Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Απάντηση για τη μονάδα ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Σημαντικότατα έργα αύξησης του βαθμού απόδοσης και βελτίωσης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, με αφορμή δημοσίευμα του www.in.gr, με τίτλο ”Στην Ελλάδα η πιο ρυπογόνα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης”.

ΔΕΗ: Απάντηση για τη μονάδα ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου
Σημαντικότατα έργα αύξησης του βαθμού απόδοσης και βελτίωσης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, με αφορμή δημοσίευμα του www.in.gr, με τίτλο ”Στην Ελλάδα η πιο ρυπογόνα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης”.

Όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αγίου Δημητρίου, όπως όλες οι εγκαταστάσεις της Επιχείρησης, τηρεί τις υποχρεώσεις του για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως προκύπτουν από τη σχετική εθνική και ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΔΕΗ σημειώνει επίσης πως ”το άρθρο προτρέπει με απλοϊκό τρόπο στην αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας” ενώ προσθέτει πως ενώ συμφωνεί με την ταχεία και ευρύτερη δυνατή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα, δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής ορισμένες σημαντικότατες πτυχές του θέματος, τις οποίες και απαριθμεί.

-----Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Σχετικά με τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.in.gr, της 4ης Οκτωβρίου του 2005, με τίτλο ”Στην Ελλάδα η πιο ρυπογόνα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης”, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Είναι ευρέως γνωστό ότι η καύση λιγνίτη έχει αυξημένες εκπομπές CO2 ανά παραγόμενη μονάδα ενέργειας σε σχέση με τα λοιπά συμβατικά καύσιμα. Αυτό ισχύει περισσότερο για τον ελληνικό λιγνίτη που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλό θερμικό περιεχόμενο. Οι αντίστοιχοι συντελεστές CO2 ανά θερμικό περιεχόμενο καυσίμου σε tCO2/TJ, όπως δημοσιεύτηκαν από τον οργανισμό IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) το 1996 είναι:

Λιγνίτης: 101,2, Άνθρακες:94,6-98,3

Μαζούτ: 77,4, Ντίζελ: 73,33, Φυσικό Αέριο: 56,1

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που υπέβαλε η Χώρα στη Γενική Γραμματεία της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (Φεβρουάριος 2005), ο αντίστοιχος συντελεστής για τον ελληνικό λιγνίτη είναι 122,17 tCO2/TJ.

Το γνωστό αυτό γεγονός αποτυπώνεται ανάγλυφα στην κατάταξη του WWF, για τα τριάντα (30) πλέον ”ρυπογόνα” εργοστάσια ηλεκτρο-παραγωγής της Ευρώπης, αφού τα πρώτα δεκατέσσερα (14) χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά λιγνίτη, τα επόμενα δεκατέσσερα (14) χρησιμοποιούν λιθάνθρακα και ακολουθούν τα πετρελαϊκά, όπως άλλωστε ήταν απολύτως αναμενόμενο.

2. Το άρθρο προτρέπει με απλοϊκό τρόπο στην αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και ενώ συμφωνούμε πλήρως με την ταχεία και ευρύτερη δυνατή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας σύστημα, δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής κανενός οι εξής σημαντικότατες πτυχές του θέματος:

* Ο λιγνίτης αποτελεί την μοναδική ενεργειακή πρώτη ύλη της Ελλάδας και η εντατική χρήση του για ηλεκτροπαραγωγή έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα σε μεγάλο μέρος την αυτονομία σε ηλεκτρική ενέργεια και συνεχίζει να στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας.

* Εξαιτίας του λιγνίτη, ο Έλληνας καταναλωτής απολαμβάνει το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμή κιλοβατώρας από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η χώρα εξοικονομεί ετησίως περισσότερο από 1 δις Ευρώ από την αποφυγή δαπάνης για εισαγόμενα καύσιμα.

* Ο λιγνίτης αποτελεί καύσιμο στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, αφενός λόγω της άμεσης διαθεσιμότητάς του και αφετέρου λόγω του απόλυτα ελεγχόμενου κόστους παραγωγής, σε αντίθεση με τις ανεξέλεγκτα κυμαινόμενες τιμές των εισαγομένων καυσίμων, μάρτυρες των υπέρογκων αυξήσεων των οποίων είμαστε πρόσφατα όλοι.

* Τα κατασκευαστικά έργα, η εξόρυξη του λιγνίτη και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται στην περιφέρεια έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην περιφερειακή ανάπτυξη της Χώρας, στη μείωση της ανεργίας (ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονο πρόβλημα) και στη μείωση της αστυφιλίας.

3. Η ΔΕΗ Α.Ε. με πλήρη συναίσθηση της στρατηγικής αξίας του εγχώριου λιγνίτη καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη διατήρηση της θέσης του στο ενεργειακό ισοζύγιο και για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των λιγνιτικών Σταθμών της.

Με συστηματικές δράσεις, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανάπτυξη υδροδυναμικού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Χώρας, ένταξη του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της Επιχείρησης και τα έργα αύξησης του βαθμού απόδοσης των μονάδων, έχει επιτύχει τη μείωση του συντελεστή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από 1,3 g CO2/kWh το 1990 σε 1,03 g CO2/kWh το 2003, δηλαδή κατά 21%.

4. Ιδιαιτέρως για τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο Aτμοηλεκτρικό Σταθμό της χώρας, με εγκατεστημένη ισχύ 1595MW, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικότατα έργα αύξησης του βαθμού απόδοσης και βελτίωσης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς του: η αναβάθμιση των υφισταμένων και προσθήκη νέων Ηλεκτροστατικών Φίλτρων (με συμβατικό τίμημα 130 εκ. ευρώ), η αναβάθμιση των πύργων ψύξης των Μονάδων Ι,ΙΙ,ΙΙΙ και IV (προϋπολογισμού 11,1 εκ. ευρώ), η αναβάθμιση των στροβιλογεννητριών των Μονάδων ΙΙΙ και IV (προϋπολογισμού 40,8 εκ. ευρώ) και η επέκταση του συστήματος τηλεθέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης (προϋπολογισμού 3,2 εκ. ευρώ).

Επίσης, ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, όπως όλες οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, τηρεί τις υποχρεώσεις του για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως προκύπτουν από τη σχετική εθνική και ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v