Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ύψιστη πρόκληση η μείωση του δανεισμού

Η μείωση του δανεισμού, που ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,4 δισ. λήγουν εως το 2014, αποτελεί την κορωνίδα των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η διοίκηση του ΟΤΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Ύψιστη πρόκληση η μείωση του δανεισμού
Η μείωση του δανεισμού, που ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,4 δισ. λήγουν εως το 2014, αποτελεί την κορωνίδα των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία δεν αποκλείει ακόμη και περαιτέρω μείωση του κόστους προσωπικού σε περίπτωση που τα έσοδα από άλλες πηγές δεν είναι επαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες.

Το 2013 είναι πλέον δύσκολη χρονιά καθώς ο ΟΤΕ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια και ομόλογα ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Το ποσό που «λείπει» προκειμένου να καλυφθούν τα εν λόγω δάνεια υπολογίζεται σε περίπου 500 – 800 εκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ, θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις σε όλα τα επίπεδα (επενδύσεις, κόστος λειτουργίας, κεφαλαιουχικές δαπάνες) προκειμένου να καλυφθεί το ποσό αυτό σε περίπτωση που εξακολουθήσουν και τα επόμενα χρόνια οι κρουνοί των τραπεζών να παραμένουν κλειστοί για τις ελληνικές εταιρείες.

Πωλητήριο φέτος για το δορυφόρο

Για φέτος ο ΟΤΕ δεν αναμένει να αντιμετωπίσει πρόβλημα καθώς το δάνειο των 760 εκατομμυρίων ευρώ, που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μπορεί να καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού τα οποία ενισχύει και η πρόσφατη συμφωνία για την πώληση του ποσοστού της Telecom Serbia.

Τονωτική ένεση για τα οικονομικά του ΟΤΕ αναμένεται ότι θα αποτελέσει και η πώληση του δορυφόρου Hellas Sat που προγραμματίζεται να γίνει εως το τέλος του χρόνου, διάστημα το οποίο ο κ. Τσαμάζ χαρακτήριζε ως τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας αφού, με δεδομένο ότι η ζωή του δορυφόρου λήγει το 2018, η απομείωση της αξίας του, αν δεν πωληθεί, θα είναι πολύ γρήγορη.

Αποκλείοντας το ενδεχόμενο ο ΟΤΕ να διατηρήσει την συγκεκριμένη δραστηριότητα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ τόνισε ότι αν ο Οργανισμός διέθετε τα 250 εκατομμύρια, που υπολογίζεται το κόστος της κατασκευής και εκτόξευσης νέου δορυφόρου, ο ίδιος θα τα διέθετε για την μείωση του δανεισμού και όχι για την κατασκευή νέου δορυφόρου.

Μείωση των δαπανών προσωπικού

Από τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Τσαμάζ στην ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους προκύπτει ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη σε επίπεδο περιστολής των δαπανών προσωπικού προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση 300 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα 3 ετών ώστε από τα 760 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το κόστος το 2010 να μειωθεί στα 460 εκατομμύρια.

Από τις μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού, που τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου, ο ΟΤΕ εξοικονομεί 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή 150 εκατομμύρια σε τρία χρόνια. Επίσης στα 30 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το όφελος από την μονομερή περικοπή των επιδομάτων που προχώρησε η διοίκηση την προηγούμενη χρονιά.

Το συνολικό όφελος δηλαδή έως σήμερα ανέρχεται σε 180 εκατομμύρια και προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να εξοικονομηθούν ακόμη 120 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει με αναθεώρηση όλης της δραστηριότητας της εταιρείας, όπου εντάσσεται και η κατάργηση δραστηριοτήτων που δεν είναι αποδοτικές. Ωστόσο στα πλάνα δεν υπάρχει το ενδεχόμενο μείωσης προσωπικού καθώς από την μία υπάρχει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που περιλαμβάνει όρο ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο μόνιμο προσωπικό και από την άλλη η περίπτωση εθελούσιας εξόδου είναι μάλλον απίθανη λόγω των πολύ υψηλών συντελεστών φορολόγησης που έχουν επιβληθεί και την καθιστούν εντελώς ασύμφορη.

Συγχώνευση ΟΤΕ – Cosmote σε ορίζοντα τριετίας

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΟΤΕ και Cosmote ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι αποτελεί έναν μακροπρόθεσμο, σε ορίζοντα τριετίας, στόχο ο οποίος για να υλοποιηθεί θα πρέπει να έχει προηγηθεί μείωση του λειτουργικού κόστους αλλά και αλλαγή κουλτούρας στον ΟΤΕ και παράλληλα να έχει αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Οργανισμός από τον ρυθμιστή.

Ειδικά για τον τελευταίο ο ΟΤΕ φαίνεται ότι αποφάσισε να λάβει τα μέτρα του καθώς, όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσαμάζ, μέσα στη χρονιά θα προχωρήσει η δημιουργία εταιρείας στην οποία θα μεταφερθεί μέρος του προσωπικού του ΟΤΕ ώστε να μειωθούν τα κόστη τα οποία λαμβάνει υπόψη της ΕΕΤΤ για την κατάρτιση των κοστολογικών της μοντέλων.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στα συρτάρια του ΟΤΕ ωστόσο φαίνεται ότι έφτασε πλέον η ώρα να υλοποιηθεί και προς τούτο θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες διάλογος με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ.

Για το δίκτυο του VDSL ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ ανέφερε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε αναμονή για τον καθορισμό της λιανικής τιμής από την ΕΕΤΤ ενώ για το δίκτυο FTTH σημείωσε ότι στα σχέδια του ΟΤΕ περιλαμβάνονται επενδύσεις ωστόσο θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν ξεκάθαρες αποφάσεις από την πολιτεία για τι ακριβώς θέλει να φτιάξει.

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στο εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον του 2011 για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι η αγορά έχασε πέρυσι το 30% της αξίας της, οι δε επισφάλειες στην κινητή τηλεφωνία συνολικά ανήλθαν σε 120 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,7% των εσόδων έναντι 2% που ήταν το 2010 οπότε και αντιστοιχούσαν σε 77 εκατομμύρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v