Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρουσίαση της ΔΕΗ στο ΣΜΕΧΑ

Στο αυξημένο κόστος καυσίμων και την δαπάνη για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται η πτωτική πορεία των κερδών της ΔΕΗ στο 9μηνο 2005, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της Επιχείρησης Γρ. Αναστασιάδης, σε παρουσίαση στο ΣΜΕΧΑ.

Παρουσίαση της ΔΕΗ στο ΣΜΕΧΑ
Στο αυξημένο κόστος καυσίμων και την πρόσφατα επιβληθείσα δαπάνη για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται, κυρίως, η πτωτική πορεία των κερδών της ΔΕΗ στο 9μηνο 2005, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της Επιχείρησης Γρ. Αναστασιάδης, σε παρουσίαση στο ΣΜΕΧΑ.

Ειδικότερα, κατά το 9μηνο του 2005 το κόστος των καυσίμων αυξήθηκε κατά 30% ενώ η άνοδος των πωλήσεων ήταν 5,2%.

Όπως σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, η αύξηση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου κορυφώθηκε στο Δ’ τρίμηνο του 2005, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περαιτέρω το κόστος παραγωγής.

Γενικότερα, ανέφερε πως κάθε αύξηση/μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά 1 δολ. συνεπάγεται εκτιμώμενη επιβάρυνση/όφελος της τάξης των 15 εκατ. ευρώ ετησίως για τη ΔΕΗ.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ, λόγω της συνεχούς αύξησης των τιμών των καυσίμων, που έχουν μεγάλο μερίδιο στη διαμόρφωση του λειτουργικού κόστους.

Επεσήμανε πως η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα είναι φθηνότερη μεταξύ των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενδεικτικά ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat του 2005:

- τα νοικοκυριά πληρώνουν 6,9 λεπτά του ευρώ ανά KW όταν στην Δανία (ακριβότερη χώρα) πληρώνουν 22,8 λεπτά.

- οι βιομηχανικοί πελάτες πληρώνουν 4,5 λεπτά του ευρώ ανά KW,την δεύτερη χαμηλότερη τιμή στην ΕΕ, όταν στην Ιταλία πληρώνουν 8,7 λεπτά (ακριβότερη χώρα).

- τα τιμολόγια των εμπορικών καταναλωτών είναι στο μέσο όρο της ΕΕ, και είναι αυτοί που επιδοτούν εμμέσως τους λοιπούς καταναλωτές στην Ελλάδα.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι αύξηση των τιμολογίων κατά 1% θα βελτίωνε τα ετήσια κέρδη κατά 40 εκατ. ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε η εταιρία επιβαρύνεται από την αγορά δικαιωμάτων για τα καυσαέρια που παράγει. Το κόστος για το 2005 εκτιμάται σε περίπου 80-90 εκατ. ευρώ και κυμαίνεται ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται χρηματιστηριακά η τιμή ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα (το 2005 κυμάνθηκε στα 22 ευρώ ο τόνος ενώ τις πρώτες εβδομάδες του 2006 ανέρχεται σε 25-26 ευρώ ο τόνος).

Προκειμένου η εταιρία να αγοράζει χαμηλότερα δικαιώματα καυσαερίων συμμετέχει μαζί με άλλες μεγάλες εταιρείες σε funds και αγοράζουν μαζικά δικαιώματα. Έτσι, επιτυγχάνει μείωση του κόστους ανά τόνο.

Τα προαναφερθέντα μεγέθη αποτελούν εκτιμήσεις, δεδομένου ότι στην Ελλάδα οι αρμόδιες αρχές, δεν έχουν ανοίξει το αντίστοιχο μητρώο δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αναφερόμενος στο τακτικό μέρισμα της εταιρείας για το 2005 εκτίμησε πως η πρόταση της διοίκησης θα είναι για μέρισμα χαμηλότερο εκείνου του 2004, αλλά όχι μικρότερο από 0,5 ευρώ ανά μετοχή.

Σε ότι αφορά στην πιθανότητα διανομής εκτάκτου μερίσματος, πρόσθεσε ότι εάν η γενική συνέλευση των μετόχων λάμβανε μία τέτοια απόφαση, τότε η ΔΕΗ για διανομή 1 ευρώ ανά μετοχή θα αύξανε το χρέος της - των 3,8 δις. ευρώ - κατά 232 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το business plan της ΔΕΗ, ανέφερε τα εξής: το νέο επιχειρηματικό σχέδιο εκπονείται σε συνεργασία με την εταιρεία Boston Consulting και αφορά στη περίοδο 2006-2010.

Βασικοί άξονες θα είναι η περικοπή όλων των πηγών κόστους και η ορθολογικοποίηση των μονάδων παραγωγής, μέσω και της μείωσης της λειτουργίας ορισμένων παλαιών μονάδων, υψηλού κόστους.

Η μείωση της λειτουργίας αυτών των μονάδων είναι πλέον εφικτή μετά την είσοδο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. Μέχρι τώρα η ΔΕΗ δεν μπορούσε να περιορίσει τη δραστηριότητα παρόμοιων μονάδων και ήταν αναγκασμένη να καλύπτει τη ζήτηση, ανεξάρτητα από το κόστος παραγωγής.

Για το θέμα του προνομιακού καθεστώτος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλές τιμές από τις εταιρείες Αλουμίνιον της Ελλάδος και ΛΑΡΚΟ, ανέφερε πως οι συμβάσεις λήγουν τον Μάρτιο του 2006.

Εάν δεν υπάρξει διαφορετική απόφαση των αρμοδίων αρχών, τότε τα τιμολόγια των παραπάνω πελατών θα προσαρμοστούν στα επίπεδα των άλλων βιομηχανικών πελατών, εκτιμώντας πως σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΗ θα έχει όφελος άνω των 30 εκατ. ευρώ για το 2006.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε πως η διοίκηση ενημερώνει τακτικά το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, για την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής από την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει κατά καιρούς προτείνει:

α) την εισαγωγή συστήματος αναπροσαρμογής των τιμολογίων, ανάλογα με το κόστος, που διαμορφώνεται από τις διεθνείς τιμές (πετρελαίου και φυσικού αερίου), είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω,

β) την αναθεώρηση της πολιτικής παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας (η ΔΕΗ δραστηριοποιείται σε μία υπό διαμόρφωση απελευθερωμένη αγορά ενώ επιδοτεί την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά και τους αγρότες με κόστος που υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως).

Ταυτόχρονα, στα τιμολόγια της ΔΕΗ περιλαμβάνονται διάφορες χρεώσεις, που αναλογούν στο 30-50% του συνολικού ποσού κάθε λογαριασμού, που δεν αφορούν στη ΔΕΗ, αλλά επιβαρύνσεις τρίτων, όπως δήμοι, ΕΡΤ, κλπ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΔΕΗ εισέπραττε τέλη μέχρι και για λογαριασμό του ναού του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί αναλυτές και συνολικά άνω των 50 επαγγελματιών από χρηματιστηριακές εταιρίες και τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v