Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι η πώληση 16% του ΟΤΕ

Σύντομα ξεκινά η διαπραγμάτευση ανάμεσα στο ελληνικό σημόσιο και την Deutsche Telekom για την πώληση στη γερμανική εταιρία του συνόλου του ποσοστού που κατέχει στον ΟΤΕ το Δημόσιο, δηλαδή του 16% και όχι μόνο του 10%.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Στο τραπέζι η πώληση 16% του ΟΤΕ
 Σύντομα ξεκινά η διαπραγμάτευση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Deutsche Telekom για την πώληση στη δεύτερη του ποσοστού που κατέχει στον ΟΤΕ το Δημόσιο.

Η σχετική επιστολή εστάλη στη γερμανική εταιρία χθες από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, σε συνέχεια των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για την περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ, ζητά από τη διοίκηση της Deutsche Telekom την εκκίνηση της διαδικασίας που προβλέπει η υφιστάμενη συμφωνία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση να αφορά στην πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ και ανέρχεται στο 16% και όχι μόνο στο 10%, που με βάση τη συμφωνία του 2008 θα πρέπει, εφόσον το ζητήσει το ελληνικό δημόσιο, να αγοράσει η Deutsche Telekom έως το τέλος του 2011.

Αυτό, εξάλλου, καθίσταται εμφανές και από την αντίδραση της D.T. στην επιστολή, σύμφωνα με την οποία: "Η επιστολή που λάβαμε από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι θέλει να συζητήσουμε την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Αυτή η επιστολή δεν συνιστά έναρξη διαδικασίας για την αγορά του δικαιώματος (put-option)".

Η τοποθέτηση της γερμανικής εταιρίας αφήνει επίσης ορθάνοιχτη την πόρτα και για αξιώσεις, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εγείρει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά.

Ακριβώς γι' αυτό αντιπροσωπεία της γερμανικής εταιρίας καταφθάνει σύντομα στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, το θέμα του ΟΤΕ θα πρέπει να έχει κλείσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όποτε όλη η διαδικασία αναμένεται να τρέξει με ταχύτητα.

400 εκατομμύρια για το 10%

Το ποσό που αναμένεται να εισπράξει το Δημόσιο από την πώληση του 10%, για το οποίο το τίμημα είναι προσυμφωνημένο, ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια. Η συμφωνία του 2008 προβλέπει ότι, εφόσον το Δημόσιο πωλήσει το 10% έως το τέλος του έτους, τότε η D.T. θα πρέπει να καταβάλει υπερτίμημα 15% σε σχέση με τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των είκοσι συνεδριάσεων πριν από την ενημέρωση της εταιρίας.

Η μέση τιμή των τελευταίων είκοσι συνεδριάσεων ήταν 7,12 ευρώ, ενώ με το υπερτίμημα του 15% διαμορφώνεται στα 8,2 ευρώ για περίπου 49 εκατομμύρια μετοχές, στις οποίες αντιστοιχεί το 10%. Η γνωστοποίηση της είδησης για την επιστολή προς την D.T. έγινε δεκτή πολύ θετικά από την αγορά και η μετοχή του ΟΤΕ χθες έκλεισε στα 7 ευρώ, ενισχυμένη κατά 4,79% και με σημαντικό όγκο συναλλαγών.

Γεγονός είναι πάντως ότι η τιμή βρίσκεται σε επίπεδα τα οποία δίνουν λαβές, καθώς, πατώντας σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, μπορεί να ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασή της να προχωρήσει στην πλήρη πώληση του ΟΤΕ.

Για την πώληση του 10% η παρούσα κυβέρνηση θα εισπράξει κάτι περισσότερο από το 1/3 του ποσού που εισέπραξε το 2008 η προηγούμενη κυβέρνηση για την πώληση μόλις του 8% του μετοχικού κεφαλαίου, διατηρώντας παράλληλα τη συνδιοίκηση στον Οργανισμό αλλά και δικαίωμα αρνησικυρίας για μια σειρά θέματα.

Σκληρό παζάρι

Αντικείμενο σκληρού παραζαρέματος μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να αποτελέσει η πώληση του επιπλέον ποσοστού 6%, το οποίο η D.T. δεν υποχρεούται από τη συμφωνία να αγοράσει σε προσυμφωνημένη, υψηλότερη τιμή.

Η D.T. έως τώρα έχει διαθέσει 3,9 δισ. ευρώ για την εξαγορά του 30% του ΟΤΕ και με την αγορά του επιπλέον 10% το ποσό αυτό θα είναι περίπου 4,3 δισ. ευρώ. Δεν μπορεί λοιπόν να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η D.T. να συμφωνήσει με την αγορά και του υπόλοιπου ποσοστού του Δημοσίου εφόσον υπάρξουν ανταλλάγματα από την άλλη πλευρά.

Η αλλαγή του γενικού κανονισμού προσωπικού με την άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων ή ένα χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο είναι σίγουρα δύο σημεία όπου η γερμανική εταιρία θα ήθελε να υπάρξουν αλλαγές.

Με δεδομένο ότι ο ρυθμιστής είναι μια ανεξάρτητη αρχή, θα πρέπει να αναμένεται ότι οι Γερμανοί θα εστιάσουν τη διαπραγμάτευσή τους σε θέματα που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του κόστους προσωπικού, το οποίο στον ΟΤΕ είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με αντίστοιχους οργανισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v