Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον βλέπει η ΡΑΕ

Αναζωπύρωση του ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού διαπιστώνει η διοίκηση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η οποία παρουσίασε το πλαίσιο των Κωδίκων, βάσει των οποίων θα λειτουργήσει η απελευθερωμένη αγορά.

Ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον βλέπει η ΡΑΕ
της Χρύσας Λιάγγου

Αναζωπύρωση του ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού διαπιστώνει η διοίκηση της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας), η οποία παρουσίασε πριν από λίγο σε Συνέντευξη Τύπου το πλαίσιο των Κωδίκων, βάσει των οποίων θα λειτουργήσει η απελευθερωμένη αγορά.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Μιχάλης Καραμανής, έκανε λόγο για ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρίας Edisson από κοινού με θυγατρικής της ΕΛΤΕΧ (HE&D).

Eπίσης, ενδιαφέρον της ισπανικής εταιρίας Iberdrola από κοινού με την εταιρία Ρόκας, με την οποία έχει συμπράξει ήδη στον τομέα των αιολικών πάρκων.

Η ιταλική Edisson ενδιαφέρεται για μονάδα με πρώτη ύλη τον άνθρακα, ενώ η ισπανική με φυσικό αέριο.

Γενικότερα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ εκτίμησε ότι Έλληνες επενδυτές δεν μπορούν να μπουν σε αυτήν την αγορά χωρίς την παρουσία ξένων, διότι, όπως πρόσθεσε, δεν κατέχουν τεχνογνωσία.

Ακόμη βλέπει τη δημιουργία ανταγωνισμού για τη ΔΕΗ με ορίζοντα 2-3 χρόνων, ενώ αναφέρθηκε και σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την αγορά ηλεκτρισμού.

Η ΡΑΕ εισηγείται το νομικό διαχωρισμό του τομέα της μεταφοράς της ΔΕΗ σε πρώτο στάδιο και αργότερα το νομικό διαχωρισμό και του τομέα των δικτύων διανομής της ΔΕΗ.

Ουσιαστικά το νέο πλαίσιο ανοίγει το παράθυρο για μελλοντικό ιδιοκτησιακό διαχωρισμό στις δύο αυτές δραστηριότητες της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά πιθανά κίνητρα για τις νέες ιδιωτικές μονάδες, ο κ. Καραμανής δεν τα απέκλεισε, ωστόσο σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η οικονομικότητα του συστήματος και όχι να δημιουργηθούν επιδοτούμενες επενδύσεις, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα σε επίδοξους επενδυτές, που προσδοκούσαν υψηλές εγγυήσεις από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να προχωρήσουν στην κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ο πρώτος ανταγωνιστής πάντως της ΔΕΗ θα είναι η μονάδα των ΕΛΠΕ της Θεσσαλονίκης, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία τέλος του 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v