Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις προκλήσεις για την ηγεσία του ΟΤΕ

Η αναχρηματοδότηση των δανείων και η μείωση του μισθολογικού κόστους, αποτελούν τον «πονοκέφαλο» της Διοίκησης του ΟΤΕ, η οποία αύριο Πέμπτη, ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.

Οι τρεις προκλήσεις για την ηγεσία του ΟΤΕ
Η αναχρηματοδότηση των δανείων, η εκποίηση θυγατρικής για τον περιορισμό του δανεισμού και η μείωση του μισθολογικού κόστους, αποτελούν τον «πονοκέφαλο» της Διοίκησης του ΟΤΕ, η οποία αύριο Πέμπτη, ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.

Το μείζον ζήτημα της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων ύψους 2,1 δισ. ευρώ έως το 2013, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη πρόκληση και στο πλαίσιο αυτό αυξάνονται οι πιθανότητες να δρομολογηθεί η πώληση ακόμα μιας θυγατρικής του ομίλου στο εξωτερικό.

Μέχρι σήμερα μια τέτοια προοπτική δεν είναι ελκυστική, ωστόσο, όπως έχει τονιστεί και στο παρελθόν, η απόφαση θα ληφθεί εφόσον πρόκειται να λειτουργήσει θετικά στο «ισοζύγιο» του δανεισμού.

Αναλυτικά, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του ομίλου ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσα στην διετία πρέπει να αποπληρωθούν:

- Tο 2012 τραπεζικά δάνεια ύψους 763 εκατ. ευρώ
- To 2013 δάνεια 894 εκατ. ευρώ και ομόλογα ύψους 1,24 δισ. ευρώ.

Υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο για την αποπληρωμή των δανείων το 2013 θα προκύψει ένα κενό της τάξεως των 700 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΟΤΕ, γεγονός που θα αναγκάσει την επιχείρηση να λάβει μέτρα προκειμένου να καλυφθεί.

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα πράξει ο βασικός μέτοχος του ΟΤΕ, η D.T., καθώς δεν αποκλείεται να «καλύψει» μέρος του δανεισμού του Οργανισμού. Παρότι στελέχη του ΟΤΕ ή της γερμανικής πλευράς δεν έχουν εκφράσει δημόσια άποψη επί του θέματος, ωστόσο επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού «βλέπουν» πιθανή μία τέτοια εξέλιξη.

Εξάλλου, η πώληση της Hellas Sat και ενδεχομένως μιας ακόμα θυγατρικής στα Βαλκάνια θα μπορούσε να τονώσει τα έσοδα καλύπτοντας τις απώλειες συνδρομητών αλλά και να αντεπεξέλθει στον αυξημένο δανεισμό.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΤΕ το καλοκαίρι θα έχει αποφασιστεί ποια θυγατρική θα πωληθεί. Η τελική επιλογή θα γίνει με γνώμονα ποια εταιρεία δεν θα έχει απόδοση στο μέλλον και όχι με βάση τα σημερινά οικονομικά αποτελέσματα κάθε επένδυσης.

Άλλωστε, όπως ανέφερε και πρόσφατα (στο τελευταίο conference call) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, κ. Μ. Τσαμάζ δεν αποκλείεται η πώληση επενδύσεων και περιουσιακών στοιχείων, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί, προκειμένου ο ΟΤΕ να παραμείνει ισχυρός και ανταγωνιστικός.

Όσον αφορά την έξοδο του ΟΤΕ από τις δορυφορικές δραστηριότητες, σύμφωνα με πληροφορίες, μια τέτοια κίνηση μπορεί να εξασφαλίσει στον ΟΤΕ ροές ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ. Η πώληση της Hellas Sat επιδιώκεται να ολοκληρωθεί το τρέχον έτος.

Η ΕΕΤΤ

Ακόμα ένας «σκόπελος» που βρίσκεται συνεχώς στο δρόμο του ΟΤΕ είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Όπως σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει η Διοίκηση του ΟΤΕ, η ΕΕΤΤ παραμένει και λειτουργεί ως τροχοπέδη για την εμπορική λειτουργία του Οργανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκκρεμεί ακόμα η απόφαση για τα τιμολόγια του ΟΤΕ στο VDSL, κρατώντας τον Οργανισμό μακριά από μια νέα αγορά με σημαντικές προοπτικές.

Απ' την πλευρά του, ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει ήδη ανταγωνιστικότατες τιμές λιανικής που ξεκινούν από 19,90 ευρω για την παροχή στους καταναλωτές ταχύτατου ιντερνέτ μέχρι και 50 Mbps μέσω VDSL από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο ΟΤΕ έχει προγραμματίσει επενδύσεις περίπου 90 εκατ. ευρώ στην τριετία 2010 - 2012 για τις υποδομές VDSL ωστόσο, όπως επισημαίνει η διοίκηση του, δεν μπορεί ακόμα να παρέχει στους καταναλωτές τις σχετικές υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΤΤ επέτρεψε με πρόσφατη απόφαση της στον Οργανισμό μόνο να «υπενοικιάσει» τις υποδομές του στους εναλλακτικούς παροχους για να προσφέρουν τις υπηρεσίες ταχυτάτου ιντερνέτ. Ο Οργανισμός θα μπορεί να προσφέρει ταχύτατο ιντερνέτ μετά το τέλος Μαΐου.

Το μισθολογικό κόστος

Πρόκειται, ίσως, για το λιγότερο ανησυχητικό «μέτωπο» καθώς η διοίκηση άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους προκειμένου μέσα από νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου να μειώσει κατά περίπου 2.000 άτομα το προσωπικό του ΟΤΕ ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για περαιτέρω «κούρεμα» των μισθών.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι εργαζόμενοι του ΟΤΕ θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2013-2015, ουσιαστικά, πρόκειται για 1.500 με 2.000 άτομα.
Στην πρώτη συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θα παρουσιάσει σε σύντομο χρόνο στην ΟΜΕ - ΟΤΕ τη νέα πρότασή της για τη μείωση του προσωπικού και την παροχή κινήτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η άμεση αποχώρηση των περίπου 200 εργαζομένων που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης καθώς και περίπου άλλων 1.500 οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην κατοχύρωση δικαιωμάτων συνταξιοδότησης.

Πρόκειται για την πρώτη φάση της προσπάθειας μείωσης των εργαζομένων στον ΟΤΕ και κατά συνέπεια και του κόστους μισθοδοσίας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη φάση με τη μεταφορά εργαζομένων σε θυγατρική εταιρεία προκειμένου το κόστος μισθοδοσίας του Οργανισμού να μειωθεί επιπλέον.

Με τη νέα εθελουσία αναμένεται «ανάσα» της τάξης του 10% στις δαπάνες μισθοδοσίας ή περίπου 150 εκατ. ευρώ στην τριετία. Να σημειωθεί ότι η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει από 1/1/2012 έχει οδηγήσει σε μείωση κατά περίπου 10% της μισθοδοσίας του οργανισμού.

Το κόστος μισθοδοσίας του ΟΤΕ αντιστοιχεί στο 34% των εσόδων του, όταν ο μέσος όρος των τηλεπικοινωνιακών ομίλων στην Ευρώπη είναι 22%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v