Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Συρρικνώνεται η παρουσία του στο εξωτερικό

Σε περαιτέρω συρρίκνωση της παρουσίας του ΟΤΕ στις αγορές του εξωτερικού θα οδηγήσει, όπως όλα δείχνουν, η δυσκολία αναχρηματοδότησης των δανείων του με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Οργανισμός

  • της Μάρω Τσαντήλα
ΟΤΕ: Συρρικνώνεται η παρουσία του στο εξωτερικό
Σε περαιτέρω συρρίκνωση της παρουσίας του ΟΤΕ στις αγορές του εξωτερικού θα οδηγήσει, όπως όλα δείχνουν, η δυσκολία αναχρηματοδότησης των δανείων του με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Οργανισμός, όπως βέβαια και όλες οι ελληνικές εταιρείες, που περνούν δύσκολες μέρες επηρεαζόμενες από την κακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και το κλείσιμο της στρόφιγγας της χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Ο ΟΤΕ μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο, δηλαδή ως τις αρχές του 2014 θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ωστόσο στην παρούσα φάση η ρευστότητά του ανέρχεται και 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών φέτος όχι όμως και τα επόμεα έτη. Το ερχόμενο φθινόπωρο λήγουν δάνεια ύψους 803 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 λήγουν δάνεια συνολικού ύψους 2,14 δισ. ευρώ.

Απαιτείται ρεαλισμός

Περιγράφοντας αδρά αλλά και με σαφήνεια την κατάσταση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμάζ κατά την γενική συνέλευση της Παρασκευής σημείωσε χαρακτηριστικά «…οφείλουμε να δούμε τα πράγματα με ρεαλισμό και γι αυτό εξετάζουμε όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και της πώλησης θυγατρικής του εξωτερικού".

Η αποχώρηση από τις αγορές του εξωτερικού και η μείωση της διεθνούς παρουσίας του ΟΤΕ δεν γίνεται ελαφρά την καρδία. Ωστόσο, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν με έμφαση ο ΟΤΕ, με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, θα πρέπει να επιλέξει ή την συνέχιση της παρουσίας του στο εξωτερικό ή την διακοπή του επενδυτικού του προγράμματος.

Εναλλακτική πηγή για την ενίσχυση της ρευστότητά του δεν υπάρχει από την στιγμή που η μητρική Deutsche Telekom εδώ και αρκετούς μήνες έχει υποδείξει στην διοίκηση του ΟΤΕ να διαχειριστεί το ζήτημα αυτό εκ των έσω.

Η Globul πρώτη υποψήφια

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία Globul, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά της Βουλγαρίας, θα είναι αυτή που θα «θυσιαστεί» στην προκειμένη περίπτωση προκειμένου ο ΟΤΕ να ενισχύσει την ρευστότητα του.

Η εταιρεία την προηγούμενη χρονιά διατήρησε ισχυρή τη θέση της παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό. Τα έσοδα της εταιρείας για το 2011 διαμορφώθηκαν σε 412,5 εκατ., ενώ η συνολική πελατειακή της βάση ανήλθε σε 4,3 εκατομμύρια περίπου, ενισχυμένη κατά 8,8% σε σχέση με το 2010, αποτέλεσμα της αύξησης των πελατών συμβολαίου, αλλά και καρτοκινητής.

Οι διεθνείς επενδύσεις, το πάλαι ποτέ ισχυρό χαρτί του ομίλου ΟΤΕ, όλο και περιορίζονται τα τελευταία χρόνια καθώς έχει προηγηθεί η αποχώρηση από την Αρμενία, παλιότερα, την ΠΓΔΜ μετά την είσοδο της Deutsche Telekom στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ αλλά και την Σερβία στις αρχές της χρονιάς.

Πέραν της αγοράς της Βουλγαρίας ο ΟΤΕ διατηρεί επίσης παρουσία στην Ρουμανία, όπου οι θυγατρικές του RomΤelecom και Cosmote βρίσκονται σε διεργασίες συγχώνευσης αλλά και την Αλβανία με την AMC.

Πωλείται ο δορυφόρος

Εκτός από σχέδια για την πώληση μιας ακόμη θυγατρικής στο εξωτερικό στον σχεδιασμό του ΟΤΕ υπάρχει εδώ και καιρός ο στόχος της πώλησης της Hellas Sat, η οποία διαχειρίζεται τον ομώνυμο δορυφόρο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού κ. Τσαμάζ ο ΟΤΕ επιθυμεί την απεμπλοκή του από τον δορυφόρο με το σκεπτικό ότι αυτή η δραστηριότητα δεν ανήκει στις κύριες του Ομίλου. Στόχος της διοίκησης είναι η πώληση να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, διάστημα το οποίο ο κ. Τσαμάζ έχει χαρακτηρίσει ως τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας αφού, με δεδομένο ότι η ζωή του δορυφόρου λήγει το 2018, αν η πώληση δεν προχωρήσει άμεσα καθώς η απομείωση της αξίας του στο εξής θα είναι πολύ γρήγορη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το τίμημα για την πώληση του Hellas Sat υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει περίπου στα 140 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v