Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στο 40ωρο από Δευτέρα για τον ΟΤΕ

Στην εργασιακή εβδομάδα των 40 ωρών επιστρέφει από την επόμενη εβδομάδα ο ΟΤΕ καθώς μπαίνει σε εφαρμογή η δεύτερη δόση των μέτρων της διοίκησης που έχουν στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας του Οργανισμού.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Επιστροφή στο 40ωρο από Δευτέρα για τον ΟΤΕ
Στην εργασιακή εβδομάδα των 40 ωρών επιστρέφει από την επόμενη εβδομάδα ο ΟΤΕ καθώς μπαίνει σε εφαρμογή η δεύτερη δόση των μέτρων της διοίκησης, που έχουν στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας του Οργανισμού.

Η επιστροφή του ΟΤΕ στην εβδομάδα των 40 ωρών εργασίας είναι ένα από τα κύρια μέτρα με τα οποία η διοίκηση επιχειρεί να μειώσει το κόστος εργασίας το οποίο, με βάση τα στοιχεία του 2010, ανέρχεται σε 766 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 35,3% των εσόδων.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που υιοθετεί για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Τσαμάζ, ήδη από την 1η Μαρτίου έχουν, μεταξύ άλλων μέτρων, μειωθεί στο ελάχιστο η υπερωριακή απασχόληση αλλά και η αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας.

ΟΜΕ-ΟΤΕ: Όχι σε τροποποίηση των συμβάσεων

Οι αλλαγές αυτές, όμως, συναντούν την αντίδραση των εργαζομένων του Οργανισμού και η ΟΜΕ-ΟΤΕ αναζητά τρόπους αντίδρασης τόσο στις περικοπές των προνομίων που προωθεί η διοίκηση όσο και στην κυβερνητική πρόθεση για πώληση επιπλέον ποσοστού στην Deutsche Telekom.

Κατ’ αρχάς, η ομοσπονδία εργαζομένων στον ΟΤΕ θεωρεί ότι η μονομερής αύξηση των ωρών εργασίας από την πλευρά της διοίκησης συνιστά μείωση των μισθών του προσωπικού.

Μάλιστα, η ΟΜΕ υποστηρίζει πως έχει εκβιαστικά χαρακτηριστικά η κίνηση της εταιρίας να ζητήσει από τους εργαζομένους μειωμένου ωραρίου να υπογράψουν τροποποίηση της σύμβασης ως προς τον χρόνο απασχόλησης.

Η ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζομένους να μην υπογράψουν καμία τροποποιητική σύμβαση, ενώ η ίδια προαναγγέλλει την ανάληψη νομικών πρωτοβουλιών με στόχο την ανατροπή των αποφάσεων της διοίκησης, τις οποίες χαρακτηρίζει αυθαίρετες.

Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ αναμένεται να συνεδριάσει για να εξετάσει το διεκδικητικό πλαίσιο για υπερωρίες και επιδόματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη από τις αρχές Μαρτίου, οπότε και τέθηκαν σε ισχύ τα πρώτα μέτρα της διοίκησης, οι εργαζόμενοι κυρίως του τεχνικού τομέα τηρούν αυστηρά τον προβλεπόμενο κανονισμό ασφαλείας, με αποτέλεσμα, όπως τουλάχιστον αναφέρουν συνδικαλιστές, να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην τεχνική εξυπηρέτηση βλαβών σε υφιστάμενους πελάτες αλλά και στην ικανοποίηση αιτημάτων για νέες συνδέσεις.

Ετοιμάζουν κοινό μέτωπο και μήνυση κατά του… πρωθυπουργού

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ εξετάζεται και η στάση που θα τηρήσει η ομοσπονδία έναντι της εξαγγελθείσας κυβερνητικής πρόθεσης για ενεργοποίηση της συμφωνίας την Deutsche Telekom που προβλέπει την περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου και ταυτόχρονα με την ενίσχυση του ποσοστού της γερμανικής εταιρίας.

Η ομοσπονδία εξετάζει το ενδεχόμενο η αντίδρασή της στα κυβερνητικά σχέδια να είναι κοινή με τους εργαζομένους άλλων εταιριών που αναμένεται να πληγούν από τις αποκρατικοποιήσεις π.χ. της ΔΕΗ του ΟΠΑΠ κ.λπ.

Πρόκειται για μια πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί από την παράταξη της ΔΑΚΕ και μένει να φανεί αν θα υιοθετηθεί τελικώς από τη διοίκηση της ομοσπονδίας.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι από την πλευρά των συνδικαλιστών του ΟΤΕ εξετάζεται ακόμα και η πιθανότητα, σε μια κίνηση που θα έχει κατά κύριο λόγο συμβολικό χαρακτήρα, να κατατεθεί μήνυση κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταφερθεί με ιδιαίτερη οξύτητα εναντίον της απόφασης της τότε κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του ΟΤΕ.

Ειδικότερα, τρία χρόνια νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2008, ο κ. Παπανδρέου σε επίσκεψή του στον ΟΤΕ, απευθυνόμενος στους εργαζομένους, είχε χαρακτηρίσει "σκάνδαλο και σύγχρονη τραγωδία τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση τον δημόσιο πλούτο".
Ο κ. Παπανδρέου, μάλιστα, είχε αναφερθεί στους τρεις λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να προχωρήσει η πώληση του ΟΤΕ καθώς:

-Είναι βασικό εργαλείο εθνικού σχεδιασμού.
- Δεν έχει μόνο παρουσία στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
-Έχει αναπτύξει ουσιαστική τεχνογνωσία, την οποία δεν πρέπει να χάσει η χώρα μας.

Για το ίδιο θέμα, ο τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και νυν υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε δηλώσει: "Για εμάς είναι θέμα αρχής οι δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας να μην εκχωρούνται σε ιδιώτες και να μη γίνονται θυγατρικές ξένων ανταγωνιστριών εταιριών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v