Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Πρεμιέρα διαλόγου στη «σκιά» των περικοπών

Υπό το βάρος της πρόθεσης της διοίκησης του ΟΤΕ να προχωρήσει στην περικοπή του κόστους προσωπικού κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ ανοίγει σήμερα επισήμως η αυλαία του διαλόγου με τους εργαζόμενους.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Πρεμιέρα διαλόγου στη «σκιά» των περικοπών
Υπό το βάρος της πρόθεσης της διοίκησης του ΟΤΕ να προχωρήσει στην περικοπή του κόστους προσωπικού κατά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ ανοίγει σήμερα επισήμως η αυλαία του διαλόγου με τους εργαζόμενους.

Η ατζέντα έχει ήδη τεθεί σαφώς από την πλευρά της διοίκησης η οποία στοχεύει να επιτύχει στην μείωση του κόστους προσωπικού μέσω άρσης της μονιμότητας του προσωπικού η οποία πέρα από το δρόμο για την απομάκρυνση προσωπικού θα ανοίξει επίσης και την πόρτα για περικοπές σε επιδόματα και παροχές που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθεί επίσης το ζήτημα του εξορθολογισμού του λογαριασμού νεότητας αλλά και το θέμα του παγώματος των αυτόματων μισθολογικών ωριμάνσεων.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξουν τοποθετήσεις επί των θεμάτων αυτών από την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων στους οποίους οι διοίκηση έχει στείλει ήδη επιστολή με τα αιτήματά της.

Θα πρέπει πάντως να τονίσουμε ότι από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΤΕ δεν προτίθεται να αναλωθεί σε ατελεύτητες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει τεθεί και σαφές χρονοδιάγραμμα στον διάλογο έως το τέλος του Αυγούστου.

Romtelecom

Εν τω μεταξύ με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η υπόθεση εισόδου της Romtelecom στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου.

Σε ένα περίπου 20ημέρο, δηλαδή έως τις αρχές Αυγούστου θα αναμένεται ότι θα έχει επιλεγεί η τράπεζα που θα αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Επίσης έως το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθεί και η επιλογή του επενδυτικού οίκου που θα αναλάβει την αποτίμηση της Romtelecom και της Cosmote Romania ώστε να γίνει η ανταλλαγή μεριδίων μεταξύ των μετόχων και να προχωρήσει η συγχώνευση των δύο εταιρειών πριν από την είσοδο της Romtelecom στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ρουμάνου υπουργού Επικοινωνιών κ. Βαλέριαν Βρέμε σε ρουμανικά την όλη διαδικασία θα εποπτεύει στενά επιτροπή την οποία θα συγκροτήσουν εκπρόσωποι του ΟΤΕ και του ρουμανικού Δημοσίου.

Απροσδόκητος σύμμαχος

Εν τω μεταξύ την ώρα που επιχειρεί να κλείσει τα εργασιακά μέτωπα στο εσωτερικό ο ΟΤΕ βρήκε μια απροσδόκητη σύμμαχο στο εξωτερικό.

Πρόκειται για την Γαλλίδα ευρωβουλευτή του σοσιαλιστικού κόμματος Catherine Trautmann η οποία με ερώτησή που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει το θεσμικό και δικαστικό κενό, που υπάρχει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ύπαρξη μηχανισμού, στον οποίο θα μπορεί να προσφεύγει μία επιχείρηση ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όταν εκτιμά ότι θίγεται από τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Πρόκειται για ένα θέμα που κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ είχε θίξει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Τσαμάζ επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει προσφυγές (περίπου 25) στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά αποφάσεων της ΕΕΤΤ ωστόσο το ανώτατο δικαστήριο δεν έχει εκδώσει καμία απόφαση αφού δεν έχει αποφανθεί αν είναι αρμόδιο να κρίνει της αποφάσεις της ανεξάρτητης αρχής.

Θεσμικό έλλειμμα

Το έλλειμμα αυτό επισημαίνει στην ερώτησή της και η Γαλλίδα ευρωβουλευτής αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 για το δικαίωμα προσφυγής της οδηγίας 2002/21/ΕΚ σχετικά με κοινό κανονιστικό πλαίσιο για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 2009/140/ΕΚ, ορίζεται ότι τα κράτη μέλη μεριμνούν «για την ύπαρξη αποτελεσματικών μηχανισμών σε εθνικό επίπεδο, βάσει των οποίων κάθε χρήστης ή επιχείρηση που παρέχει δίκτυα ή και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχει, όταν θίγεται από απόφαση εθνικής ρυθμιστικής αρχής, δικαίωμα προσφυγής κατά της αποφάσεως ενώπιον οργάνου προσφυγής ανεξάρτητου από τους διαδίκους. Ως προθεσμία για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών του συγκεκριμένου άρθρου και του συνολικού ρυθμιστικού πλαισίου, που διέπει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, είχε οριστεί η 25η Μαΐου 2011».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στον πίνακα αποτελεσμάτων για το ψηφιακό θεματολόγιο, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Μαΐου 2011, η Ελλάδα εξακολουθεί να μη διαθέτει σαφή διαδικασία προσφυγής και η αρμοδιότητα κρίσης των προσφυγών των αποφάσεων της εθνικής ρυθμιστικής αρχής, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), εξακολουθεί να μην έχει ανατεθεί σε συγκεκριμένο δικαστήριο.

Πρόβλημα για τις επενδύσεις στον κλάδο

Η κ. Trautmann υποστηρίζει ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα σε επενδύσεις στη χώρα μας, η οποία τόσο μεγάλη ανάγκη τις έχει προκειμένου να βοηθηθεί για την έξοδό της από την κρίση, καθώς οδηγεί, όπως αναφέρει, σε νομική αβεβαιότητα για τους φορείς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η οποία συνεπάγεται γι' αυτούς καθυστέρηση των επενδύσεων, που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής ζητά από τη ΕΕ γραπτή απάντηση για το αν η Επιτροπή είναι ενήμερη για την συγκεκριμένη δυσλειτουργία καθώς και ποια είναι τα μέτρα που προτίθεται να πάρει προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση του θετικού δικαίου στη χώρα μας.

Με την ερώτησή της η κ. Trautmann έφερε τις ευρωπαϊκές αρχές μια «καυτή» υπόθεση για τον ΟΤΕ αφού είναι γνωστή η χρόνια κόντρα του Οργανισμού με την ΕΕΤΤ αναφορικά με αποφάσεις που σύμφωνα με τον ΟΤΕ δεν του επιτρέπου να είναι ανταγωνιστικός και να έχει απώλειες εσόδων έναντι των ανταγωνιστών του. Από την άλλη στερεότυπη απάντηση της Επιτροπής είναι ότι ασκεί το ρόλο της ως ανεξάρτητη αρχή όπως ακριβώς κάνουν οι αντίστοιχες αρχές σε όλες της χώρες της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση της ΕΕ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτελέσει το εφαλτήριο εξελίξεων στο συγκεκριμένο θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v