Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Κέρδη 42 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Στα 42 εκατ. διαμορφώθηκαν τα κέρδη εννεαμήνου της Alpha, ενώ αν ληφθούν υπ’ όψη οι ζημιές απομειώσεως των ομολόγων τα κέρδη διαμορφώνονται σε ζημιές 566,7 εκατ. Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη.

Alpha Bank: Κέρδη 42 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο
Στα 42 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη εννεαμήνου της Alpha Bank, ενώ αν ληφθούν υπ’ όψη οι ζημιές απομειώσεως των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου τα καθαρά κέρδη που αναλογούν σε Μετόχους της Τραπέζης διαμορφώνονται σε ζημιές 566,7 εκατ. ευρώ.

Στο γ΄ τρίμηνο του 2011 και εν όψει του PSI plus η τράπεζα απομείωσε επιπλέον κατά 87 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, αυξάνοντας τις συνολικές προβλέψεις προ φόρων στα 760 εκατ. ευρώ (περίπου 21%).

Δήλωση του Γ. Κωστόπουλου

“Πρώτοι κάνουμε το βήμα για τον εξορθολογισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με τη συγχώνευση των δύο μεγαλυτέρων ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών, της Alpha Bank με τη Eurobank, ώστε να δημιουργήσουμε έναν από τους 25 πιο ισχυρούς τραπεζικούς ομίλους στην Ευρωζώνη.

Η Τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση ενισχύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προσελκύει ξένες επενδύσεις και προσφέρει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία, με στόχο να επανέλθει η χώρα σε τροχιά αναπτύξεως. Είμαστε βέβαιοι, μετά την ευρεία αποδοχή της συγχωνεύσεως, ότι η επιλογή μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Eurobank αποτελεί την πιο σωστή απόφαση σε  αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα”.

Δήλωση του Δ. Μαντζούνη

“Το γ΄ τρίμηνο του 2011 διατηρήσαμε τη λειτουργική μας κερδοφορία επιβεβαιώνοντας την
αποτελεσματικότητα του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, παρά το ασταθές οικονομικό περιβάλλον.

Παράλληλα, επικεντρωθήκαμε στη διατήρηση της αποδοτικότητας του Δικτύου μας και στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος περιστολής δαπανών. Προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση της συγχωνεύσεως της Τραπέζης μας με την Eurobank, προς το συμφέρον των Μετόχων, των Πελατών και του Προσωπικού. Διαθέτουμε τις προϋποθέσεις για να επιτύχουμε τον στόχο μας και να αντεπεξέλθουμε στη νέα πρόκληση”.

Περαιτέρω Απομόχλευση του Ισολογισμού

- Ισχυρή κεφαλαιακή θέση με τοv δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) στο 10%1 και τους δείκτες Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) και Κεφαλαιακής Επάρκειας να ανέρχονται σε 11,2% και 12,3% αντιστοίχως.

- Στοχευμένη μείωση της μοχλεύσεως του Ισολογισμού, μέσω μειώσεως του δανειακού μας
χαρτοφυλακίου, κατά Ευρώ 2,2 δισ. σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 49,9 δισ.
- Το ύψος των επενδύσεών μας σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε Ευρώ 3,1 δισ.3 μετά από συνολική απομείωση ύψους 760 εκατ. προ φόρων.

- Αύξηση της χρηματοδοτήσεώς μας από Κεντρικές Τράπεζες κατά Ευρώ 1,3 δισ. το γ΄ τρίμηνο σε Ευρώ 19,8 δισ., μετά από μείωση καταθέσεων στην Ελλάδα κατά Ευρώ 1,4 δισ.
- Δείκτης καθυστερήσεων στο 11,6%, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε Ευρώ 2,7 δισ., αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 46%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 126%.

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ 2011

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 41,6 εκατ., μειωμένα κατά 45,1% σε ετήσια βάση, επηρεασμένα κυρίως από τη συνεχιζόμενη ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας. Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν σε Μετόχους της Τραπέζης, μετά από τις ζημίες απομειώσεως των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται σε Ευρώ -566,7 εκατ.
 
Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.330,6 εκατ., καταγράφοντας μείωση 3,1% σε ετήσια βάση, ως συνέπεια της ετήσιας μειώσεως του δανειακού χαρτοφυλακίου μας κατά Ευρώ 2,2 δισ. Το τρίτο τρίμηνο, το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 451,3 εκατ., παραμένοντας, σε μεγάλο βαθμό, αμετάβλητο από το δεύτερο τρίμηνο.

Αυτή η εξέλιξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υψηλότερο κόστος χρηματοδοτήσεως, το οποίο αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε Ευρώ 216,5 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 15,2% σε ετήσια βάση, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μείωση των νέων εκταμιεύσεων, αλλά και με τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών του Δικτύου μας.

Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 132 εκατ., ενώ τα λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 51,3 εκατ.

Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 2,6%, σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 831,9 εκατ., σύμφωνα με τον τεθέντα στόχο για μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 3%, σε ετήσια βάση, για το 2011. H αποτελεσματικότητά μας έχει βελτιωθεί σημαντικά με τον δείκτη κόστους προς έσοδα μειωμένο, κατά 240 πόντους, να διαμορφώνεται σε 48,1%.

Οι δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 2,7% και ανήλθαν σε Ευρώ 403,8 εκατ., κυρίως εξαιτίας αποχωρήσεων του Προσωπικού στην Ελλάδα λόγω συνταξιοδοτήσεως. Τα Γενικά και Διοικητικά έξοδα περιορίσθηκαν κατά 3,1% και ανήλθαν σε Ευρώ 358,5 εκατ., σύμφωνα με το πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών.

Το λειτουργικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 4,1% και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 596,6 εκατ., ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και ανήλθε σε Ευρώ 228,7 εκατ. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε Ευρώ 34,2 δισ., ενώ τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 31,7 δισ. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 25,4 δισ., ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε Ευρώ 5,9 δισ., μειωμένες κατά Ευρώ 400 εκατ. έναντι του Ιουνίου 2011. Τέλος, τα υπόλοιπα του Private Banking ανήλθαν σε Ευρώ 2 δισ., ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 0,9 δισ., αμφότερα επηρεασμένα από τις δυσμενείς χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων μειώθηκαν κατά 4,1% και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 49,9 δισ., έναντι Ευρώ 52 δισ., στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τη μείωση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 3,6% και από τη μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 5,2%. Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, τα υπόλοιπα των δανείων μας μειώθηκαν περαιτέρω κατά Ευρώ 0,6 δισ.

Οι προβλέψεις απομειώσεως ανήλθαν σε Ευρώ 827,4 εκατ. που, ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, αντιστοιχούν σε 218 πόντους για το εννεάμηνο του έτους, έναντι 162 πόντων για το εννεάμηνο του 2010. Ο δείκτης καθυστερήσεων του Ομίλου, σύμφωνα με το πρότυπο Δ.Π.Χ.Π. 7, αυξήθηκε κατά 130 πόντους και ανήλθε σε 11,6%, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 11,7%, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 11,1%. Οι σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, ανερχόμενες σε Ευρώ 2,7 δισ., και διαμορφώθηκαν στο 5,3% του χαρτοφυλακίου των δανείων, σε σύγκριση με 4%, τον Σεπτέμβριο του 2010. Η κάλυψη των καθυστερήσεων ανήλθε σε 46%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 126%.

Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

«Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της νέας τράπεζας που θα προκύψει από την συγχώνευση των Alpha Bank και Eurobank μετατίθεται χρονικά εξαιτίας των νέων δεδομένων που υπάρχουν τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ελληνική οικονομία αλλά και το PSI Plus», τόνισαν τα στελέχη της Alpha Bank κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα ξεκαθάρισαν: «Το Κατάρ στηρίζει την τράπεζα. Μιλάμε κάθε εβδομάδα μαζί τους και συμμερίζονται τις αλλαγές που έχουν γίνει στις συνθήκες».

«Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει και χωρίς το PSI και έχει κάνει σημαντικά βήματα ενώ έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις που οι άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία μόλις απέκτησαν», τόνισε ο γενικός διευθυντής Οικονομικών της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η μείωση των καταθέσεων ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ, με τον Σεπτέμβριο να αποτελεί τον χειρότερο μήνα.

Παράλληλα αναφέρθηκε για τις καταθέσεις ότι «Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος ήταν οι χειρότεροι μήνες. Μάλιστα, τον Οκτώβριο οι συνθήκες επιδεινώθηκαν μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης για δημοψήφισμα. Αυτό επηρέασε και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Έκτοτε η κατάσταση έχει ηρεμήσει», επεσήμαναν τα στελέχη της Alpha Bank 

«Το κόστος χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 1,5%, αντίθετα το κόστος από το ELA ξεπερνάει το 3%. Συνολικά η Alpha Bank έχει 22 δισ. ευρώ cash value στην ΕΚΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή αναφέρθηκε ότι «τεχνικά δεν είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, διότι πιστεύουμε ότι δεν θα γίνει. Συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της ευρωζώνης», τόνισαν.

Όσο για την ευρωζώνη είπαν ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή 10 ημέρες μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου. «Υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν το μπαζούκα, ωστόσο ας κρατούμε μικρό καλάθι. Βέβαια, σήμερα η κατάσταση είναι πιεστική και απαιτεί τολμηρά βήματα εξαιτίας της φωτιάς που έχει ανάψει στην Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο».


***Τα αναλυτικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2011 της Alpha Bank δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v