Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αποστάσεις από την απόφαση για πώληση

Αποστάσεις από την απόφαση για πώληση όλης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ τηρούν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από την πλευρά του οποίου χθες δηλώνονταν πλήρης αναρμοδιότητα για το θέμα.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Αποστάσεις από την απόφαση για πώληση
Αποστάσεις από την απόφαση για πώληση όλης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ τηρούν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από την πλευρά του οποίου χθες δηλώνονταν πλήρης αναρμοδιότητα για το θέμα και «έδειχναν» προς την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών το οποίο, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου ΥΠ.ΜΕ.ΔΙ, είναι ο μέτοχος και κατ’ επέκταση το αρμόδιο υπουργείο για την πώληση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου.

Η αλήθεια βεβαίως είναι πως πράγματι το υπουργείο Οικονομικών έχει την ευθύνη για τις συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου στις διάφορες επιχειρήσεις ωστόσο από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αυτό τονίζονταν με έμφαση χθες προκειμένου να αποφευχθούν οποιοιδήποτε συσχετισμοί.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των δύο υπουργείων δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο κάτι που επιβεβαίωσαν και τα λεγόμενα του κ. Δημήτρη Ρέππα για «τους τζιτζιφιόγκους του υπουργείου Οικονομικών» που διέδιδαν τα περί κίτρινης κάρτας της τρόικας για καθυστερήσεις στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με την υπογραφή του μνημονίου το υπουργείο ΥΠ.ΜΕ.ΔΙ.

Στο κλίμα αυτό και αναγνωρίζοντας τις ανακολουθίες της κυβέρνησης στην περίπτωση του ΟΤΕ ανάμεσα στα λεγόμενα του… πρόπερσι και στις πράξεις του σήμερα η πλευρά του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κρατάει αποστάσεις από το συγκεκριμένο θέμα.

Ευάλωτη σε κριτική η κυβέρνηση

Εξάλλου το σημείο που καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη την κυβέρνηση για άσκηση κριτικής επί της απόφασής της να προχωρήσει σε πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ έχει να κάνει με το γεγονός ότι το διάστημα αυτό η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (χθες έκλεισε στα 6,77 ευρώ καταγράφοντας άνοδο κατά 4,31%) τα οποία απέχουν έτη φωτός από την τιμή στην οποία πούλησε τη προηγούμενη κυβέρνηση και την οποία τότε το ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορήσει με ιδιαίτερα σκληρό λόγο.

Με βάση τις τιμές στις οποίες κινείται η μετοχή του ΟΤΕ τον τελευταίο χρόνο από την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου αναμένεται να εισπραχθεί ένα ποσό της τάξης περίπου των 600 εκατομμυρίων ευρώ ενώ την ίδια ώρα το Ελληνικό Δημόσιο θα αποχωρήσει πλήρως από την εταιρεία.

Το ποσό αυτό φαντάζει αναλογικά πολύ μικρό μπροστά στο 1,1 δις ευρώ που εισέπραξε το 2008 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πουλώντας μόλις το 8% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, εξασφαλίζοντας συνδιοίκηση με την Deutsche Telekom και κατοχυρώνοντας παράλληλα δικαίωμα αρνησικυρίας για μια σειρά θεμάτων που άπτονταν επιχειρησιακών, οικονομικών αλλά και εθνικών ζητημάτων.

Για την κίνηση αυτή, που από τα πράγματα πλέον αποδεικνύεται ιδιαίτερα συμφέρουσα, το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση είχε ασκήσει ιδιαίτερα σκληρή κριτική κάνοντας λόγο ακόμη και για ξεπούλημα, με προεξάρχοντες τον νυν πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου αλλά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης ένα σημείο που επισημαίνουν με έμφαση στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών αλλά και όσοι θέλουν να ασκήσουν κριτική στην κυβερνητική απόφαση είναι και το ότι προς το παρόν παραμένει εντελώς άγνωστος ο τρόπος με τον οποίον θα διασφαλιστούν οι επενδύσεις τηλεπικοινωνιακής υποδοµής στα – πολλά- µη προσοδοφόρα τµήµατα της ελληνικής περιφέρειας.

Δεν αλλάζει κάτι για μας, λένε από τον ΟΤΕ

Την ίδια ώρα πάντως από την πλευρά του ΟΤΕ στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για πώληση της συμμετοχής του δημοσίου δεν συνιστά κάποια αλλαγή για την επιχείρηση.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι η αλλαγή αυτή θα σημάνει αλλαγές για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ αφού θεωρείται βέβαιο ότι η Deutsche Telekom θα επιδιώξει να καταργηθεί με νόμο η νομιμότητα των υπαλλήλων του ΟΤΕ. Πρόκειται για ένα θέμα που το τελευταίο διάστημα τίθεται όλο και πιο συχνά αλλά αναμένεται να αποτελέσει διαβούλευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές καθώς η γερμανική εταιρεία συνδέει σε πολύ μεγάλο βαθμό το υψηλό κόστος προσωπικού του ΟΤΕ το οποίο θεωρεί ότι τον καθιστά μη ανταγωνιστικό.

Κινητοποιήσεις

Εν όψει των αλλαγών που συνεπάγεται η αποχώρηση του δημοσίου και ισχυροποίηση της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ η Ομοσπονδία εργαζομένων στον Οργανισμό ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ η οποία συνεδρίασε με αφορμή τις ανακοινώσεις για αποχώρηση του δημοσίου από τη μετοχική σύνθεση του ΟΤΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την απόφασή της αυτή απεμπολεί δικαιώματα ύψιστης στρατηγικής και εθνικής σημασίας παραιτούμενη ακόμη και από ζητήματα veto που άπτονται τις άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα προς την ΓΣΕΕ να αναλάβει τον συντονισμό των κινητοποιήσεων στις ΔΕΚΟ τις οποίες η κυβέρνηση προτίθεται να αποκρατικοποιήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v