WSJ: «Σπάσιμο» της ΔΕΗ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η Ελλάδα καταστρώνει σχέδια να δημιουργήσει μια "μικρή" ΔΕΗ η οποία θα πουληθεί σε ιδιώτες, γράφει η Wall Street Journal. Στόχος τα έσοδα αλλά και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Πώς "τρέχει" το project.

WSJ: «Σπάσιμο» της ΔΕΗ σχεδιάζει η κυβέρνηση
Η Ελλάδα καταστρώνει σχέδια να σπάσει τη ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να δώσει νέα πνοή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, υποστηρίζει η Wall Street Journal.

Επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους της χώρας, υποστηρίζει ότι ετοιμάζεται το σπάσιμο της εταιρείας και η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» με στόχο το 1/3 περίπου της περιουσίας (ποσοστό αντίστοιχο με το μετοχικό κεφάλαιο που ελέγχει το Δημόσιο) να αυτονομηθεί και να πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές. Η κυβέρνηση παράλληλα θα αναζητήσει στρατηγικό εταίρο για τη συρρικνωμένη πλέον μητρική.

Το σχέδιο είναι υπό εξέταση, σύμφωνα με αξιωματούχο, και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Θεωρητικά, με την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στο 1,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει ότι το νέο μικρότερο σχήμα θα έχει αξία αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Το ακριβές ποσό ωστόσο είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν δεν καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι, με βάση τις ίδιες πηγές, ότι με το σχέδιο αυτό θα καλυφθούν και οι απαιτήσεις της Ε.Ε. για άνοιγμα της αγοράς ενέργειας κατά τα οριζόμενα από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όπως σημειώνει η WSJ, η ΔΕΗ εξακολουθεί να ελέγχει το 90% της αγοράς και τα 2/3 της παραγωγής ενέργειας, παρά τις προσπάθειες να μπουν ιδιώτες επενδυτές στην αγορά ενέργειας.

Προηγούμενες προσπάθειες διάσπασης της ΔΕΗ, όπως ο διαχωρισμός, για παράδειγμα, των οργανικών δραστηριοτήτων, απέβησαν άκαρπες. Ένας από τους λόγους, γράφει η WSJ, είναι οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Με βάση το τελευταίο σχέδιο, η κυβέρνηση εισηγείται μια πολύ πιο προωθημένη αναμόρφωση. Προβλέπεται η δημιουργία μιας «μινιατούρας» της ΔΕΗ, που θα πάρει υπό τον έλεγχό της assets τα οποία βρίσκονται στα βόρεια της χώρας, όπως εργοστάσια παραγωγής, αποθέματα καυσίμων, δίκτυο διανομής και πελάτες. Η νέα εταιρεία θα επιτρέπεται να ανταγωνίζεται ευθέως τη ΔΕΗ σε όλη τη χώρα.

«'Σπάζοντας' τη ΔΕΗ, δημιουργείς αυτόματα έναν παίκτη που θα μπορεί να ανταγωνιστεί ευθέως τη σημερινή εταιρεία», υποστηρίζει αξιωματούχος με γνώση του θέματος. «Αυτό δεν θα λύσει μόνο το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης, αλλά και το πρόβλημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v