Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ανοδος 106,6% στα καθαρά κέρδη

Αύξηση 12,6% σημείωσαν τα έσοδα α’ τριμήνου της ΔΕΗ (829 εκατ. ευρώ), ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 111 εκατ. ευρώ (άνοδος 106,6%) σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2001 με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Αύξηση 104% σημείωσαν τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη.

ΔΕΗ: Ανοδος 106,6% στα καθαρά κέρδη
Αύξηση 12,6% σημείωσαν τα έσοδα α’ τριμήνου της ΔΕΗ τα οποία ανήλθαν στα 829 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 111 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 106,6% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2001 με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Ειδικότερα, το σύνολο των εσόδων αυξήθηκε κατά 12,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001 λόγω της έκτακτης αύξησης της κατανάλωσης κατά 8,2%. Η τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών έγινε τον Ιούλιο του 2001 και αντιστοιχεί σε μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 3,6%.

Τα κέρδη προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων (ΚΠΑΤΦ) και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 35,8% και 52,0% αντίστοιχα, λόγω της αύξησης των εσόδων, τα υψηλά επίπεδα λειτουργικής απόδοσης που επιτυγχάνονται από τις επιχειρησιακές μας μονάδες και της συμπίεσης του λειτουργικού κόστους. Το περιθώριο του ΚΠΑΤΦ, έφθασε το 33%, σε σχέση με 28% την αντίστοιχη περίοδο του 2001.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 106,6% στα 111 εκατ. ευρώ, λόγω βελτιωμένης λειτουργικής κερδοφορίας και μείωσης των χρηματοοικονομικών δαπανών. Σαν αποτέλεσμα, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν από 0,24 ευρώ σε 0,48 ευρώ.



Οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 26,1% λόγω, κυρίως, της ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου μέρους της κατασκευής των σταθμών παραγωγής Κομοτηνής και Φλώρινας.

Το καθαρό χρέος της εταιρίας μειώθηκε κατά 8,7% στα 4.681 εκατ. ευρώ, ενώ η επιβάρυνση από τόκους μειώθηκε κατά 34,6% λόγω μειωμένων επιτοκίων και μειωμένου χρέους. Σε σύγκριση με το τέλος του έτους 2001, το καθαρό χρέος της εταιρίας μειώθηκε κατά 1,8%

Επίσης, ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε, λόγω συνταξιοδοτήσεων, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2001 κατά 930 άτομα και κατά 200 άτομα σε σύγκριση με το τέλος του έτους 2001, και έφθασε τους 29.400 εργαζόμενους περίπου.

Οπως, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Στέργιος Νέζης, ”στη διάρκεια του 2002, επικεντρώσαμε την προσοχή μας στην επίτευξη στόχων. Ξεπεράσαμε τους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου μέσω της βελτίωσης της λειτουργικής μας αποτελεσματικότητας, ενώ επωφεληθήκαμε από τα αυξημένα επίπεδα κατανάλωσης. Πετύχαμε ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά πάνω από το μέσο όρο ως απόδειξη και ταυτόχρονα ενίσχυση της δέσμευσής μας για τη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους μετόχους μας”.

Σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 12,6%, σε 824 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε μέσω αυξημένου όγκου πωλήσεων ενώ η τελευταία τιμολογιακή αναπροσαρμογή, μεσοσταθμικής αύξησης 3,6%, πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2001. Το μικτό κέρδος μετά τις αποσβέσεις αυξήθηκε κατά 20,8%, σε 403 εκατ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό κέρδος μετά τις αποσβέσεις αυξήθηκε κατά 58,3%, και ανήλθε σε 200 εκατ. ευρώ.

Τα περιθώρια κέρδους βελτιώθηκαν μέσω του περιορισμού του λειτουργικού κόστους. Τα κέρδη προ φόρων βελτιώθηκαν περαιτέρω από μία χαμηλότερη δαπάνη για τόκους που ήταν αποτέλεσμα ενός μειωμένου επιπέδου χρέους και ανήλθαν σε 146 εκατ. ευρώ μία αύξηση 104,1%.

Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 146,272 εκατ. ευρώ έναντι 71,669 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περισινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 104%.

Οι Επιχειρησιακές Μονάδες



ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

* Η Επιχειρησιακή Μονάδα Παραγωγής της ΔΕΗ είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα και στα νησιά της Κρήτης και Ρόδου. Είναι επίσης υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών σταθμών και για την αύξηση της παραγωγικής ισχύος των υφιστάμενων σταθμών.

* Η συνολική εγκατεστημένη παραγωγική ισχύς των σταθμών μας στο διασυνδεδεμένο σύστημα είναι περίπου 10,5 GW.

* Η ΔΕΗ παράγει ηλεκτρική ενέργεια από θερμικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων του λιγνίτη, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, από υδάτινους πόρους και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ΔΕΗ δεν λειτουργεί πυρηνικούς σταθμούς και δεν έχει σχέδια να κατασκευάσει πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ:

* Η Επιχειρησιακή Μονάδα Μεταφοράς της ΔΕΗ έχει στην κυριότητά της το διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς μέσω του οποίου ο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια μέσω γραμμών υψηλής τάσης από τους σταθμούς που παράγεται ή, στην περίπτωση εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, από τα σημεία διασύνδεσης στα δίκτυα διανομής διαμέσου του διασυνδεδεμένου συστήματος και σε συγκεκριμένους απευθείας συνδεδεμένους πελάτες υψηλής τάσης. Σήμερα η ΔΕΗ έχει υπό την ευθύνη της τη φυσική λειτουργία και τη συντήρηση του διασυνδεδεμένου συστήματος μεταφοράς υπό την εποπτεία του ΔΕΣΜΗΕ.

* Ο ΔΕΣΜΗΕ λειτουργεί το διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς και τις διασυνδέσεις με άλλα δίκτυα σύμφωνα με τον κώδικα διαχείρισης του Συστήματος. Σύμφωνα με το νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ σήμερα κατέχει το 49% των μετοχών του ΔΕΣΜΗΕ, παρότι το εν λόγω μερίδιο θα μειωθεί καθώς άλλοι παραγωγοί θα εισέρχονται στην αγορά.

ΔΙΑΝΟΜΗ:

* Η ΔΕΗ διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ελλάδα (στο διασυνδεδεμένο σύστημα και τα αυτόνομα νησιά) και προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε όλους της τους πελάτες. Σύμφωνα με τον Ελληνικό νόμο η ΔΕΗ θα έχει μία αποκλειστική άδεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης για να λειτουργεί το δίκτυο διανομής. Σύμφωνα με τον κώδικα Διανομής, η ΔΕΗ πρέπει να παρέχει δικαίωμα πρόσβασης σε τρίτους στο δίκτυο διανομής.

ΟΡΥΧΕΙΑ:

* Η Επιχειρησιακή Μονάδα Ορυχείων της ΔΕΗ είναι υπεύθυνη για την εξόρυξη λιγνίτη από τα λιγνιτωρυχεία της Εταιρίας στην Ελλάδα, για την παροχή καυσίμου στους λιγνιτικούς της σταθμούς. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έκτη στον κόσμο, εξορύσσοντας περίπου 66 εκατ. τόννους λιγνίτη για τους σταθμούς παραγωγής μας, ετησίως.

* Ο λιγνίτης παρέχει στη ΔΕΗ ασφάλεια εφοδιασμού, δεδομένου ότι η ΔΕΗ έχει στην ιδιοκτησία της τα ορυχεία (όλα εντός Ελλάδος), περιορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, χαμηλό και σταθερό κόστος εξόρυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v