστολής Σουλτς σε Σαμαρά και φτάνουν μέχρι την απλή αποποίηση της ευθύνης, όπως έκανε η γερμανική κυβέρνηση. Στην πράξη όμως με βάση τα όσα διαρρέουν οι κοινοτικές πρωτεύουσες η δυσαρέσκεια για την επιλογή αυτή είναι υπαρκτή και αρκετά έκδηλη. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εισηγούνται μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ και τον Ευ. Βενιζέλο, μετά και τις τελευταίες επαφές του «να σταθεί στον ύψος των περιστάσεων», έχοντας μάλιστα την προσωπική στήριξη του Π. Στάινμπρουκ (υποψήφιου του SPD για την καγκελαρία) σε ότι κι αν αποφασίσει.

Οι πραγματικές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες για την Ελλάδα είναι η μάχη για τα καρτέλ των τιμών που καρπώνονται την πρωτοφανή για το δυτικό κόσμο μείωση της μονάδας κόστους εργασίας, το κυνήγι στο λαθρεμπόριο καυσίμων, και η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, όπως και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δευτερευόντως μεγάλη, δημοσιονομική κυρίως έμφαση έχουν οι αποκρατικοποιήσεις. Το 2013 όμως δεν είναι 2012, πολύ νερό έχει πέσει στο αυλάκι και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και του Λουξεμβούργου επισημαίνουν σήμερα με δική τους πρωτοβουλία ότι το πρόγραμμα είναι «κοινωνικά μη βιώσιμο».

Σε όλα τα παραπάνω, έτσι κι αλλιώς οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ως σήμερα να επιδείξουν αξιόλογα αποτελέσματα, κάτι που καταγράφει η τρόικα στις εκθέσεις της. Επιπλέον οι Βρυξέλλες καταλογίζουν ευθύνες στην Αθήνα για την κακή εξέλιξη στην υπόθεση της ΔΕΠΑ (κάτι που δεν κρύβεται πια μετά από τις δηλώσεις Χ. Αλμούνια στην Καθημερινή της Κυριακής) και τις άσκοπες συζητήσεις για το ΦΠΑ στην εστίαση, που οι ίδιοι οι εστιάτορες δηλώνουν πως δεν θα μετακυλήσουν στις τιμές.

Συνεπώς το γενικό συμπέρασμα των αναλυτών στις Βρυξέλλες είναι πως (με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, με τη χώρα εμφανώς σε ύφεση και το 2014, εκτός αγορών, σύντομα εκτός γραμμής DSA και με φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα) το πρόγραμμα θα χρειαστεί πολύ σύντομα αναδιαπραγμάτευση συνοδεία πρόσθετου δανείου. Είναι προφανές ότι μια ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται φρέσκια λαϊκή νομιμοποίηση για να ξαναπεράσει ότι πέρασε η τρέχουσα κυβέρνηση το τετράμηνο Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη 2012. Άρα οι κάλπες είναι μπροστά μας και μπροστά στα μάτια των Βρυξελλών έτσι κι αλλιώς, αργά ή γρήγορα. Μια ψυχή που ’ναι να βγει ας βγει;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v