Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Ανατολή: Συνεχίζουν οι διαφωνίες στον ΟΗΕ

Ενώ τα θύματα του πολέμου αυξάνονται, τα διπλωματικά ”παιχνίδια” συνεχίζονται, με τα μέλη του ΟΗΕ να δηλώνουν καθημερινά ότι ”την επόμενη μέρα” θα υπάρξει απόφαση του ψηφίσματος για την κρίση στη Μέση Ανατολή, το οποίο όμως καθημερινά απορρίπτεται από την μια ή την άλλη πλευρά.

Μ. Ανατολή: Συνεχίζουν οι διαφωνίες στον ΟΗΕ
Απελπιστική είναι πλέον η κατάσταση για τους λιβανέζους αμάχους, με το Ισραήλ να απορρίπτει την πρόταση της Ρωσίας για κατάπαυση πυρός 72 ωρών, προκειμένου να μπορέσει να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο.

Και ενώ τα θύματα του πολέμου αυξάνονται, τα διπλωματικά ”παιχνίδια” συνεχίζονται, με τα μέλη του ΟΗΕ να δηλώνουν καθημερινά ότι ”την επόμενη μέρα” θα υπάρξει απόφαση του ψηφίσματος για την κρίση στη Μέση Ανατολή, το οποίο όμως καθημερινά απορρίπτεται από την μια ή την άλλη πλευρά.

Έτσι, ούτε χθες κατέληξαν σε συμφωνία τα μέλη του ΟΗΕ για μια απόφαση για τη Μέση Ανατολή, λόγω αντιρρήσεων του Λιβάνου, καθώς στην τροποποιημένη γαλλο-αμερικανική πρόταση δεν γίνεται λόγος για ”άμεση κατάπαυση του πυρός”.

Το γαλλο-αμερικανικό σχέδιο

Το κύριο εμπόδιο ήταν το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του Ισραήλ από μία στενή λωρίδα του νοτίου Λιβάνου και η άφιξη ξένων δυνάμεων, όμως αυτό φαίνεται να έχει συμφωνηθεί από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τους κύριους διαπραγματευτές.

Η Βηρυτός, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, αντιτίθεται τώρα στην ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ με καλά εξοπλισμένους Γάλλους στρατιώτες βάσει του Κεφαλαίου 7 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Το Κεφάλαιο 7 δίνει στους στρατιώτες περισσότερες δυνατότητες στην επίθεση και στην άμυνα. Ο Μπόλτον και ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζαν-Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ εργάστηκαν έως αργά το απόγευμα προκειμένου να βρουν ένα νέο λεκτικό σε αυτόν τον όρο και άλλα θέματα που θα είναι αποδεκτό από το Ισραήλ και το Λίβανο.

Η τελευταία συμβιβαστική πρόταση προβλέπει ότι η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL), θα ενισχυθεί από Γάλλους και άλλους στρατιώτες που μπορεί ίσως να φθάνουν και τις 20.000. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Χεζμπολάχ θα αποσυρθεί νότια του ποταμού Λιτάνι, 20 χλμ από τα ισραηλινά σύνορα, δήλωσαν πηγές της Βηρυτού στο Ρόιτερ.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Νταν Γκίλερμαν δήλωσε πως η πολυεθνής δύναμη θα συσταθεί υπό την UNIFIL ”αλλά ένας αριθμός ευρωπαϊκών χωρών εξέφρασαν τη συμφωνία τους να αποτελέσουν μέρος αυτής της δύναμης”. Το Ισραήλ θεωρεί την UNIFIL, που δεν διαθέτει μια ισχυρή εντολή, αναποτελεσματική.

Όπως και σε προηγούμενα προσχέδια, το ψήφισμα αναμένεται να περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο στα όπλα που διοχετεύονται στο Λίβανο, εκτός από εκείνα που παραγγέλνει ο λιβανικός στρατός και οι δυνάμεις του ΟΗΕ.

Ένα δεύτερο ψήφισμα αναμένεται να ακολουθήσει σε ένα μήνα, το οποίο θα θέτει τους όρους για μια μόνιμη εκεχειρία, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης δύο ισραηλινών αιχμαλώτων που απήχθησαν από την Χεζμπολάχ σε μια επιδρομή στο έδαφος του Ισραήλ στις 12 Ιουλίου, η οποία προκάλεσε το ξέσπασμα της σύγκρουσης.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον, αν και αναγνώρισε ότι δεν υπήρξε συμφωνία επί του σχεδίου που καλεί για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, είπε πως ελπίζει ακόμη ότι θα διεξαχθεί μια ψηφοφορία σήμερα Παρασκευή. Ωστόσο, κανένα κείμενο δεν έχει κατατεθεί στο 15μελές συμβούλιο και ορισμένοι αντιπρόσωποι δεν αναμένουν να διεξαχθεί ψηφοφορία πριν από το Σάββατο.

Προβληματισμός για τη Συρία

Η αμερικανική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, φαίνεται προβληματισμένη από την ”ενίσχυση της αυτοπεποίθησης της Συρίας”, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, αξιωματούχος εξέφρασε την δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ΗΠΑ, Ισραήλ και διεθνής κοινότητα δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να πείσουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασάντ να αλλάξει την συμπεριφορά του, αποδίδοντας την αποτυχία αυτή στο ότι ”μέχρι στιγμής δεν έχει ασκηθεί πραγματική πίεση στη Συρία” από οποιαδήποτε πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Συρία ως παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή, καθώς δεν έχει αποτρέψει την είσοδο τρομοκρατών στο Ιράκ μέσω της Συρίας, δεν έχει κλείσει τα γραφεία παλαιστινιακών οργανώσεων (όπως η Χαμάς) στη Δαμασκό και εξακολουθεί να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v