Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Στα 30,2 εκατ. (-54%) τα κέρδη Q1

Πτώση της τάξης του 54% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 30,2 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Ο Οργανισμός θα διανείμει μέρισμα 0,1179 ευρώ.

ΟΤΕ: Στα 30,2 εκατ. (-54%) τα κέρδη Q1
Πτώση της τάξεως του 54,1% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 30,2 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι τα κέρδη του ΟΤΕ θα διαμορφώνονταν το α΄ τρίμηνο στα 59,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 9%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν σημαντικά από το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, τους ρυθμιστικούς περιορισμούς και από τον έντονο ανταγωνισμό.

Ο Οργανισμός θα διανείμει μέρισμα 0,1179 ευρώ ανά μετοχή για το 2010, έναντι μερίσματος 0,19 ευρώ ανά μετοχή το προηγούμενο έτος.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του ΟΤΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής:

"Αντιμετωπίζοντας αντίστοιχες προκλήσεις με αυτές του τέλους του 2010, κυρίως τη συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία και τις μη ανταγωνιστικές τιμές μας στις αγορές που ρυθμίζονται, τα έσοδά μας συνέχισαν να μεταβάλλονται στο τρίμηνο με ρυθμούς παρόμοιους με αυτούς του δ΄ τριμήνου του 2010. Στην κινητή τηλεφωνία της Ελλάδας, παρότι ο ρυθμός μείωσης εσόδων επηρεάστηκε από τη σύγκριση με ένα ιδιαίτερα ισχυρό α΄ τρίμηνο του 2010, όταν δεν είχε ακόμη ξεκινήσει ο πόλεμος τιμών, έχουμε αρχίσει πρόσφατα να βλέπουμε σημάδια σταθεροποίησης".

O κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: "Όπως είχα αναφέρει κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του έτους, έχουμε επίγνωση της ανάγκης εκτέλεσης άμεσων διορθωτικών κινήσεων και έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα. Οι ενέργειες αυτές, κάποιες από τις οποίες μάλιστα θα ήταν αδιανόητες στο παρελθόν, δεν είναι δυνατόν να αποφέρουν καρπούς σε μία ημέρα. Εκτός από τα προγράμματα αναδιοργάνωσης δραστηριοτήτων και εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού, που επηρέασαν τα αποτελέσματά μας το τρίμηνο, προχωρήσαμε και σε μια σειρά μειώσεων εξόδων συνδεδεμένων με πρακτικές του παρελθόντος, τις οποίες ο όμιλος δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει. Με τα έσοδα να εμφανίζουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης και τη σταδιακή απόδοση των μέτρων μείωσης του κόστους που παίρνουμε, εκτιμούμε πως η απόδοση του ΟΤΕ θα αρχίσει να βελτιώνεται στο δεύτερο μισό του έτους".

--- Προοπτικές

Για το υπόλοιπο του 2011 ο ΟΤΕ εκτιμά ότι τα έσοδά του θα συνεχίσουν να επηρεάζονται αρνητικά από τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, καθώς και από τα ρυθμιστικά εμπόδια στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται ότι η αγορά της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα θα αρχίσει να σταθεροποιείται. Αναμένεται, επίσης, οι συνθήκες στις αγορές κινητής τηλεφωνίας των άλλων χωρών να αρχίσουν να βελτιώνονται, ενώ, επιπρόσθετα, στη Ρουμανία θα υπάρξουν και οφέλη από τη μεγαλύτερη συνεργασία με τις δραστηριότητες στη σταθερή τηλεφωνία. Τα μέτρα αναδιοργάνωσης δραστηριοτήτων, μείωσης του προσωπικού και του κόστους, που εφαρμόστηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, αναμένεται να αρχίσουν να επηρεάζουν θετικά την απόδοση του ομίλου κατά τα τέλη του έτους.

--- Κύκλος εργασιών ομίλου

Ο όμιλος ΟΤΕ το α΄ τρίμηνο του 2011 κατέγραψε μείωση στα έσοδα ύψους 12,6%, λόγω των συνεχιζόμενων αντίξοων οικονομικών συνθηκών, της μειωμένης καταναλωτικής δραστηριότητας σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, του δύσκολου ρυθμιστικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και του ισχυρού ανταγωνισμού.

Παρά το γεγονός πως η μείωση στα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας το τρίμηνο ήταν λιγότερο αισθητή σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο, τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα μειώθηκαν αρκετά τους πρώτους δύο μήνες του έτους, σε σχέση με μια περίοδο, το 2010, όπου δεν είχε επηρεαστεί ακόμη από τον επιθετικό ανταγωνισμό. Πέρα από την Ελλάδα, οι τάσεις στη σταθερή τηλεφωνία της Ρουμανίας ήταν αμετάβλητες, εν συγκρίσει με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τα έσοδα της διεθνούς κινητής τηλεφωνίας σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων και των απομειώσεων, καθώς και των χρεώσεων που σχετίζονται με τα προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης, ανήλθαν στα 794 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2011, μειωμένα κατά 11,2%, σε σχέση με 894,6 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Η μείωση αυτή οφείλεται στις χαμηλότερες χρεώσεις από τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, στο χαμηλότερο κόστος του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και στις σημαντικές προσπάθειες διατήρησης του κόστους σε όλες τις δραστηριότητες, που είχαν ως αποτέλεσμα μειωμένα έξοδα μισθοδοσίας και λοιπά έξοδα.

Στο τρίμηνο ο ΟΤΕ επιβαρύνθηκε από χρέωση 39,7 εκατ. ευρώ, η οποία σχετίζεται με τον περιορισμό του αριθμού του προσωπικού και τα προγράμματα πρόωρης αποχώρησης (8 εκατ. για 250 εργαζομένους στις δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, 11 εκατ. για περισσότερους από 300 εργαζομένους της Cosmote και της Γερμανός στην Ελλάδα και σχεδόν 21 εκατ. για περισσότερους από 1.000 εργαζομένους της RomTelecom). Κάποιοι από το προσωπικό αποχώρησαν από τον όμιλο στα τέλη του α΄ τριμήνου, ενώ οι υπόλοιποι θα αποχωρήσουν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Ο όμιλος σημείωσε καθαρά κέρδη 30,2 εκατ. ευρώ το τρίμηνο, μειωμένα κατά 54,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν το α΄ φετινό τρίμηνο κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και έφτασαν τα 166,5 εκατ. Οι συνολικές επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, ως ποσοστό των εσόδων του ομίλου, το α΄ τρίμηνο του 2011 ήταν 13,6%, σε σχέση με 13,7% το α΄ περυσινό τρίμηνο. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα και στη Ρουμανία και στις δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία ανήλθαν σε 33,9 εκατ. ευρώ, σε 29,8 εκατ. και σε 100,6 εκατ. αντίστοιχα.

Στο τρίμηνο οι καθαρές ταμειακές ροές από τις λειτουργικές δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 168,4 εκατ., σε σχέση με τα 202,9 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Η μείωση αυτή οφείλεται στην επιδεινούμενη λειτουργική απόδοση και στις αυξανόμενες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, λόγω της αύξησης των εμπορευμάτων προς πώληση στην κινητή τηλεφωνία.

--- Σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας

Στο α΄ τρίμηνο του 2011 συνεχίστηκε η απώλεια γραμμών στις δραστηριότητες του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης πίεσης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων να μειώσουν την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα όσον αφορά στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Το τρίμηνο σημειώθηκαν σχεδόν 99.000 αποσυνδέσεις σε γραμμές PSTN και ISDN, σημειώνοντας μικρή βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Η συνολική αγορά ADSL στην Ελλάδα, στο τέλος του Μαρτίου 2011, ξεπέρασε τους 2,6 εκατομμύρια συνδρομητές, σε σχέση με 2,3 εκατομμύρια στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010. Στο τρίμηνο, οι καθαρές νέες συνδέσεις της συνολικής αγοράς ήταν σχεδόν 82.000, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της συνολικής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΤΕ αύξησε κατά 5.000 τους συνδρομητές ADSL, καθώς η δυνατότητά του να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό επηρεάστηκε για μία ακόμα φορά από ρυθμιστικές καθυστερήσεις στην έγκριση των προϊόντων της, σε περίοδο όπου οι ανταγωνιστές του είχαν ξεκινήσει καμπάνιες με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τιμολόγια.

Η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή εκτιμά πως οι υπηρεσίες φωνής αποτελούν σχεδόν το 20% του συνόλου των συνδρομητών των υπηρεσιών αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο (LLU) στη χώρα.

Ο ΟΤΕ απέκτησε επιπλέον 6.400 συνδρομητές IPTV κατά τη διάρκεια του τριμήνου, και το σύνολό τους ξεπέρασε τις 56.000 και ετοιμάζεται για την επικείμενη διάθεση υπηρεσιών δορυφορικής τηλεόρασης.

Στην αγορά των επιχειρησιακών πελατών, σημειώθηκε μείωση των τηλεφωνικών συνδέσεων, συνέπεια του εξορθολογισμού των δαπανών του δημόσιου τομέα και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, η οποία οδηγεί σε μειώσεις προσωπικού και σε περιορισμό του αριθμού των επιχειρήσεων. Έπειτα από έξι μήνες ρυθμιστικών καθυστερήσεων, ο ΟΤΕ διέθεσε πρόσφατα ένα ευέλικτο πακέτο double-play, που απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο έγινε θετικά αποδεκτό από το κοινό.

Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στο τρίμηνο, για τη μείωση των εξόδων μισθοδοσίας και των άλλων δαπανών, είχαν περιορισμένη επίδραση την περίοδο αυτήν, αλλά αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα στο δεύτερο μισό του χρόνου.

--- Κινητή τηλεφωνία - Ελλάδα

Στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2011, η πελατειακή βάση της COSMOTE διαμορφώθηκε σε 7,6 εκατομμύρια. Η μείωση της πελατειακής βάσης κατά 14% σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου του 2010 οφείλεται κυρίως στη σταδιακή πτώση στους πελάτες καρτοκινητής, φαινόμενο που ισχύει για το σύνολο του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας, λόγω της εκκαθάρισης της βάσης στο πλαίσιο της υποχρεωτικής διαδικασίας ταυτοποίησης, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2009.

Η διοίκηση εκτιμά πως η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες για το σύνολο της αγοράς κινητής στην Ελλάδα συνεχίστηκε για ένα ακόμη τρίμηνο, ως αποτέλεσμα για άλλη μία φορά του συνδυασμού δυσμενών οικονομικών και ρυθμιστικών συνθηκών αλλά και του έντονου ανταγωνισμού. Σε ό,τι αφορά την COSMOTE, τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά περίπου 17% στο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται στην πτώση των εσόδων από εισερχόμενη κίνηση κατά σχεδόν 27%, συνέπεια κυρίως της μείωσης των τελών τερματισμού. Τα έσοδα από εξερχόμενη κίνηση παρουσίασαν πτώση σε ποσοστό περίπου 15,5%, γιατί οι συνδρομητές στράφηκαν σε οικονομικότερες λύσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και του έντονου ανταγωνισμού.

Η στρατηγική της COSMOTE για την πλήρη αξιοποίηση των ευρυζωνικών υπηρεσιών, με έμφαση στην αύξηση της διείσδυσης των smartphones και τη διάθεση επιτυχημένων υπηρεσιών δεδομένων, οδήγησε στην ενίσχυση των εσόδων από υπηρεσίες data από το κινητό κατά 19% σε ετήσια βάση.

Το α΄ τρίμηνο του 2011 ο δείκτης μικτού AMOU αυξήθηκε κατά περίπου 30%, στα 299,1 λεπτά, κυρίως λόγω του AMOU της καρτοκινητής που αυξήθηκε κατά 38,7%, ως αποτέλεσμα των σημαντικών προσφορών για κίνηση εντός δικτύου. Ο δείκτης μικτού ARPU για το τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 14,5 ευρώ, μειωμένος σε ποσοστό περίπου 9% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2010, ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης του ARPU των συμβολαίων.


---Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε άλλο ένα αδύναμο τρίμηνο, αν και τα μερίσματα ήταν ελαφρώς καλύτερα του αναμενόμενου, σχολιάζει η Deutsche Bank, η οποία σημειώνει ότι αδυναμία εμφανίστηκε σε όλους τους τομείς, πλην της εγχώριας σταθερής τηλεφωνίας.

Η Morgan Stanley από την πλευρά της αναφέρει ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την τάση που εμφανίστηκε με τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2010, ωστόσο κάνει λόγο για «τα πρώτα θετικά σχόλια από τη διοίκηση μετά από πολύ καιρό». Ο διεθνής οίκος θεωρεί την τρέχουσα τιμή της μετοχής του ΟΤΕ ως ένα «καλό σημείο εισόδου» και διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “Overweight” για τον Οργανισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο της Citi. Αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ωστόσο οι προοπτικές είναι «λιγότερο ζοφερές».

Η Alpha Finance αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του ΟΤΕ ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις της, αλλά χαμηλότερα από αυτά των υπόλοιπων αναλυτών. Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει θετικές τις προσπάθειες του οργανισμού για μείωση του κόστους, αλλά εκφράζει την ανησυχία της για της θεσμικές πιέσεις στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις του οικονομικού κλίματος στον οργανισμό.


* Τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο του 2011 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v