Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Το γ’ τρίμηνο η ενοποίηση των 3 εξαγορών

Από το τρίτο τρίμηνο του 2005 θα ενοποιηθούν πλήρως οι πρόσφατες εξαγορές που πραγματοποίησε η Cosmote, και συγκεκριμένα οι CosmoRom, Globul και Cosmofon, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής (25/8/2005) τηλεδιάσκεψης ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Φωτιάδης. Πώς σχολιάζουν HSBC, Εγνατία Finance Marfin Analysis και Σίγμα.

Cosmote: Το γ’ τρίμηνο η ενοποίηση των 3 εξαγορών
Από το τρίτο τρίμηνο του 2005, και με ένα μήνα καθυστέρηση, θα ενοποιηθούν πλήρως οι πρόσφατες εξαγορές που πραγματοποίησε η Cosmote, και συγκεκριμένα οι CosmoRom, Globul και Cosmofon, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής (25/8/2005) τηλεδιάσκεψης ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Φωτιάδης.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η Marfin Analysis, η διοίκηση της εταιρίας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επεσήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της κερδοφορίας στην Ελλάδα, ενώ δεν βλέπει ιδιαίτερους κινδύνους λόγω του έντονου ανταγωνισμού.

Η αγορά της Αλβανίας ακολουθεί ένα ανοδικό κανάλι από το δεύτερο εξάμηνο του 2004, ενώ η αύξηση των πωλήσεων συμβαδίζει µε την αύξηση των περιθωρίων, συμπλήρωσε η διοίκηση της Cosmote.

Για την Globul ανέφερε πως η πορεία της ήταν εξαιρετική, καθώς η εταιρία κατέλαβε μερίδιο άνω του 60% στις καθαρές νέες συνδέσεις, ενώ η πορεία της Cosmofon ήταν επίσης σύμφωνη µε τους στόχους της διοίκησης.

Η Marfin Analysis, σχολιάζοντας τα μεγέθη πρώτου εξαμήνου της Cosmote, αναφέρει πως τα αποτελέσµατα ήταν υγιή και σύµφωνα µε τις προβλέψεις της αγοράς.

Παρ’ όλα αυτά, ορισµένες τάσεις ήταν άνω των προσδοκιών, όπως η πορεία των θυγατρικών του εξωτερικού και οι χαµηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Συνεπώς, η Marfin Analysis σημειώνει πως αναµένεται να αυξήσει τη δίκαιη αποτίμηση για τη μετοχή της Cosmote, διατηρώντας τη σύστασή της για ”αύξηση θέσεων”.

Υπενθυμίζεται πως κατά το γ’ τρίμηνο του έτους η Cosmote σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων αξίας έως 1 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των 490 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εκδοθεί) για τη χρηματοδότηση των εξαγορών στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την πΓΔΜ (αξίας 610 εκατ. ευρώ) και για την επαναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανείου, ύψους 347 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την καθυστέρηση στην ενοποίηση των CosmoRom, Globul και Cosmofon, η HSBC επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι θα επηρεάσει αρνητικά κατά 20 εκατ. ευρώ τον κύκλο εργασιών και κατά 7 εκατ. ευρώ τα EBITDA στο σύνολο του 2005 -με βάση τις εκτιμήσεις που έχει παραθέσει η διοίκηση-, ο κ. Φωτιάδης διατήρησε τις προβλέψεις του για τα μεγέθη στο σύνολο της χρήσης.

Η HSBC υπενθυμίζει πως η διοίκηση της Cosmote αναμένει κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 13%-15% στο σύνολο του 2005, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται στο περίπου 40% και τα κέρδη ανά μετοχή να παρουσιάζουν αύξηση κατά 3%-7%.

Η Εγνατία Finance συμπληρώνει ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η διοίκηση της Cosmote μείωσε τις εκτιμήσεις της για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στα 400 εκατ. ευρώ, από τα 450 εκατ. ευρώ πριν.

Από την πλευρά της η Σίγμα Securities σημειώνει ότι όλες οι δραστηριότητες της Cosmote, εκτός από την CosmoRom, θα έχουν θετικά ταμειακά αποτελέσματα έως το 2006.

Επίσης, η Σίγμα Securities αναφέρει πως δεν θα προχωρήσει σε διαφοροποίηση των προβλέψεών της και ως εκ τούτου επαναδιατυπώνει την τιμή–στόχο των 17 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v