Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Τρεις «άσοι» απέναντι στη… μαυρίλα!

Αν και όλοι αναγνωρίζουν πως το γενικότερο περιβάλλον δεν είναι καθόλου ευνοϊκό (και) για την ΕΧΑΕ, οι οπαδοί του «χαρτιού» εστιάζουν σε τρία στοιχεία που ενδεχομένως να αποδειχτούν… χρηματιστηριακοί άσοι.

ΕΧΑΕ: Τρεις «άσοι» απέναντι στη… μαυρίλα!
Κατά περίπου 40% υψηλότερα ήταν τα φετινά αποτελέσματα εννεαμήνου της ΕΧΑΕ σε σύγκριση με τα περυσινά (21,8 έναντι 14,2 εκατ. ευρώ), αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα.

Όπως για παράδειγμα στο ότι πέρυσι είχε επιβληθεί έκτακτη εισφορά επί των κερδών, ενώ φέτος όχι. Όπως επίσης και γιατί φέτος υπήρξαν έκτακτα κέρδη 5,3 εκατ. ευρώ λόγω της είσπραξης ασφαλίστρων (477 χιλ. από την τρομοκρατική επίθεση του 2009) και του αντιλογισμού φορολογικών επιβαρύνσεων.

Συγκεκριμένα, 2,4 εκατ. κερδήθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορούσαν τις εκπτώσεις φόρου επί του πόρου υπέρ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις χρήσεις 2001, 2003, 2004 και 2005. Και άλλα 2,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν την επιστροφή της καταβληθείσας έκτακτης εισφοράς στα μερίσματα του Χ.Α., που εισπράχθηκαν από την ΕΧΑΕ, από την οποία όμως είχε επανακαταβληθεί έκτακτη εισφορά…

Κάποιοι βέβαια θα αναρωτηθούν πόσα χρόνια θα πρέπει να περάσουν προκειμένου η ΕΧΑΕ να πάρει πίσω τα λεφτά αυτά από το κράτος. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως ήδη τα ποσά αυτά έχουν συμψηφιστεί με τις γενικότερες φορολογικές υποχρεώσεις της εισηγμένης προς το ελληνικό δημόσιο.

Γενικότερα, όλοι αναγνωρίζουν πως το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι καθόλου ευχάριστο (ούτε και) για την ΕΧΑΕ. Οι ξένοι επενδυτές είναι λίγοι πλέον σε αριθμό και πωλητές σε συμπεριφορά. Οι Έλληνες επενδυτές είναι περίπου… ανύπαρκτοι. Όσο για τις προοπτικές, ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει πως στο τέλος του 2012 το Χ.Α. θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται στα «ανεπτυγμένα» χρηματιστήρια;

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, θεωρώντας την ΕΧΑΕ μετοχή που θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη.

Αρχικά, επαναλαμβάνουν αυτό που επισήμανε και ξένος χρηματιστηριακός οίκος, ότι δηλαδή τα μετρητά της ΕΧΑΕ (115 εκατ. ευρώ στις 30/9/2011) αποτελούν το 53% της κεφαλαιοποίησής της (217 εκατ. στις 8/11/2011)!

Στη συνέχεια, επικαλούνται ένα άλλο στατιστικό στοιχείο: ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στο Χ.Α. αποτελεί πλέον μόλις το 14% του ΑΕΠ, όταν στο τέλος του 2010 ήταν 23,5%, στο τέλος του 2008 ανερχόταν στο 27,8% και στο τέλος του 2007 ήταν 85,4%...

Ακόμη όμως και αν πάμε στο πολύ δύσκολο -από χρηματιστηριακή άποψη- 2003, η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη ανερχόταν στο 53,6%. Πόσο πιο κάτω θα μπορούσε να πέσει από το τρέχον 14%, αναρωτιούνται οι «οπαδοί» της μετοχής, άρα πόσο πιο κάτω θα μπορούσαν να πέσουν τα έσοδα της ΕΧΑΕ;

Θα «πάει ταμείο»

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη ζήτημα που θέτουν οι υποστηρικτές της μετοχής. Εκτιμούν πως μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες θα δούμε πολλές και μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, υπενθυμίζοντας πως η ΕΧΑΕ «κάνει ταμείο» στις περιπτώσεις αυτές.

Για παράδειγμα, όλοι μιλάνε για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, που θα καλυφθούν είτε από ιδιώτες, είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, είτε… Σε κάθε περίπτωση, αυξήσεις κεφαλαίου γύρω ή και πάνω από τα 15 - 20 δισ. ευρώ αναμένονται μόνο από τις τράπεζες!

Και φυσικά δεν είναι μόνο οι τράπεζες οι οποίες θα προχωρήσουν σε τέτοιες εκδόσεις. Όσο η κρίση εντείνεται, τόσο θα πιεστούν οι εισηγμένες εταιρίες για ρευστότητα και αναμένεται πως κάποιοι βασικοί μέτοχοι θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ακόμα και αν οι μειοψηφίες αρνηθούν να ακολουθήσουν…

Μπορεί ακόμη τις αυξήσεις κεφαλαίου να τις καλύψουν στρατηγικοί συνεταίροι ή νέοι ιδιοκτήτες που ταυτόχρονα θα έχουν στριμώξει τις τράπεζες σε «κουρέματα» δανείων.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η ΕΧΑΕ θα… πάει ταμείο!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v