Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ:Ζητούμενο η μονιμότητα των παλιών εργαζομένων

Η διατήρηση της μονιμότητας των υπαλλήλων του ΟΤΕ που έχουν προσληφθεί πριν από το 2005 είναι η κόκκινη γραμμή που τίθεται από την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τη διοίκηση.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ:Ζητούμενο η μονιμότητα των παλιών εργαζομένων
Η διατήρηση της μονιμότητας των υπαλλήλων του ΟΤΕ που προσελήφθησαν πριν από το 2005 και υπολογίζονται σε 10.000 περίπου αλλά και η προάσπιση εργασιακών δικαιωμάτων είναι, όπως επισημαίνεται, οι κόκκινες γραμμές που τίθενται από την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τη διοίκηση για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΤΕ κατά τη χθεσινή συνάντηση ζήτησαν από τη διοίκηση να ξεκινήσει η προσπάθεια των περικοπών από το ανώτατο μάνατζμεντ και να μην εστιάζει την προσπάθειά της για περικοπές μόνο στη βάση των εργαζομένων.

Παράλληλα, τόνισαν και τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για τη μείωση του κόστους λειτουργίας του ΟΤΕ σε κατηγορίες όπως έξοδα συμβουλευτικών εταιριών και ενοίκια, ενώ προτείνεται και εξορθολογισμός των θυγατρικών του ομίλου ΟΤΕ.

Στις προτάσεις της διοίκησης του ΟΤΕ περιλαμβάνονται η κατάργηση της μονιμότητας για τους υπαλλήλους που προσελήφθησαν στο ΟΤΕ πριν από το 2005 -υπολογίζεται ότι αφορά σε 10.000 περίπου υπαλλήλους του Οργανισμού- μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς, πάγωμα της ετήσιας ωρίμανσης 2,2%, κατάργηση ορισμένων επιδομάτων, νέο μισθολόγιο συνδεδεμένο με την απόδοση, εφαρμογή ευέλικτων ωραρίων αλλά και δυνατότητα να εφαρμοστούν διάφορες μορφές εθελούσιας αποχώρησης για το προσωπικό.

Κοντά σε συμφωνία για επιδόματα
 
Η πλευρά των εργαζομένων φαίνεται να είναι δεκτική σε ό,τι αφορά την περικοπή κάποιων από τα επιδόματα που προτείνει η διοίκηση. Ειδικότερα, η διοίκηση προτείνει την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που έχουν θεσπιστεί σε παλαιότερες εποχές (π.χ. επίδομα παραμεθόριων περιοχών, θέρμανσης, ειδικών συνθηκών κ.λπ.), διατήρηση μόνο των επιδομάτων που προβλέπονται από τον νόμο.

Στην πρόταση περιλαμβάνονται και η μείωση ωραρίου εργασίας με ανάλογο περιορισμό των αποδοχών, αλλά και η εφαρμογή ευέλικτων ωραρίων (π.χ. μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση). Το ετήσιο κόστος για τον ΟΤΕ των επιδομάτων που προτείνεται να κοπούν υπολογίζεται σε 22 περίπου εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου εργασίας, η διοίκηση εκτιμά ότι μείωση του ωραρίου κατά 10% για το σύνολο του προσωπικού μπορεί να οδηγήσει σε περικοπή 50 εκατ. ευρώ του κόστους προσωπικού σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αναμένεται ότι θα περάσει και το αίτημα της διοίκησης για περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών στο επίπεδο που προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία. Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής υπολογίζεται ότι θα αποφέρει όφελος της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Επίσης, συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται ότι θα υπάρξει και για τον εξορθολογισμό των αδειών ασθενείας στα όρια που προβλέπει η εργατική νομοθεσία (σήμερα, το μόνιμο προσωπικό του ΟΤΕ δικαιούται τόσους μήνες άδειας ασθενείας όσα τα έτη υπηρεσίας) αλλά και για την κατάργηση ειδικών αδειών (π.χ. λόγω ονομαστικής εορτής), κινήσεις με τις οποίες αναμένεται να προκύψει συνολικό ετήσιο όφελος 4 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο διακύβευμα για την ΟΜΕ είναι η διατήρηση του καθεστώτος μονιμότητας για τους παλαιούς υπαλλήλους, αφού ενδεχόμενη άρση της θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για πιθανές απολύσεις ώστε να προκύψει μείωση του κόστους προσωπικού.

Βεβαίως, άρση της μονιμότητας μπορεί να καθιερωθεί μόνο σε περίπτωση όπου υπάρξει συναίνεση των εργαζομένων ή με νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ωριμάζει η ιδέα για εταιρία transfer

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πρέπει να αποκλείονται εξελίξεις στο θέμα της δημιουργίας εταιρίας transfer, την οποία επιδιώκει εδώ και πολύ καιρό να φτιάξει η διοίκηση του ΟΤΕ προκειμένου να μεταφέρει σε αυτή μέρος του προσωπικού της εταιρίας, ώστε να μειώσει το λειτουργικό κόστος του Οργανισμού.
 
Τα σχέδια που έχουν γίνει στο παρελθόν στηρίζονται στο μοντέλο αντίστοιχης εταιρίας που έχει ιδρύσει η Deutsche Telekom, μεταφέροντας σε αυτήν ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού της.
 
Βέβαια, από την πλευρά των εργαζομένων έχει επισημανθεί ότι μια τέτοια λύση δεν είναι εύκολη γιατί θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν σε αυτήν. Επιπλέον, όπως τονίζουν με έμφαση, είναι πολύ πιθανόν ότι μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την αντίδραση των εναλλακτικών παρόχων που θα προσφύγουν κατά του ΟΤΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού θα παρουσιάζει μειωμένο κόστος προσωπικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v