Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ:Eννέα προτάσεις-φωτιά για μείωση του κόστους

Με έναν εννιάλογο σκληρών προτάσεων που στο σύνολό τους στοχεύουν στη δραστική περικοπή του εργασιακού κόστους προσήλθε χθες η διοίκηση του ΟΤΕ στον διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ:Eννέα προτάσεις-φωτιά για μείωση του κόστους
Με έναν εννιάλογο σκληρών προτάσεων, που στο σύνολό τους στοχεύουν στη δραστική περικοπή του εργασιακού κόστους, προσήλθε χθες η διοίκηση του ΟΤΕ στον διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων κατά την εναρκτήρια πρώτη συνάντηση.

Η πρόταση της διοίκησης περιλαμβάνει άρση μονιμότητας, πάγωμα μισθών, κατάργηση σειράς επιδομάτων, θέσπιση νέου μισθολογίου, «μαχαίρι» στις συνδικαλιστικές άδειες, αυστηρότερο πειθαρχικό έλεγχο αλλά και εθελούσια έξοδο για το προσωπικό. 

Η διοίκηση, από την πλευρά της, θέτει ως στόχο την περικοπή του κόστους προσωπικού κατά 300 εκατομμύρια ευρώ και, όπως τονίστηκε με έμφαση προς τους εκπροσώπους της ΟΜΕ-ΟΤΕ, «η μείωση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου ο ΟΤΕ να πλησιάσει τα επίπεδα μισθοδοσίας αντίστοιχων εταιριών στην Ευρώπη, να γίνει ανταγωνιστικός και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του».

«Όχι» εξαρχής για τη μονιμότητα

Οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για σκληρές προτάσεις. «Το μόνο που δεν μας ζήτησαν ήταν να πιούμε το κείον νόμιμον», σχολίαζε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ-ΟΤΕ κ. Αντώνης Μπιρμπιλής.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων από την πρώτη ήδη συζήτηση ξεκαθάρισαν ότι επιστρέφεται ως απαράδεκτη η πρόταση για την άρση της μονιμότητας. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι είναι εντελώς ουτοπικός ο στόχος για εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ στις δαπάνες προσωπικού την ερχόμενη τετραετία, ενώ σημείωσαν ότι η διοίκηση δεν εξετάζει, ως θα έπρεπε, τον ΟΤΕ ως όμιλο, αφού με την κυοφορούμενη συγχώνευση του ΟΤΕ με την Cosmote το κόστος προσωπικού θα υποχωρήσει μόλις στο 18% των εσόδων, δηλαδή σε ποσοστά χαμηλότερα έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανισμών.

Οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για λανθασμένη στρατηγική της διοίκησης, αφού, όπως σημείωσαν, εστιάζει όλη την προσπάθειά της στις περικοπές που αφορούν στους εργαζομένους, χωρίς παράλληλα να κάνει κάτι για την αύξηση των εσόδων, που είναι και το πραγματικό πρόβλημα του ΟΤΕ στη φάση αυτή.

Ο εννιάλογος των προτάσεων

Οι εννέα προτάσεις (περιοχές χαρακτηρίζονται από τη διοίκηση) για την περικοπή τους κόστους προσωπικού είναι οι εξής:

1. Κατάργηση της μονιμότητας για υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί πριν από το 2005 και οι οποίοι αποτελούν το 75% του προσωπικού του ΟΤΕ. Πρόκειται για ένα μέτρο την αξία του οποίου η διοίκηση δεν αποτιμά ποσοτικά, ωστόσο το θέτει πρώτο στην ατζέντα της. Σε περίπτωση όπου το αίτημα δεν γίνει δεκτό, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την κυβέρνηση η επίλυση του θέματος με νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, από την πλευρά των εργαζομένων επισημαίνεται ότι ο ΟΤΕ είναι πλέον μία ιδιωτική εταιρία και δεν είναι δυνατόν να προσφύγει στην κυβέρνηση για την επίλυση μιας διαφοράς με τους εργαζομένους.

2. Διατήρηση μισθών στα σημερινά επίπεδα (μηδενικές αυξήσεις και πάγωμα ετήσιας ωρίμανσης 2,2%). Από την υιοθέτηση του μέτρου αυτού το ετήσιο όφελος υπολογίζεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ.

3. Κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που έχουν θεσπιστεί σε παλαιότερες εποχές (π.χ. επίδομα παραμεθόριων περιοχών, θέρμανσης, ειδικών συνθηκών κ.λπ.) και διατήρηση μόνο των επιδομάτων που προβλέπονται από τον νόμο και μείωση ωραρίου εργασίας με ανάλογη μείωση των αποδοχών και εφαρμογή ευέλικτων ωραρίων (π.χ. μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση). Το κόστος των επιδομάτων αυτών ανέρχεται σε 22 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου εργασίας, έχει εκτιμηθεί ότι μείωση του ωραρίου κατά 10% για το σύνολο του προσωπικού μπορεί να οδηγήσει σε περικοπή 50 εκατομμυρίων ευρώ του κόστους προσωπικού σε ετήσια βάση.

4. Δημιουργία νέου μισθολογίου βασιζόμενου στη σημαντικότητα της θέσης και στην απόδοση. Μέχρι σήμερα η μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων είναι ανεξάρτητη από την απόδοση.

5. Περιορισμός συνδικαλιστικών αδειών στο επίπεδο που προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία. Η υιοθέτηση της πρότασης θα μπορούσε να αποφέρει όφελος της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

6. Εξορθολογισμός αδειών ασθενείας (το μόνιμο προσωπικό του ΟΤΕ δικαιούται τόσους μήνες άδειας ασθενείας όσα τα έτη υπηρεσίας) και κατάργηση ειδικών αδειών (π.χ. λόγω ονομαστικής εορτής). Με την αποδοχή της πρότασης αυτής το συνολικό όφελος σε ετήσια βάση θα είναι της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ, αφού η διοίκηση του ΟΤΕ υπολογίζει ότι 2 εκατομμύρια ευρώ το έτος κοστίζουν οι άδειες ασθενείας και 2 εκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος των ειδικών αδειών.

7. Παύση χορήγησης εννέα μισθών, πέραν του εφάπαξ, σε όσους συμπληρώνουν 35ετία και αποχωρούν από την εταιρία κατόπιν αιτήσεώς τους. Κάθε εργαζόμενος που αποχωρεί από τον ΟΤΕ έχοντας συμπληρώσει 35ετή υπηρεσία υπολογίζεται ότι κοστίζει 20.000 ευρώ λόγω της χορήγησης 9 επιπλέον μισθών.

8. Τροποποίηση διατάξεων του πειθαρχικού ελέγχου ώστε να γίνει λιγότερο πολύπλοκος, η απονομή της δικαιοσύνης να γίνεται ταχύτερα και οι ποινές να ανταποκρίνονται στη βαρύτητα των παραπτωμάτων.

9. Διάφορες μορφές εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού.

Να τελειώνει ο διάλογος σε δύο μήνες

Από την πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ επισημαίνεται ότι ο εν λόγω κατάλογος αποτελεί πρόταση για συζήτηση προκειμένου να επιλεγεί το μίγμα των λύσεων που θα εφαρμοστούν ώστε να επιτευχθεί η μείωση του κόστους και δεν είναι μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο σύνολό τους.

Την ίδια ώρα, η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το επόμενο διάστημα, μέσα από τα συνδικαλιστικά της όργανα, θα προβάλει τις δικές της προτάσεις αλλά και αιτήματα, για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την επιχείρηση και τους εργαζομένους του ομίλου και θα προσπαθήσει να επιβάλει έναν γόνιμο διάλογο προς όφελος και των δύο πλευρών και όχι να υποκύψει σε μια άνευ όρων παράδοση στο όνομα του ανταγωνισμού, του γενικού οικονομικού κλίματος και της πάση θυσία συνεχιζόμενης κερδοφορίας, μόνο μέσα από τη μείωση του μισθολογικού κόστους και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του ΟΤΕ θέτει ένα εξαιρετικά σφιχτό χρονοδιάγραμμα, καθώς κάλεσε την ΟΜΕ-ΟΤΕ να μελετήσει τις προτάσεις ούτως ώστε η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας να υπογραφεί το αργότερο εντός 2 μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v