Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αγώνας δρόμου για αναχρηματοδότηση δανείων

Στην πώληση του Hellas Sat και της συμμετοχής της στην Telekom Srbija στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της η διοίκηση του ΟΤΕ προκειμένου να καλύψει μέρος των αναγκών του για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Αγώνας δρόμου για αναχρηματοδότηση δανείων
Στην πώληση του Hellas Sat και της συμμετοχής της στην Telekom Srbija στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της η διοίκηση του ΟΤΕ προκειμένου να καλύψει μέρος των αναγκών του για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του.

Ως το τέλος του 2014 λήγουν δάνεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ και με δεδομένη την πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και ο ΟΤΕ, εξαιτίας του ότι οι αγορές χρήματος έχουν κλείσει τις στρόφιγγες, η διοίκηση του Οργανισμού αναζητά τρόπους για να καλύψει εκ των έσω τις ανάγκες του, καθώς η μητρική Deutsche Telekom δεν φαίνεται, προς το παρόν, διατεθειμένη να προσφέρει κάλυψη.

Το 2012 λήγουν δάνεια ύψους 760 εκατομμυρίων και το 2014 δάνεια 500 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο η πραγματικά δύσκολη χρονιά είναι το 2013 οπότε και πρόκειται να λήξουν 2,1 δισ. ευρώ.

Όμως, τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΤΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ανέρχονται μόλις σε 1 δισ. ευρώ, ενώ οι ταμειακές ροές υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατομύρια ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης, ο ΟΤΕ θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του δανεισμού του για την επόμενη τριετία.

Μ. Τσαμάζ: Έχουν κλείσει οι αγορές

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μιχάλης Τσαμάζ, στην έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία ενέκρινε την αύξηση του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου από 10 σε 11, σημείωσε ότι σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον η αναχρηματοδότηση του δανεισμού θα ήταν μια συνήθης υπόθεση για τον ΟΤΕ, όμως σήμερα, με δεδομένο το κλείσιμο των αγορών για τις ελληνικές επιχειρήσεις, είναι δύσκολη.

«Κλείνει» η Σερβία

Για την ενίσχυση της ρευστότητας του ΟΤΕ η διοίκηση προσδοκά το επόμενο διάστημα να έχει θετικά αποτελέσματα κατ’ αρχάς από το μέτωπο της Σερβίας, όπου φαίνεται πως έχει ξεμπλοκάρει πλέον οριστικά η υπόθεση πώλησης του ποσοστού 20% που κατέχει ο Οργανισμός στην Telekom Srbija.
 
Εξάλλου, αυτό επιβεβαίωσε με χθεσινές δηλώσεις του και ο πρωθυπουργός της χώρας Μίρκο Τσβέτκοβιτς, ο οποίος έκανε λόγο για τελειωμένη συμφωνία, στην οποία όμως, σημείωσε, δεν έχουν πέσει οι τελικές υπογραφές.

Μάλιστα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας αναφέρουν ότι ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε ότι το τελικό ποσό για την εξαγορά του 20% θα κυμανθεί κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση πώλησης της Telekom Srbija βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και έναν χρόνο και η κυβέρνηση της βαλκανικής χώρας θεωρεί ότι η εξαγορά του ποσοστού του ΟΤΕ θα διευκολύνει τη διαδικασία εύρεσης αγοραστή.

Αναγκαία η άμεση πώληση του Hellas Sat

Λιγότερο ώριμο φαίνεται ότι είναι το εγχείρημα πώλησης της εταιρίας Hellas Sat, που διαχειρίζεται τον ελληνικό δορυφόρο Hellas Sat 2. Η θέση της διοίκησης του ΟΤΕ, όπως έχει εκφραστεί εδώ και καιρό, είναι πως η δραστηριότητα αυτή δεν είναι από τις κύριες της επιχείρησης και γι' αυτό έχει επιλέξει να προχωρήσει στην εκποίησή της.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει σύντομα, καθώς η λειτουργία του ελληνικού δορυφόρου λήγει σε πέντε χρόνια και θα πρέπει να πουληθεί σε εταιρία η οποία θα προχωρήσει στην επένδυση του απαιτούμενου ποσού, ύψους 200 - 300 εκατομμυρίων ευρώ, για το χτίσιμο νέου δορυφόρου που θα καλύψει το κενό το οποίο θα αφήσει ο Hellas Sat 2.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ ανέφερε χθες ότι οι διαδικασίες για την πώληση της εταιρίας έχουν ξεκινήσει, όμως προς το παρόν έχουν γίνει μόνο κάποιες κρούσεις από ενδιαφερομένους, που φαίνεται πως βλέπουν θετικά τα 2 εκατομμύρια περίπου πελάτες του ελληνικού δορυφόρου.

Να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει δικαίωμα βέτο στην πώληση του δορυφόρου γιατί η αξία της εταιρίας είναι μικρότερη από το 20% του ομίλου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το τίμημα για την πώληση του Hellas Sat υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει περίπου στα 140 εκατομμύρια ευρώ.

VDSL: αναμονή για τις τιμές λιανικής

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο VDSL, για το οποίο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων ενέκρινε πρόσφατα τις τιμές χονδρικής, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ ανέφερε ότι ο Οργανισμός αναμένει την έγκριση των τιμών λιανικής για να λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του.

Πάντως, στελέχη του ΟΤΕ ανέφεραν χθες ότι δεν μπορεί ο ΟΤΕ να συνεχίσει να εκβιάζεται υπέρ των εναλλακτικών παρόχων, ενώ ξεκαθάριζαν ότι σε μια εποχή όπου οι συνδέσεις για τον Οργανισμό είναι αρνητικές οι αποφάσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.

Αύξηση των μελών του Δ.Σ.

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΤΕ επικύρωσε την αύξηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού από 10 σε 11, πράξη με την οποία και τυπικά η Deutsche Telekom αποκτά το πάνω χέρι στη διοίκηση του ΟΤΕ. Νέο μέλος του Δ.Σ. εξελέγη ο κ. Τ. Hohges, ενώ, επίσης με απόφαση της γενικής συνέλευσης, η κ. Cl. Nemat αντικατέστησε τον αποχωρήσαντα R. Mahler.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων άσκησαν κριτική στους χειρισμούς του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι φρόντισε για την εξασφάλιση των συμφερόντων του, ενώ τόνισαν επίσης ότι ο ΟΤΕ δεν έχει εισπράξει τα αναμενόμενα οφέλη από τη στρατηγική συμμαχία με τη γερμανική εταιρία.

Να σημειώσουμε ότι, σε μια συμβολική κίνηση, ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ-ΟΤΕ Αντώνης Μπιρμπιλής έθεσε υποψηφιότητα για τη νέα θέση του διοικητικού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v