Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγή Eurobank κατά Alpha Bank

Οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία είναι ξεκάθαρες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Νανόπουλος, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Προσφυγή Eurobank κατά Alpha Bank
Στα διεθνή διοικητικά δικαστήρια έχει προσφύγει ο όμιλος της Eurobank εναντίον της Alpha Bank ζητώντας αποζημίωση ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων όσον αφορά την αποτυχημένη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Αυτό ανακοίνωσε στους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Νανόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση, ο ίδιος σημείωσε: "Εμείς από την αρχή της κρίσης έχουμε δημόσια τοποθετηθεί για την αναγκαιότητα δημιουργίας μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης και να παραχθούν αξίες από τις συνέργειες και τις οικονομίες κλίμακος.

Σε αυτήν τη βάση, τον Αύγουστο του 2011 προχωρήσαμε σε στρατηγική συμφωνία συγχώνευσης με την Alpha Bank. Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, η Alpha Bank προχώρησε σε μονομερή ματαίωση της συγχώνευσης αυτής για λόγους που θεωρούμε ότι δεν ευσταθούν, παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη ληφθεί όλες οι εγκρίσεις των γενικών συνελεύσεων και των αρμόδιων αρχών. Απέμενε μόνο η υπογραφή μιας συμβολαιογραφικής πράξης για την ολοκλήρωση -και τυπικά- της διαδικασίας συγχώνευσης.

Κατά την άποψή μας, η ματαίωση της συγχώνευσης αυτής οδήγησε σε απώλεια σημαντικών συνεργειών και για τις δύο τράπεζες και είναι ασύμβατη με την επιδιωκόμενη προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης και ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος και το στόχο διαφύλαξης του ιδιωτικού του χαρακτήρα".

Μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία

Οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία είναι ξεκάθαρες, είπε o κ. Νανόπουλος.

Είναι απολύτως αναγκαίο να ανακόψουμε και να αντιστρέψουμε δύο αλληλοτροφοδοτούμενους φαύλους κύκλους, που απειλούν τη σταθερότητα της χώρας και την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, πρόσθεσε:

Πρώτον, τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, που βαθαίνει, όσο υπό την πίεση της δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης θα πρέπει να λαμβάνονται όλο και πιο επίπονα δημοσιονομικά μέτρα, που θα λειτουργούν όλο και πιο υφεσιακά, δημιουργώντας μεγαλύτερη ανεργία.

Δεύτερον, τον φαύλο κύκλο που συνδέεται με την απώλεια της εμπιστοσύνης λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της κινδυνολογίας περί δραχμής, που οδηγούν σε κατάρρευση την οικονομική δραστηριότητα, με παράλληλη φυγή των καταθέσεων, αποθαρρύνοντας την επενδυτική και την επιχειρηματική δράση και επιτείνοντας την απώλεια προσδοκίας και προοπτικής.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα του δώσει τη δυνατότητα να ανακτήσει την ευρωστία και την κεφαλαιακή του επάρκεια, για να μπορέσει έτσι να αναλάβει και πάλι υπεύθυνα και δυναμικά το ρόλο του στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, είναι διαθέσιμα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφάλαια ύψους €50 δισ.

Πρόσφατα, δε, όπως είναι γνωστό, οι τέσσερεις μεγάλες τράπεζες έλαβαν €18 δισ. ως προκαταβολή για τη συμμετοχή του Tαμείου στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. [Η κίνηση αυτή, πέραν των θετικών αποτελεσμάτων που έχει στην κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών, ενισχύει σημαντικά και τη δυνατότητά τους να αντλήσουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα].

Ένα από τα κρίσιμα στρατηγικά θέματα είναι ασφαλώς η διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαμόρφωσης ενός κατάλληλου πλαισίου για την προσέλκυση και τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιώτες μέτοχοι στον τραπεζικό κλάδο, μεταξύ των οποίων και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι μικρομέτοχοι, που θα κληθούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τις επενδύσεις τους, έχουν υποστεί βαριές απώλειες, χάνοντας άνω του 95% της αξίας της επένδυσής τους, ενώ επί πολλά χρόνια δεν έχουν εισπράξει μέρισμα, δήλωσε ο κ. Νανόπουλος.

Αντίθετα, μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν εισφέρει μέσω αυξήσεων κεφαλαίου σχεδόν €14 δισ., δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές των τραπεζών, της οικονομίας και της χώρας.

Η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι μεγάλης σημασίας γιατί θα περιορίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και επομένως το ύψος της επίσημης βοήθειας, με προφανή οφέλη για τον Έλληνα φορολογούμενο. 

Κρίσιμο και το 2012
 
Το περιβάλλον παραμένει πολύ δύσκολο και το 2012. Σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, οι προτεραιότητες και οι άξονες δράσης του ομίλου παραμένουν προσαρμοσμένες στις ανάγκες και στις προκλήσεις που δημιουργεί η συγκυρία. Συγκεκριμένα, παραμένουμε εστιασμένοι:

1. Στην περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής μας βάσης, με οργανικά μέσα που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί, και στον περιορισμό των κεφαλαιακών μας αναγκών, εν όψει και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.
2. Στην προσπάθεια διασφάλισης του ιδιωτικού χαρακτήρα και του πελατοκεντρικού προσανατολισμού της τράπεζάς μας.
3. Στη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας, με τη μείωση της εξάρτησής μας από την ΕΚΤ και την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, καθώς επίσης και στην περαιτέρω ενίσχυση της αυτόνομης χρηματοδότησης των θυγατρικών του εξωτερικού.
4. Στην αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων, με εκπόνηση και υιοθέτηση προγραμμάτων ρύθμισης δανείων που να στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια, αλλά και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της συγκυρίας.
5. Στη στοχευμένη ανάπτυξη των εργασιών των θυγατρικών του εξωτερικού, ενισχύοντας περαιτέρω την ηγετική μας θέση στις τοπικές αγορές.

6. Στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού μας κόστους. Επιδίωξή μας για το 2012 είναι, όπως προανέφερα, να επιτύχουμε διψήφιο ποσοστό μείωσης.
7. Στη συνέχιση της πολιτικής ανάπτυξης των δεξιοτήτων του προσωπικού μας και της διατήρησης του θετικού πνεύματος, του δυναμισμού και της μαχητικότητάς του.

8. Στη σταθερή στήριξη των πελατών μας και στην εμβάθυνση των σχέσεων μαζί τους προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες σχεδιασμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους και στην ιδιαιτερότητα της συγκυρίας. Αντιμετωπίζουμε την παρούσα κρίση ως μια ευκαιρία για να καλλιεργήσουμε ακόμη στενότερες σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

9. Στην ενεργή και αποτελεσματική συμβολή μας στην προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την κρίση και να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.


* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Νανόπουλου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v