Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Ανοικτά μέτωπα, εντός και εκτός

Αποφάσεις για σειρά κρίσιμα ζητήματα καλείται να λάβει η διοίκηση του ΟΤΕ, την ώρα όπου όλο και περισσότερο φουντώνουν τα σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση κοντά σε απόφαση για πώληση ποσοστού 10% στην Deutsche Telekom.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Ανοικτά μέτωπα, εντός και εκτός
Αποφάσεις για σειρά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Οργανισμού καλείται να λάβει η διοίκηση του ΟΤΕ, την ώρα όπου όλο και περισσότερο φουντώνουν τα σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση κοντά σε απόφαση για πώληση ποσοστού 10% στην Deutsche Telekom.

Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕΤΤ να μπλοκάρει ουσιαστικά την αξιοποίηση του πιλοτικού δικτύου οπτικής ίνας που έχει στήσει ο ΟΤΕ, η αποτυχία στην οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βαδίζει η υπόθεση πώλησης της Telekom Srbija, οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την εξαγορά ή όχι του ποσοστού της Romtelecom στην οποία προχωρά η κυβέρνηση της χώρας αλλά και οι εκκρεμότητες που παραμένουν στα θέματα που αφορούν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με το προσωπικό της εταιρίας είναι ζητήματα τα οποία απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα από τη διοίκηση.

Εμπιστοσύνη από τις αγορές και αδημονία για την πώληση του 10%

Τα καλά νέα είναι ότι ο ΟΤΕ εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των αγορών, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η επιτυχής έκδοση ομολογιών ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Βεβαίως, οι αγορές αδημονούν και για εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη μετοχική σύνθεση του ΟΤΕ. Αυτό αποδεικνύει η εκτόξευση του ενδιαφέροντος που προκαλεί έντονη φημολογία η οποία φέρει την κυβέρνηση πολύ κοντά σε απόφαση να κάνει χρήση της πρόβλεψης που υπάρχει στη συμφωνία με την Deutsche Telekom, αναφέροντας ότι σε περίπτωση όπου προχωρήσει στην πώληση του 10% έως το τέλος του έτους τότε θα εισπράξει υπερτίμημα 15%.

Η απόφαση, που είναι πρωτίστως πολιτική, θα πρέπει να ληφθεί σύντομα, καθώς στο τέλος του έτους λήγει η περίοδος εντός της οποίας η πώληση του ποσοστού του Δημοσίου θα γίνει με υπερτίμημα έναντι της τρέχουσας τιμής.

Βεβαίως, πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν αποτελούν μόνο τα όσα έλεγε προεκλογικά κατά της πώλησης ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom αλλά και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται η τιμή της μετοχής.

Την ίδια ώρα, η γερμανική πλευρά δεν φέρεται διατεθειμένη να πληρώσει… όσο-όσο την εξαγορά του 10%, καθώς ακόμη και με την πώληση του ποσοστού αυτού το Δημόσιο θα διατηρεί σε ισχύ το δικαίωμα βέτο για μια σειρά σημαντικά θέματα που αφορούν στον ΟΤΕ.

Δίκτυο VDSL: Και τώρα τι;

Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων να βάλει στον «πάγο» για διάστημα έξι μηνών το δίκτυο VDSL που έχει, πιλοτικά, υλοποιήσει ο ΟΤΕ σε ορισμένες περιοχές της χώρας δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία στη διοίκηση της εταιρίας, η οποία θα πρέπει να λάβει αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον της.

Ένα δίκτυο VDSL (οπτική ίνα μέχρι τον κατανεμητή) προσφέρει μεν υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με το δίκτυο ADSL που υπάρχει στη χώρα μας σήμερα, όμως σαφώς υστερεί έναντι ενός δικτύου FTTH (οπτική ίνα μέχρι τον τελικό χρήστη). Μάλιστα, η απόφαση της κυβέρνησης, όπως επαναβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τα πλέον επίσημα χείλη στο συνέδριο του Economist για την ευρυζωνικότητα, να παραμείνει σταθερά προσανατολισμένη στη δημιουργία δικτύου οπτικής ίνας έως τον τελικό χρήστη, είναι σίγουρο ότι ενισχύει ακόμη περισσότερο τον προβληματισμό έναντι της συγκεκριμένης επένδυσης.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σύντομα, ωστόσο σε πρώτη φάση είναι πολύ πιθανό ότι ο ΟΤΕ θα κινηθεί και δικαστικά εναντίον της απόφασης της ΕΕΤΤ χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι το δίκτυο που έχει αναπτύξει είναι πιλοτικό.

Βήματα προσέγγισης με τους εργαζομένους

Εν τω μεταξύ, νέα βήματα προσέγγισης φαίνεται ότι έχουν κάνει η διοίκηση του ΟΤΕ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων του Οργανισμού προς την κατεύθυνση της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τα κίνητρα για την αποχώρηση περίπου 250 εργαζομένων στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος που εφαρμόζει ο ΟΤΕ φαίνεται ότι έφερε τις δύο πλευρές πιο κοντά.

Εξάλλου, η διοίκηση έχει ήδη επιτύχει τη μείωση του λειτουργικού κόστους με τις αποφάσεις τις οποίες έχει λάβει, και εν μέρει έχει θέσει σε ισχύ από τις αρχές Μαρτίου, με τις αλλαγές στον τρόπο πληρωμής της υπερωριακής απασχόλησης, την αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου και την κατάργηση προνομίων και διευκολύνσεων προς το προσωπικό.

Ωστόσο, η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας αποτελεί και για τις δύο πλευρές ένα ζήτημα προτεραιότητας, αφού θα είναι στην ουσία μια υπογραφή εργασιακής… ειρήνης, εξασφαλίζοντας τη στήριξη των εργαζομένων σε μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά, όπως π.χ. με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Αναμένονται εξελίξεις στη Σερβία

Ο προβληματισμός της διοίκησης του ΟΤΕ δεν έχει μόνο… εσωτερική διάσταση, αλλά προέρχεται και από το εξωτερικό, όπου εξελίξεις αναμένονται σε δύο μέτωπα.

Καταρχήν, τα έσοδα που ανέμενε ο ΟΤΕ από την πώληση του ποσοστού στην Telekom Srbija δεν φαίνεται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία του, αφού η κυβέρνηση, και όχι μόνο, της βαλκανικής χώρας δεν είναι ικανοποιημένη από την προφορά την οποία υπέβαλε η Telekom Austria για την εξαγορά της εταιρίας, ύψους 950 ευρώ, συν 450 εκατομμύρια για επενδύσεις.

Η απόφαση της κυβέρνησης της Σερβίας να ζητήσει βελτιωτική προσφορά από την αυστριακή εταιρία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας και προειδοποιούν την κυβέρνηση με προσφυγή στα δικαστήρια σε περίπτωση όπου δεν ματαιωθεί ο εν λόγω διαγωνισμός. Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί τον ΟΤΕ, που θα επιθυμούσε ολοκλήρωση της συναλλαγής, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα απέφερε στα ταμεία του Οργανισμού σημαντικά έσοδα.

Τον Μάιο οι αποφάσεις για Romtelecom

Εντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση στη Ρουμανία, όπου ο ΟΤΕ θα πρέπει να λάβει αποφάσεις σχετικά με το αν θα προχωρήσει σε εξαγορά του ποσοστού της Romtelekom που πουλά η κυβέρνηση της Ρουμανίας, η οποία να σημειώσουμε ότι επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ο ΟΤΕ, που ήδη κατέχει στη ρουμανική εταιρία ποσοστό 54,01%, αναμένει τη γνωμοδότηση της Citigroup, η οποία έχει αναλάβει χρέη συμβούλου στη σχετική διαδικασία, προκειμένου ως τα μέσα Μαΐου να καταθέσει την απόφασή της.

Δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης της Ρουμανίας πρόσφατα ανέφεραν ότι σε περίπτωση όπου η προσφορά για το 46% της εταιρίας κινηθεί χαμηλότερα από το 1 δισ. ευρώ, τότε δεν θα γίνει δεκτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v