Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Νέες διαπραγματεύσεις διοίκησης-εργαζομένων

Οι δύο πλευρές επανέρχονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και αναμένεται ότι θα βρεθούν στο σημείο στο οποίο είχαν σταματήσει στις αρχές του μήνα αφού και οι μεν και οι δε παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Νέες διαπραγματεύσεις διοίκησης-εργαζομένων
Την πρώτη τους συνάντηση μετά την ανάπαυλα των διακοπών θα έχουν σήμερα η Διοίκηση και οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων του ΟΤΕ. Οι δύο πλευρές επανέρχονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και αναμένεται ότι θα βρεθούν στο σημείο στο οποίο οι διαπραγματεύσεις τους είχαν σταματήσει στις αρχές του μήνα, αφού και οι μεν και οι δε παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Μάλιστα θεωρείται μάλλον ανέφικτη η συμφωνία σε κοινά αποδεκτή λύση έως το τέλος του μήνα, αφού το τέλος Αυγούστου είχε τεθεί μονομερώς από την Διοίκηση ως χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Η Διοίκηση του ΟΤΕ εμμένει στο αίτημά της για σημαντική μείωση στο κόστος προσωπικού που θα προκύψει από την περικοπή μιας σειράς επιδομάτων αλλά και την υιοθέτηση σημαντικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις που θα σημάνουν την ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος στο μοντέλο εργασίας του Οργανισμού.

Την ίδια ώρα στην θέση που έχει διατυπώσει από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ότι δηλαδή η ζητούμενη μείωση του κόστους του ΟΤΕ θα πρέπει να προέλθει κατ’ αρχήν από τα υψηλά κλιμάκια και όχι από την βάση των εργαζομένων, εμμένει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Η διοίκηση πέρα από το αίτημα για άρση του καθεστώτος μονιμότητας για το προσωπικό που εργάζεται στον ΟΤΕ προ του 2005 έχει καταθέσει και αίτημα για μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης και ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων σε ποσοστό 10%. Να θυμίσουμε ότι σε καθεστώς μονιμότητας απασχολείται περισσότερο από το 70% των εργαζόμενων του ΟΤΕ, δηλαδή περίπου 10.000 άτομα, και εφόσον δεν υπάρξει συναίνεση των εργαζόμενων το καθεστώς αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Η Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον ΟΤΕ, η οποία να σημειώσουμε ότι αποδέχεται την ανάγκη μείωσης του κόστους λειτουργίας του ΟΤΕ, έχει καταθέσει πρόταση να γίνουν και κινήσεις εξορθολογισμού σε επίπεδο θυγατρικών καθώς όπως σημειώνουν πρόκειται για έναν τομέα που επιβαρύνει σημαντικά την λειτουργία του Οργανισμού και έχει πολύ μεγάλα περιθώρια περικοπών.

Η μείωση των εσόδων αιχμή της πίεσης

Από την πλευρά των εργαζόμενων εκτιμάται ότι η πίεση της Διοίκησης για αποδοχή των προτάσεων της όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί κιόλας στηριζόμενη κατά κύριο λόγο στην συνεχιζόμενη μείωση των εσόδων που κατέγραψε ο ΟΤΕ σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μπορεί ο ρυθμός μείωσης των εσόδων να ανακόπηκε σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα ωστόσο το γεγονός ότι τα έσοδα συνεχίζουν να πέφτουν υπολογίζεται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί την αιχμή της πίεσης προς τους εργαζόμενους.

Επιπλέον όπως σημειώνεται με έμφαση από την πλευρά εκπροσώπων των εργαζομένων δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα με συνεχή δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο επιχειρείται να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η Deutsche Telekom αμφισβητεί έντονα την αποτελεσματικότητα της επένδυσης που πραγματοποίησε στην χώρα μας και στον ΟΤΕ.

Βέβαια τα ερωτηματικά που διατυπώνουν το τελευταίο διάστημα στελέχη της DT αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της επένδυσης στην Ελλάδα το πλέον πιθανό ότι έχουν «στόχο» το επιπλέον ποσοστό 6% του ΟΤΕ που προτίθεται να διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση. Οι Γερμανοί πριν δεχτούν να αγοράσουν το ποσοστό αυτό θα πρέπει προηγουμένως να γίνουν δεκτοί οι όροι τους που αφορούν κυρίως αλλαγές στο ρυθμιστικό καθεστώς της αγοράς τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα αλλά και υιοθέτηση αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v