Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ανατροπή ισορροπιών φέρνει η πώληση του 10%

Τον δρόμο ακόμη και για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ στο μέλλον ανοίγει η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τη διαδικασία για τη μείωση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Ανατροπή ισορροπιών φέρνει η πώληση του 10%
Τον δρόμο ακόμη και για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ στο μέλλον ανοίγει η απόφαση της κυβέρνησης να σημάνει την έναρξη της διαδικασίας για τη μείωση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. Το Δημόσιο προτίθεται έως το τέλος του έτους να πουλήσει το 10% των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση της συμμετοχής της ελληνικής πλευράς.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ, λησμονώντας, υπό το βάρος της αδήριτης ανάγκης εύρεσης εσόδων, τις "κορόνες" του πρόσφατου παρελθόντος όταν, από τη θέση της αντιπολίτευσης, διακήρυττε την πρόθεσή της να εξαντλήσει κάθε νομική, οικονομική και πολιτική δυνατότητα, "ώστε το ελληνικό δημόσιο να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ, πάντοτε με γνώμονα το κρατικό συμφέρον, το συμφέρον της εταιρίας και των εργαζομένων της".

Όμως, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, η μείωση της συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενη, παρότι για πολύ καιρό η κυβέρνηση απέφευγε να αναφερθεί σε αυτήν.

Η μείωση το ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ τεχνικά είναι ίσως η ευκολότερη διαδικασία σε σχέση με τις λοιπές αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο γιατί δεν απαιτεί καν την πρόσληψη συμβούλου, αφού θεωρείται συνέχεια παλαιότερης αποκρατικοποίησης. Ωστόσο, "πρόβλημα" εξακολουθεί να είναι η χαμηλή χρηματιστηριακή τιμή, που είναι βέβαιο ότι θα δώσει λαβές για κριτική σε όσους αντιτίθενται στην πώληση.

Η συμφωνία του 2008 με την οποία προβλέπεται σημαντικό υπερτίμημα σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής ήταν κάτι περισσότερο από πρόκληση, με δεδομένη μάλιστα και τη δηλωμένη επιθυμία της Deutsche Telekom να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ.

Με premium 15%

Με βάση τη συμφωνία του 2008, εφόσον η ελληνική πλευρά προχωρήσει στην πώληση του 10% έως το τέλος του έτους, τότε θα εισπράξει υπερτίμημα (premium) 15% σε σχέση με τη μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, όπως αυτή θα διαμορφωθεί 20 ημέρες πριν από την ενημέρωση της D.T. για τη συναλλαγή.

Σε περίπτωση όπου η συναλλαγή δεν γίνει μέχρι το τέλος του έτους, τότε όχι μόνο παύει να ισχύει η υποχρέωση καταβολής υπερτιμήματος, αλλά επιπλέον, από τις αρχές του επόμενου έτους, η Deutsche Telekom θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αγορές μέσω του χρηματιστηρίου καθώς τελειώνει η περίοδος όπου οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι η γερμανική εταιρία δεν θα πραγματοποιούσε αγορά μετοχών ώστε να μην ανατραπεί ο συσχετισμός δυνάμεων που είχε συμφωνηθεί πριν από τρία χρόνια.

Αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων

Η μείωση του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ θα έχει ως αποτέλεσμα σειρά ανατροπές καθώς σήμερα οι δύο πλευρές, παρότι η ελληνική κατέχει το 20% και η D.T. το 30%, συμμετέχουν ισομερώς στο διοικητικό συμβούλιο. Με την πώληση του 10% ανατρέπεται ο υφιστάμενος συσχετισμός δυνάμεων αφού το Δημόσιο θα χάσει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Πάντως, αν το Δημόσιο διατηρήσει τη συμμετοχή του στο όριο του 10%, τότε διατηρεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που προβλέπεται από τη συμφωνία του 2008 και αφορά σε μια σειρά θέματα τα οποία σχετίζονται με οικονομικά, επιχειρηματικά και εταιρικά ζητήματα καθώς επίσης και σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης και εθνικής άμυνας.

Σε περίπτωση όπου η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου υποχωρήσει κάτω από το 10%, τότε διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο μόνο για τα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Μείωση στο κόστος προσωπικού θέλει η D.T.

Η αύξηση του ποσοστού της στον ΟΤΕ είναι ένα θέμα που από την πλευρά της γερμανικής εταιρίας είχε τεθεί πολλές φορές και μάλιστα όλοι ανέμεναν ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε πώληση την προηγούμενη χρονιά, οπότε θα εξασφάλιζε υψηλότερο υπερτίμημα.

Η Deutsche Telekom θεωρεί ότι η αγορά του 10% είναι εκτός των άλλων και ένας τρόπος να μειώσει σημαντικά τη μέση τιμή κτήσης των μετοχών αφού έως σήμερα έχει καταβάλει 3,8 δισ. ευρώ ελέγχοντας μόνο το 30% της εταιρίας, την ώρα που με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρίας ανέρχεται στα 3,85 δισ. ευρώ.

Η γερμανική επιχείρηση θεωρεί επίσης ότι η νέα ισορροπία δυνάμεων που θα φέρει η αύξηση της συμμετοχή της θα έχει και ως αποτέλεσμα την εφαρμογή ενός μοντέλου διοίκησης περισσότερο αποτελεσματικού σε σχέση με το υφιστάμενο, το οποίο έχει αποδειχθεί δυσκίνητο, σε μία περίοδο όπου ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός χρειάζεται δυναμική και ευέλικτη διοίκηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυνεννοησίας των δύο πλευρών υπήρξε τον προηγούμενο χρόνο η επιλογή νέας διοίκησης, όταν η κυβέρνηση, λειτουργώντας με λογική παλαιότερων εποχών, απαιτούσε την αποπομπή του κ. Παναγή Βουρλούμη, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές επί πολλούς μήνες να μην μπορούν να βρουν σημείο επαφής.

Στον σχεδιασμό της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ περιλαμβάνεται σαφώς η μείωση στο κόστος προσωπικού. Εξοικονόμηση έχει επιτευχθεί ήδη κατ’ εφαρμογή του προγράμματος περικοπών που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο η διοίκηση του ΟΤΕ, ωστόσο είναι σίγουρο πως η διοίκηση της D.T. θέλει πολύ περισσότερα για να σώσει την υγιή επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Από την ατζέντα της γερμανικής εταιρίας δεν απουσιάζει ούτε και το ενδεχόμενο απολύσεων προσωπικού, καθώς είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί άμεση μείωση του κόστους προσωπικού, το οποίο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v