«Αυγατίζουν» οι κάλπες - χάνεται η ουσία

Προβληματισμός σε γαλάζιους βουλευτές για την υπερπροστασία σε Βενιζέλο, «μισή» αποχώρηση βουλευτών της συγκυβέρνησης μετά την πρώτη ψηφοφορία. «Θύμα» των διαδικαστικών η ουσία της φοροδιαφυγής.

  • Real.gr
«Αυγατίζουν» οι κάλπες - χάνεται η ουσία
Έτοιμη για μία μετωπική σύγκρουση με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνει η τρικομματική πλειοψηφία στη σημερινή συζήτηση στη βουλή που θα αποφασίσει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη «λίστα Λαγκάρντ» έπειτα από την απόφαση να στηθούν επτά κάλπες.

Οι πολύωρες διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Μαξίμου, Βουλή, Ιπποκράτους οδήγησε στη διαδικασία των τριών ψηφοφοριών, μία για κάθε πρόταση, στην οποία θα ψηφίσουν όλοι (;) οι βουλευτές. Αρχικά θα στηθεί η πρώτη κάλπη (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.). Θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα και στη συνέχεια η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις δυο κάλπες για τους κυρίους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής και τέσσερις κάλπες αφού στη συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνονται και οι κύριοι Παπανδρέου και Παπαδήμος.

Η μεσοβέζικη αυτή λύση ήταν προϊόν μεγάλων πιέσεων στο εσωτερικό των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και ενός σκληρού παρασκηνίου αφού πολλοί έμπειροι κοινοβουλευτικοί της ΝΔ προέκριναν εξ’ αρχής τη λύση των τεσσάρων καλπών με τα ονόματα και τις συγκεκριμένες κατηγορίες όπως περιγράφονται στην κάθε πρόταση.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως εκτιμούσαν οι ίδιοι, είναι απόλυτα σύμφωνη με τον κανονισμό της βουλής, ο οποίος ωστόσο δεν περιγράφει στο άρθρο 155 τη διαδικασία της προκαταρκτικής, και έδινε μια μεγάλη «ανάσα» σε βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν όχι τόσο για τον κ. Βενιζέλο όσο για τον Γιώργο Παπανδρέου και αυτό παρά το γεγονός ότι άπαντες συμφωνούν πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη πρόταση να συγκεντρώσει 151 ψήφους.

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν λίγο πολύ προκαθορισμένα: Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παραπεμφθεί να εξεταστεί από την προκαταρκτική επιτροπή με την πρόταση της πλειοψηφίας και η αντιπολίτευση σύσσωμη θα καταγγείλει την κυβέρνηση για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Ωστόσο και στους κόλπους της ΝΔ εκφράζεται προβληματισμός από αρκετούς βουλευτές τόσο για την όλη διαχείριση του θέματος, αφού η ουσία της υπόθεσης, φαίνεται να περνά πλέον σε δεύτερη μοίρα. Δηλαδή το εάν και κατά πόσον η συγκεκριμένη λίστα περιέχει οσμή φοροδιαφυγής και γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν έκανε ότι και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας για να συγκεντρώσουν πρόστιμα από αδήλωτα και «μαύρα» ποσά του εξωτερικού.

Ενστάσεις επίσης εκφράζονται για το γεγονός ότι η ΝΔ εμφανίζεται με μία «υπερπροστατευτική» διάθεση απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο ακόμη και επί των διαδικαστικών θεμάτων και αυτό την ώρα που άπαντες γνώριζαν ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να παραπεμφθεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κόντρα στις ρητές και ανεπίσημες εντολές που είχε δώσει το Μαξίμου στους βουλευτές της ΝΔ.

Δεύτερες σκέψεις ωστόσο για την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση στο ενδεχόμενο να συγκέντρωνε ο κ. Βενιζέλος έναν σημαντικά υψηλό αριθμό ψήφων δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση -απόφαση που βάζει τους βουλευτές σε ένα δίλλημα αφού δεν είναι υποχρεωμένοι να περάσουν και από τις τρεις κάλπες αλλά υποτίθεται πως έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν… «ελεύθερα» σπάζοντας όμως έτσι την αρχή της μυστικότητας και επί της ουσίας τη «γραμμή» που έχει δοθεί από την κυβέρνηση. Τα 24ωρα που πέρασαν ακούστηκαν πολλά πίσω από τις κλειστές πόρτες σε Μαξίμου και Βουλή. Και μπροστά στον κίνδυνο να ταραχθεί έστω και στο ελάχιστο η κυβερνητική συνοχή, έστω και με επικοινωνιακούς όρους, το επιτελείο του Πρωθυπουργού προέκρινε αυτή τη λύση την οποία έριξε στο τραπέζι πρώτη η Ιπποκράτους.

Ο μόνος «αντίπαλος» πλέον της κυβέρνησης είναι τα λευκά ψηφοδέλτια που μπορεί να βρεθούν στην πρώτη κάλπη και η όλη διαχείριση που θα γίνει εντός της βουλής -με τη διαδικασία να ξεκινά περίπου στις 10:00 το πρωί με την απόφαση που θα πάρει, τυπικά, η ολομέλεια για τη διαδικασία.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ξεκαθάριζαν χθες αργά το βράδυ πως δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης των βουλευτών της κυβέρνησης από τη διαδικασία με το πέρας της πρώτης ψηφοφορίας. Ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν πως οι βουλευτές θα κινηθούν «χαλαρά» στην ανάγνωση των ονομάτων την ώρα που θα διεξάγονται οι ψηφοφορίες για τις δύο άλλες προτάσεις με κάποιους εξ’ αυτών να παραμένουν στην αίθουσα και κάποιους άλλους να έχουν ήδη αποχωρήσει.

Η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται σφοδρότατη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη δεσμευτεί για αποκαλύψεις από το βήμα της βουλής για περίεργα ραντεβού που έγιναν το προηγούμενο διάστημα πριν αρχίσουν οι διαρροές των ονομάτων της λίστας σε μία σαφή προσπάθεια να πλήξει την Κουμουνδούρου στοχεύοντας παράλληλα στην ενίσχυση του δικού του προφίλ εντός του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες για πιθανή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου αν και όλα θα εξαρτηθούν το πώς θα κυλήσει η συζήτηση ενώ ο Λουκάς Παπαδήμος όπως αναμένεται θα τοποθετηθεί με υπόμνημα που θα στείλει και το οποίο, όπως προβλέπεται, από τον κανονισμό της βουλής καταχωρείται στα πρακτικά της συζήτησης.

Με μεγάλο ενδιαφέρον φυσικά αναμένεται η τοποθέτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος πλέον έχει απέναντί του όχι μόνο τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον Ιωάννη Διώτη -παρά το γεγονός ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ με το δικό του υπόμνημα προσέθεσε πολλά κενά στην ταραχώδη και περίεργη πορεία της «λίστας Λαγκάρντ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v