Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προτάσεις της ΔΕΗ για το σταθμό Κερατσινίου

Την πρόταση της ΔΕΗ για τον εκσυγχρονισμό του Σταθμού του Κερατσινίου με την κατασκευή νέας Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου με φυσικό αέριο, πλήρως εναρμονισμένη με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ανέπτυξε ο κ. Παλαιοκρασσάς στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου με θέμα ”Αποβιομηχάνιση ευρύτερης περιοχής Πειραιά”.

Οι προτάσεις της ΔΕΗ για το σταθμό Κερατσινίου
Την πρόταση της ΔΕΗ για τον εκσυγχρονισμό του Σταθμού του Κερατσινίου με την κατασκευή νέας Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου με φυσικό αέριο, πλήρως εναρμονισμένη με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ανέπτυξε ο κ. Παλαιοκρασσάς στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου με θέμα ”Αποβιομηχάνιση ευρύτερης περιοχής Πειραιά”.



Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ) είχε επίσης ως 2ο θέμα το εξής: ”Λειτουργία και εκσυγχρονισμός εργοστασίου ΔΕΗ στο Κερατσίνι”.

Ο πρόεδρος του ΕΚΠ στην εισήγησή του έθεσε το οξύτατο πρόβλημα της αποβιομηχάνισης της ευρύτερης περιοχής, η οποία τροφοδοτεί την αύξηση της ανεργίας και την υποβάθμιση της ανάπτυξης και της απασχόλησης σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή.

Πρότεινε την υιοθέτηση, με κοινή συνεργασία της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, των εργοδοτών και των εργαζομένων, μιας προοπτικής ανάπτυξης της περιοχής, βασισμένης στον εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων και όχι στην καταδίκη τους, με πρώτο βήμα τη στήριξη της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και την εξασφάλιση του εκσυγχρονισμού του.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη το ΕΚΠ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με έγγραφες παρεμβάσεις του, τόσο προς το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και προς το Δήμο Κερατσινίου, για την επίτευξη της χρυσής τομής και συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΗ κ. Ι. Παλαιοκρασσάς, αφού συνεχάρη το ΕΚΠ για την πρωτοβουλία του, παρουσίασε αναλυτικά τη διαδρομή του ιστορικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού του Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι, που με τη μετατροπή του ως καύσιμο και τη χρήση φυσικού αερίου ουδεμία πλέον όχληση δημιουργεί στην περιοχή.

Τόνισε τη στρατηγική αναγκαιότητα της διατήρησης της λειτουργίας του Σταθμού για την ευστάθεια και την επάρκεια του Νοτίου Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά στο πόρισμα της Επιτροπής για το black out του Ιουλίου 2004.

Συμμετέχοντας στο σοβαρό προβληματισμό για την αποφυγή της αποβιομηχάνισης και το μαρασμό της περιοχής, κατέθεσε την πρόταση της ΔΕΗ για τον εκσυγχρονισμό του Σταθμού με την κατασκευή νέας Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου με φυσικό αέριο, πλήρως εναρμονισμένη με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει και αισθητική αναβάθμιση και ανάπλαση των εγκαταστάσεων και του χώρου, με παράλληλη θέση των υφισταμένων Μονάδων σε ψυχρή εφεδρεία.

Ανέπτυξε τη δυνατότητα παροχής θερμικής ενέργειας για τηλεθέρμανση από τη νέα Μονάδα με όλα τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα από την άμεση εξάλειψη των διάσπαρτων στον αστικό ιστό εστιών ρύπανσης από τους λέβητες κεντρικής θέρμανσης.

Η λύση αυτή θα επιτρέψει την υλοποίηση των σχεδίων του Δήμου Κερατσινίου για την κατασκευή ανοικτού θεάτρου στο χώρο της ΔΕΗ στο Σταθμό, θέμα για το οποίο έχει αρχίσει γόνιμος διάλογος με το Δήμο.

Τόνισε, τέλος, ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει κατά 51% στον έλεγχο του κράτους και ότι στα πλαίσια της πολιτικής της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης η Επιχείρηση θα επιδιώξει τα μέγιστα την επίτευξη ευρείας κοινωνικής συναίνεσης για την προοπτική του Εργοστασίου, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου κ. Σαράφογλου αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Κερατσινίου – ΥΠΑΝ – ΥΠΕΧΩΔΕ, υποστήριξε την απαίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πλήρη συμμόρφωση της ΔΕΗ με αυτό και εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίτευξη νέας συμφωνίας.

Ο καθηγητής κ. Μαρκάτος ανέπτυξε τη στρατηγική για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην Αττική, με στόχο αφενός τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών και αφετέρου τη διατήρηση υγιούς οικονομίας που συνεπάγεται εξασφάλιση θέσεων εργασίας στον αστικό χώρο, τόσο με θεσμικές παρεμβάσεις όσο και με την κατασκευή οργανωμένων έργων και υποδομών, αλλά και με αυστηρό έλεγχο για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων υπό την επιτήρηση του συνολικού προγράμματος από Ευρεία Επιτροπή Εποπτείας. Τόνισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να τύχει της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας και ότι η πρόταση εκσυγχρονισμού του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου συνοδευόμενη από την αισθητική του αναβάθμιση συμβαδίζει πλήρως με τα παραπάνω.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Δ. Μανιατάκης, τόνισε την ανάγκη εύρεσης λύσης σε συνεργασία με τις Δημοτικές αρχές μέσα από τη συναίνεση και το συνεχή διάλογο, ώστε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον να μην υποστεί αρνητικές επιπτώσεις η ανάπτυξη της περιοχής και η εθνική οικονομία.

Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να κατασκευασθούν από τη ΔΕΗ οι καινούριες μονάδες, στο πλαίσιο του Ν.3175/03 για την αντικατάσταση παλαιάς ισχύος 1600 MW, με προτεραιότητα στην αξιοπιστία και επάρκεια του παραγωγικού δυναμικού στο νότιο σύστημα, στην αξιοποίηση των χώρων των υφιστάμενων μονάδων και στην αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη.

Οι νέες Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής οφείλουν να δημιουργούν θετικά αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες, στην ανάπτυξή τους και στην απασχόληση, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, που επιτρέπουν οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και με την ενεργό υποστήριξη των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των οικολογικών κινημάτων.

Από τη συζήτηση, διαφάνηκε η ένθερμη βούληση των συμμετεχόντων να βρεθεί σύντομα και για το καλό όλων η βέλτιστη λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του και με την αναβάθμιση και την ανάπλαση της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο.

Έτσι, θα εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός των καταναλωτών με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, όπως γίνεται μέχρι σήμερα και θα υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας. Αυτό άλλωστε επιζητεί και η νέα Οδηγία της Ε.Ε. που επιβάλλει ”στα κράτη – μέλη την υποχρέωση να λάβουν μέτρα για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των καταναλωτών και την οικονομική και κοινωνική συνοχή”.

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος, εκτός από μέλη του ΕΚΠ, ο Νομάρχης Πειραιά κ. Μίχας, ο Δήμαρχος Κερατσινίου κ. Σαράφογλου, οι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και βουλευτές της περιοχής, κ. Βαρβιτσιώτης, Διαμαντίδης και Λαφαζάνης, η Διοίκηση και στελέχη της ΔΕΗ υπό τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Ι. Παλαιοκρασσά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Δ. Μανιατάκη, ο Νομικός Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Α. Οικονόμου και ο Γενικός Δ/ντής Παραγωγής κ. Κ. Πανέτας.

Συμμετείχαν επίσης με εισηγήσεις και παρεμβάσεις εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του Εργ. Κέντρου Αθήνας, μέλη του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ–ΔΕΗ, του περιφερειακού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ και ο πρόεδρος του Τ.Δ.Ε. Εργαζομένων ΔΕΗ Κερατσινίου. Επίσης ο καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Ν. Μαρκάτος, τ. Πρύτανης και πλήθος πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v