Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για δημοσίευμα

Την πλήρη απουσία οποιασδήποτε μορφής ινών αμιάντου, στη κατασκευή του Φράγματος Παπαδιάς στο Νομό Φλώρινας επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ”ΕΘΝΟΣ” στις 08.01.06 με τίτλο ”Φράγμα … αμιάντου στη Παπαδιά”.

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για δημοσίευμα
Την πλήρη απουσία οποιασδήποτε μορφής ινών αμιάντου, στη κατασκευή του Φράγματος Παπαδιάς στο Νομό Φλώρινας επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ”ΕΘΝΟΣ” στις 08.01.06 με τίτλο ”Φράγμα … αμιάντου στη Παπαδιά”.

Αναλυτικά, στην επιστολή της ΔΕΗ επισημαίνονται τα εξής:

1. Ο Ανάδοχος κατασκευής του Φράγματος Παπαδιάς (Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ) εξέφρασε προφορικά το Σεπτέμβριο 2005 επιφυλάξεις για παρουσία ινών αμιάντου στα υλικά του Λατομείου που προορίζονται για την κατασκευή του Φράγματος.

Η ΔΕΗ ως κύριος του Έργου, αν και αμφισβήτησε τα παραπάνω, έκρινε εν τούτοις επιβεβλημένο να προχωρήσει άμεσα σε επανέλεγχο των υπόψη υλικών. Για το λόγο αυτό ανέθεσε σε ανεξάρτητους και αναγνωρισμένης εγκυρότητας Φορείς (τα Εργαστήρια Ορυκτολογίας - Πετρογραφίας του ΙΓΜΕ και το Εργαστήριο του Τομέα Γεωλογικών Επιστημών της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π.), την εκτέλεση λεπτομερέστατων ορυκτολογικών και πετρογραφικών αναλύσεων, σε πληθώρα δειγμάτων από αντιπροσωπευτικές θέσεις του Λατομείου, με επιστημονικά δόκιμες μεθόδους.

Οι αναλύσεις αυτές ολοκληρώθηκαν την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2005 και πιστοποίησαν κατηγορηματικά την πλήρη απουσία οποιασδήποτε μορφής ινών αμιάντου στα υλικά του Λατομείου. Οι αναλύσεις αυτές έχουν τεθεί υπόψη του Αναδόχου κατασκευής του Φράγματος και βρίσκονται στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου.

2. Αποτελεί, επίσης, ανακρίβεια, η αναφορά του δημοσιεύματος ότι το Φράγμα κατασκευάζεται από σχιστόλιθο και γνεύσιο, δηλαδή από υλικά τα οποία είναι μαλακά και αποσαθρώνονται εύκολα, (πράγμα το οποίο δεν ισχύει) με συνέπεια, κατά το δημοσίευμα, να καθίσταται αμφίβολη η αξιοπιστία του Φράγματος.

Στην πραγματικότητα το Φράγμα κατασκευάζεται από υλικά τυπικού γρανιτογνεύσιου, δηλαδή πετρώματος σαφώς σκληρότερου. Η καταλληλότητα του υλικού αυτού για την κατασκευή του Φράγματος έχει προκύψει, πέρα από κάθε αμφιβολία, από σωρεία δοκιμών όλων των τύπων που έχουν κατά καιρούς εκτελεσθεί στα υλικά του Λατομείου (π.χ. μηχανικής αντοχής, υγείας, αποδόμησης κλπ).

Αυτό άλλωστε έχει ρητά καταγραφεί και στις σχετικές εκθέσεις της Ομάδας των διεθνούς φήμης Συμβούλων της Επιχείρησης, οι οποίοι παρακολουθούν συνεχώς την εξέλιξη του Έργου (τακτική, που παγίως ακολουθεί η ΔΕΗ στη κατασκευή όλων των Φραγμάτων της).

3. Η πλέον των 50 ετών εμπειρία της ΔΕΗ στην κατασκευή μεγάλων Φραγμάτων σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με τη μοναδική στον Ελλαδικό χώρο τεχνογνωσία των στελεχών της στο συγκεκριμένο τομέα, αποτελούν αδιαμφισβήτητη εγγύηση για την ασφάλεια και την αρτιότητα και της υπόψη κατασκευής.

Τα προαναφερθέντα στοιχεία θα μπορούσαν, λοιπόν, να είχαν ζητηθεί και αντληθεί εγκαίρως από την Επιχείρηση, και να είχε αποφευχθεί η δημιουργία αδικαιολόγητης ανησυχίας και ανασφάλειας στους κατοίκους και στους Φορείς της ευρύτερης περιοχής του Έργου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v