Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα ΔΕΗ- εργαζομένων για την εθελουσία (update)

Την αντίθεσή της στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδους 210 στελεχών της Επιχείρησης που αποφάσισε η Διοίκηση της ΔΕΗ εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη για ακύρωση της απόφασης. Απόλυτα σύννομη και συνταγματική χαρακτηρίζει την απόφαση η ΔΕΗ.

Κόντρα ΔΕΗ- εργαζομένων για την εθελουσία (update)
της Χρύσας Λιάγγου

Την αντίθεσή της στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδους 210 στελεχών της Επιχείρησης που αποφάσισε η Διοίκηση της ΔΕΗ εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Πιλαλίδης προέβλεψε ότι το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί μέχρι και σε 2.200 άτομα, εάν κάνουν χρήση όσοι έχουν συμπληρώσει το όριο προϋπηρεσίας για τη συνταξιοδότησή τους (32 έτη).

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η διαδικασία αυτή θα υποχρεώσει την Επιχείρηση σε ένα μακρύ δικαστικό αγώνα με δυσμενή κατάληξη και επεσήμανε τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τον ασφαλιστικό οργανισμό της ΔΕΗ, ΟΑΠ-ΔΕΗ.

Προανήγγειλε δε προσφυγή στη δικαιοσύνη για την ακύρωση της απόφασης της διοίκησης την οποία χαρακτήρισε αντισυνταγματική με το επιχείρημα ότι δεν στηρίζεται σε κάποια αναλογιστική μελέτη.

Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ στράφηκε και κατά της κυβερνητικής πολιτικής για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο ”επιδοτούμενο ανταγωνισμό που θα οδηγήσει στον τριπλασιασμό της τιμής της κιλοβατώρας”.

Επιπροσθέτως ανακοίνωσε την προσφυγή της Ομοσπονδίας στα πολιτικά και δικαστικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον αποκλεισμό της ΔΕΗ από τους διαγωνισμούς για τις νέες μονάδες 900 MW, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία αυτή παραβιάζει τον υγιή ανταγωνισμό.

Προέβλεψε ότι το κόστος για τους καταναλωτές από την πριμοδότηση των ιδιωτών επενδυτών θα ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ και θα οδηγήσει σε τριπλασιασμό της τιμής της κιλοβατώρας.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΕΝΟΠ κ. Ρ. Ρίζος ζήτησε παρέμβαση του εισαγγελέα για τη μονάδα των ΕΛΠΕ της Θεσσαλονίκης και για την καθυστέρηση κατασκευής της μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.

---Διευκρινίσεις ΔΕΗ για το πρόγραμμα εθελουσίας

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις σχετικά από την απόφαση του ΔΣ για την οικειοθελή αποχώρηση παλαιών στελεχών της παρέχει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι είναι απόλυτα σύννομη και συνταγματική τόσο από ασφαλιστική όσο και από εργασιακή άποψη.



Ειδικότερα επισημαίνει τα εξής:

* Πρόκειται για μια απόφαση – τομή, που έρχεται να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα για την Επιχείρηση προβλήματα, με θετικό για τα στελέχη της τρόπο και αναγνωρίζοντας την μακροχρόνια συμβολή τους στην πορεία της Επιχείρησης.

Εξυπηρετεί απόλυτα εύλογες επιχειρηματικές στοχεύσεις και αποσκοπεί πρωτίστως στην ανανέωση του στελεχικού δυναμικού της Επιχείρησης και στην αποσυμφόρηση της διοικητικής πυραμίδας, που με την σειρά της θα οδηγήσει στη βέλτιστη αξιοποίηση των στελεχών.

* Επιπλέον είναι το δεύτερο μέτρο στο πλαίσιο της πολιτικής ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού, η οποία υιοθετήθηκε και με συνέπεια εφαρμόζεται από τη σημερινή διοίκηση με πρώτο δείγμα γραφής τη μη έγκριση (σε αντίθεση με το παρελθόν) δεκάδων αιτήσεων παραμονής στην Επιχείρηση μισθωτών πέραν των καθοριζομένων στον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού ορίων ηλικίας (65 για τα Διευθυντικά στελέχη, 62 για τους λοιπούς) και που σε κάθε περίπτωση είχαν θεμελιώσει τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα με αυτά της ρύθμισης (32 ασφαλιστικά χρόνια).

* Ακόμη και στην περίπτωση, κατά την οποία το σύνολο των εμπιπτόντων στο μέτρο (περίπου 200) αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2006, η Επιχείρηση μπορεί με ευχέρεια να προβεί στην αντικατάσταση τους με νεότερα στελέχη από τη δεξαμενή των υπολοίπων 1500 στελεχών της.

Επί πλέον, η εν λόγω ρύθμιση δεν προσθέτει τίποτε στη δυνατότητα που έχουν οι υπάρχοντες και δυνάμει ανταγωνιστές της Επιχείρησης να προσελκύσουν στελέχη της καθώς οι εμπίπτοντες στο μέτρο μπορούν χωρίς η Επιχείρηση να μπορεί να τους εμποδίσει, να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή συνταξιοδοτούμενοι και να απασχοληθούν όπου και όπως επιθυμούν.

* Ο ασφαλιστικός φορέας του προσωπικού του οποίου η ΔΕΗ είναι ο βασικός χρηματοδότης, και προς τον οποίο παρέχει και θα παρέχει κάθε υποστήριξη, δε θα υποστεί επιβάρυνση, ιδιαίτερα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα καθώς στα εν λόγω στελέχη τα οποία ούτως ή άλλως μπορούν να συνταξιοδοτηθούν δεν χορηγείται ούτε μια ημέρα πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Επιπροσθέτως οι συντάξεις και το εφάπαξ βοήθημα που θα εισπράξουν θα είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά που θα ελάμβαναν εάν συνταξιοδοτούνταν μεταγενέστερα και, σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός τους δεν ξεπερνά το 1% του συνόλου των συνταξιούχων της ΔΕΗ.

* Το υπόψη μέτρο είναι απολύτως σύννομο και συνταγματικό τόσο από ασφαλιστική άποψη (δεν πρόκειται για χορήγηση πλασματικού χρόνου ασφάλισης οπότε θα απαιτούνταν σύνταξη αναλογιστικής μελέτης) όσο και από εργασιακή καθώς δεν θίγει την βασική αρχή της ίσης μεταχείρισης, δεδομένου ότι αφορά σαφώς διακριτή κατηγορία μισθωτών, αυτή των στελεχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v