Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ:Διαπραγματεύσεις για μείωση προσωπικού

Νέο γύρο διαπραγμάτευσης με αντικείμενο την υπογραφή νέας ΣΣΕ θα έχουν αυτήν την εβδομάδα η διοίκηση και εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΤΕ, που έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν την Τρίτη.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ:Διαπραγματεύσεις για μείωση προσωπικού
Νέο γύρο διαπραγμάτευσης με αντικείμενο την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα έχουν αυτήν την εβδομάδα η διοίκηση και εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΤΕ, που έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν αύριο.

Ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να διανυθεί μεγάλη απόσταση πριν θεωρηθεί ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, καθώς η πλευρά των εργαζομένων συνεχίζει να απορρίπτει με έμφαση το ενδεχόμενο άρσης του καθεστώτος μονιμότητας για τους παλιούς εργαζομένους του Οργανισμού.

Επίσης, δεν βρίσκει θετική ανταπόκριση και το αίτημα για κατάργηση των αυτόματων ωριμάνσεων, που προβλέπουν αύξηση 2,2% των μισθών του προσωπικού ανεξάρτητα από το αν ισχύσει πάγωμα στις αυξήσεις.

Την ίδια ώρα, πιο εύκολη φαίνεται η προσέγγιση σε ζητήματα που αφορούν σε περικοπές επιδομάτων και ειδικών αδειών.

"Ψήνεται" νέα εθελούσια

Επίσης δεκτή, υπό προϋποθέσεις, φαίνεται ότι μπορεί να γίνει η πρόταση της διοίκησης για εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου. Η διοίκηση επιθυμεί τη μείωση του μισθολογικού κόστους του ΟΤΕ και εκτιμά ότι ένας από τους τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό είναι και η μείωση του προσωπικού, αφού και από μελέτες που έχουν γίνει προκύπτει ότι η αποχώρηση 2.000 - 2.500 εργαζομένων δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα λειτουργίας στην εταιρία.

Βέβαια, εκείνο που σημειώνεται με έμφαση είναι ότι ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου σήμερα δεν μπορεί, σε κάθε περίπτωση, να έχει χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με εκείνα του μεγάλου προγράμματος εθελούσιας εξόδου του 2005, οπότε και είχαν δοθεί πολύ ισχυρά, σχεδόν ηγεμονικά, κίνητρα στους εργαζομένους που επρόκειτο να αποχωρήσουν.

Πρόγραμμα κινήτρων αντίστοιχο του 2005 δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί, όμως κίνητρα ανάλογα με αυτά που είχαν δοθεί τον χειμώνα για την αποχώρηση των εργαζομένων της Cosmote και της Γερμανός εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να δοθούν, αφού το όφελος που θα προκύψει για τον Οργανισμό θα υπερκαλύψει το κόστος του προγράμματος.

Στόχος της διοίκησης είναι η περικοπή του μισθολογικού κόστους κατά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας. Το μίγμα των κινήσεων από τις οποίες θα προκύψει η περικοπή του κόστος θα αποφασιστεί σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με τις κινήσεις που έχουν γίνει από τον περασμένο χειμώνα, και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αύξηση του ωραρίου εργασίας και αλλαγή του τρόπου πληρωμής των υπερωριών, έχει επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση, ενώ ακόμη μεγαλύτερη αναμένεται ότι θα είναι αυτή που θα επιφέρει η υιοθέτηση προτάσεων από κατάλογο 9 σημείων της διοίκησης, που αναμένεται ότι θα γίνουν δεκτές με μικρότερη ή μεγαλύτερη ευκολία από τους εργαζομένους.

Το τέλος Αυγούστου έχει τεθεί από την πλευρά της διοίκησης ως χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εργαζόμενους.

Ενίσχυση αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ

Εν τω μεταξύ, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων θα περιέχει, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής", το σχέδιο νόμου για την αγορά τηλεπικοινωνιών το οποίο καταρτίζει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Κατά το πρότυπο της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ, που προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, θα ενισχυθεί και η ΕΕΤΤ, η οποία θα μπορεί, εφόσον βεβαίως οι συνθήκες της αγοράς το δικαιολογούν, να επιβάλλει και τον λειτουργικό διαχωρισμό σε επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Δυνητικά ένας τέτοιος διαχωρισμός μπορεί να αφορά στον ΟΤΕ, εφόσον η Επιτροπή κρίνει ότι η έως τώρα ρύθμιση δεν έχει επιτύχει ικανοποιητικά επίπεδα ανταγωνισμού. Σε μια τέτοια περίπτωση, και προκειμένου να διασφαλιστούν οι ίδιες συνθήκες πρόσβασης στην αγορά για όλους, η ΕΕΤΤ θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει τον λειτουργικό διαχωρισμό του φορέα που κατέχει τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πλέον στην ελληνική αγορά σταθερής τηλεφωνίας και Ίντερνετ τα μερίδια του ΟΤΕ έχουν υποχωρήσει σε ποσοστά κάτω του 50%, ενώ οι απώλειες για το άλλοτε κραταιό κρατικό μονοπώλιο διευρύνονται συνεχώς. Εδώ και καιρό, μάλιστα, από την πλευρά του Οργανισμού έχουν κατατεθεί αιτήματα προκειμένου ο ΟΤΕ να μη θεωρείται πλέον παίκτης με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Ωστόσο, το αίτημα αυτό δεν έχει γίνει δεκτό από την Επιτροπή, που μετά την ανάλυση αγορών την οποία έκανε έκρινε ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών της ΕΕΤΤ είναι πολύ πιθανό ότι θα δημιουργήσει νέα ένταση στις σχέσεις της με τον ΟΤΕ, καθώς από την πλευρά του Οργανισμού γίνεται, εδώ και πολύ καιρό, λόγος για διακριτική σε βάρος του μεταχείριση από την ΕΕΤΤ προκειμένου να ενισχυθούν οι εναλλακτικοί πάροχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v