Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Το Δημόσιο πουλά όλο το ποσοστό του

Την πλήρη αποχώρηση του Ελληνικού Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ με την πώληση του ποσοστού 16% που κατέχει στον Οργανισμό ανακοίνωσε ουσιαστικά χθες η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Το Δημόσιο πουλά όλο το ποσοστό του
Την πλήρη αποχώρηση του Ελληνικού Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ με την πώληση του ποσοστού 16% που κατέχει στον Οργανισμό ανακοίνωσε ουσιαστικά χθες η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Κρίνοντας προφανώς ότι η συμμετοχή στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό δεν είναι θέμα στρατηγικής σημασίας η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας βάζοντας ταυτόχρονα τέλος στην συζήτηση για τα δικαιώματα που διατηρεί ή για εκείνα που χάνει πουλώντας επιπλέον ποσοστό στην Deutsche Telekom.

Η απόφαση αυτή όπως είναι αναμενόμενο προκαλεί ήδη αντιδράσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν διαφυλάττει ούτε καν το βέτο για τις υποθέσεις που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της για αποχώρηση από τον ΟΤΕ από την πλευρά της γερμανικής εταιρείας επανέρχονται, με δηλώσεις κορυφαίου στελέχους της, οι προβληματισμοί για την επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα.

Το θέμα της διάθεσης επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ είχε εξελιχθεί σε ζήτημα - ταμπού για κυβέρνηση η οποία προεκλογικά δια στόματος του κ. Παπανδρέου κατηγορούσε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την συμφωνία με την DT και μιλούσε ανοικτά για επαναγορά του Οργανισμού. Συν τω χρόνω και βοηθούντος του οικονομικού αδιεξόδου οι δεσμεύσεις αυτές φυσικά ξεχάστηκαν.

Ωστόσο η κυβέρνηση χρειάστηκε πολλούς μήνες εσωτερικής διεργασίας προκειμένου να ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ότι προτίθεται προχωρήσει σε ενεργοποίηση της option που προβλέπει συμφωνία με την Deutsche Telekom για την πώληση ποσοστού 10% με συγκριμένο υπερτίμημα εως το τέλος του έτους. Φαίνεται ότι όμως ότι οι αρνητικές εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο έκαμψαν και τις τελευταίες αντιρρήσεις και η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να πωλήσει το σύνολο της συμμετοχής του δημοσίου στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό.

Η option με την DT αφορά στο 10%

Προς το παρόν είναι άγνωστο αν το σύνολο των μετοχών του ελληνικού δημοσίου θα πωληθούν στην Deutsche Telekom αφού με βάση την συμφωνία του 2008 η γερμανική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αγοράσει, εφόσον το ζητήσει το Δημόσιο, το 10% των μετοχών του ΟΤΕ σε προσυμφωνημένη τιμή κατά 15% υψηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των 20 τελευταίων συνεδριάσεων που θα προηγηθούν από την επίσημη ενημέρωση της DT.

Με τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ τα έσοδα από την πώληση του 10%, το οποίο θα πωληθεί σε ψηλότερη τιμή, αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα από το επίπεδο των 500 εκατομμυρίων ευρώ ενώ αδιευκρίνιστο είναι πως θα πωληθεί το υπόλοιπο ποσοστό του 6%.

Να θυμίσουμε ότι με το 16% των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα ισομερούς συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο με την DT η οποία κατέχει το 30% της εταιρείας. Διατηρώντας την συμμετοχή του πάνω από το 5% το Ε.Δ. έχει το δικαίωμα να διορίζει τα 5 από τα 11 μέλη του Δ.Σ. καθώς και δικαίωμα αρνησικυρίας για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Αντίδραση εργαζομένων

Όπως ήταν φυσικό η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι προτίθεται να πωλήσει το σύνολο της συμμετοχής της στον ΟΤΕ προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων του ΟΤΕ η συνδικαλιστική ηγεσία των οποίων σε δηλώσεις της κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν διαφύλαξε ούτε το βέτο για τα θέματα εθνικής ασφάλειας . Επιπλέον οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να πουλήσει στην συμμετοχή του Δημοσίου στις εξευτελιστικές τιμές που βρίσκεται σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ.

Επιφυλάξεις - ξανά - από την από την DT

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε την πρόθεσή της για πώληση του συνόλου της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ από την πλευρά της DT δια του κ. Ρόλαντ Μάλερ, επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του ομίλου DT εκτός Γερμανίας, επανέρχονταν οι επιφυλάξεις για την επένδυση στον ΟΤΕ. Στελέχη της DT δήλωναν λίγες μέρες νωρίτερα ότι η εταιρεία θα σεβαστεί την συμφωνία μετόχων με το ελληνικό δημόσιο, ωστόσο όμως φαίνεται ότι πριν από την υλοποίηση της θα πρέπει να προηγηθεί η επίλυση κάποιων εκκρεμοτήτων.

Ο κ. Μάλερ σε ιδιαίτερα προσεκτικές δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg απέδωσε τις επιφυλάξεις της γερμανικής εταιρείας στην «έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και στην οικονομική ύφεση της χώρας» ενώ την ίδια προανήγγειλε την πρόθεση γερμανικής εταιρείας να προχωρήσει σε νέες εξαγορές τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών σε άλλες χώρες.

Θέλοντας προφανώς να θέσει την ατζέντα της διαπραγμάτευσης εν όψει της άφιξης κλιμακίου της DT στη χώρα μας για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση εν όψει της πώλησης ποσοστού του ΟΤΕ ο κ. Μάλερ αναφέρθηκε ειδικά στη Ρουμανία και στην Ελλάδα όπου σημείωσε «η κατάσταση είναι τόσο άσχημη» που δεν προβλέπεται ανάκαμψη των πωλήσεων πριν από το 2013 ή και αργότερα.

Η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην μείωση του εργασιακού κόστους του ΟΤΕ αλλά και θέματα που σχετίζονται με την αυστηρή ρυθμιστική αρχή είναι τα ζητήματα που θεωρείται βέβαιο ότι η εταιρεία θα επιδιώξει να επιλυθούν πριν υλοποιηθεί και η τελευταία optionτης συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο. Η DT θεωρεί την ΕΕΤΤ ως μια από τις αυστηρότερες ρυθμιστικές αρχές που έχει συναντήσει στις χώρες που δραστηριοποιείται ενώ επιτακτικά ζητά και την μείωση του κόστους προσωπικού του ΟΤΕ θεωρώντας ότι κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα του Οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v