Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Για "μελλοντικές ανάγκες" η έκδοση ομολόγων

Το ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατ. με συμβούλους έκδοσης τις τράπεζες Alpha Bank, BNP Paribas, EFG Eurobank, HSBC και Morgan Stanley θα αποτελέσει «μαξιλάρι» για τις μελλοντικές ανάγκες του ΟΤΕ. Οι όροι.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Για μελλοντικές ανάγκες η έκδοση ομολόγων
Στην λογική "των παιδιών των φρονίμων που πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" φαίνεται ότι επέλεξε να κινηθεί ο ΟΤΕ αποφασίζοντας να απευθυνθεί στις αγορές για την έκδοση νέων ομολόγων σε μια εποχή που δεν είχε άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Το ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με συμβούλους έκδοσης τις τράπεζες Alpha Bank, BNP Paribas, EFG Eurobank, HSBC και Morgan Stanley θα αποτελέσει «μαξιλάρι» για τις μελλοντικές ανάγκες του ΟΤΕ.

Στη φάση αυτή ο ΟΤΕ έχει καλύψει τις ανάγκες του με το ομολογιακό δάνειο ανακυκλούμενης πίστωσης ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ που εξέδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Με την έκδοση αυτή ο Οργανισμός χρηματοδότησε την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου των 1,4 δισ. ευρώ που έληξε τον Φεβρουάριο, ενώ 300 εκατ. ευρώ παραμένουν διαθέσιμα σαν πιστωτική γραμμή ασφαλείας.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο λήγει ακόμη ένα ομολογιακό δάνειο του ΟΤΕ ύψους 650 εκατ. ευρώ, το οποίο εκδόθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 2005, ενώ την ερχόμενη χρονιά λήγουν επίσης ομολογίες ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κάλυψη των αυτών των μελλοντικών αναγκών φαίνεται ότι ήταν ο λόγος για τον οποίο ο ΟΤΕ απευθύνθηκε στις αγορές ομολόγων.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο τα ομολογιακά δάνεια να χρησιμοποιηθούν και για την κάλυψη αναγκών που ίσως προκύψουν νωρίτερα στην περίπτωση π.χ. που ο ΟΤΕ αποφασίσει να προχωρήσει στην εξαγορά της Romtelekom.

O Οργανισμός έχει ζητήσει παράταση έως τα μέσα Μαϊου προκειμένου να δώσει την απάντησή του στην ρουμανική κυβέρνηση για το αν θα προχωρήσει στην εξαγορά του ποσοστού της εταιρείας που προτίθεται να πωλήσει η κυβέρνηση της χώρας.

Προ ημερών από την πλευρά του ΟΤΕ αφέθηκε να εννοηθεί ότι εξετάζει την πιθανότητα πλήρους εξαγοράς της εταιρείας χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο τελικώς ότι θα συμβεί αφού η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί και από την μελέτη που θα εκπονήσει ο σύμβουλος στον οποίο έχει αναθέσει η διοίκηση του ΟΤΕ να εξετάσει το αν είναι συμφέρουσα ή όχι η εξαγορά της ρουμανικής εταιρείας.

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί αμέσως μετά και εφόσον είναι θετική θα δημιουργήσει στον ΟΤΕ νέες χρηματοδοτικές ανάγκες τις οποίες, απ’ ότι φαίνεται, η διοίκηση επιθυμεί να έχει την δυνατότητα να καλύψει χωρίς πίεση.

Η ανακοίνωση του ΟΤΕ

O OTE ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε χθες με επιτυχία τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την έκδοση τριετών ομολογιών σταθερού επιτοκίου συνολικού ύψους 500 εκατ. Ευρώ με ετήσιο κουπόνι 7,250%.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,6 φορές, έχοντας συγκεντρώσει συνολική ζήτηση άνω των 1,8 δισ Ευρώ.

Οι Ομολογίες εκδίδονται με την εγγύηση της ΟΤΕ ΑΕ, στο πλαίσιο του υφισταμένου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων (Global Medium Term Note Programme), ύψους 6,5 δισ Ευρώ. Η εταιρεία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διαπραγμάτευση των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η εκκαθάριση αναμένεται στις 8 Απριλίου 2011.

Οι τράπεζες Alpha Bank, BNP Paribas, EFG Eurobank, HSBC Bank plc και Morgan Stanley ανέλαβαν από κοινού την έκδοση των ομολογιών (joint bookrunners).

Ο Γενικός Δ/ντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων (CFO) του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Kevin Copp σχολίασε: «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα την έκδοσης αυτής. Ο ΟΤΕ για μία ακόμη φορά απέδειξε την δυνατότητα του να αντλεί αυτόνομα δανειακά κεφάλαια από τις αγορές.

Η θετική υποδοχή που επεφύλαξαν για την ομολογιακή έκδοση του ΟΤΕ ένας ευρύς κύκλος επενδυτών από την Ευρώπη αλλά και χώρες εκτός αυτής, είναι πραγματικά ενθαρρυντική. Ήταν μια πολύ σπουδαία έκδοση για τον ΟΤΕ, γιατί με αυτή ξεκινάμε την διαδικασία αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεων μας που λήγουν κατά το 2012, χτίζοντας έτσι πάνω στην επιτυχημένη συμφωνία του νέου κοινοπρακτικού δανείου ύψους 900 εκατ. Ευρώ που ολοκληρώσαμε πρόσφατα.

Οι ομολογίες αυτές αποτελούν τη πρώτη σημαντική έκδοση ομολογιών από ελληνική εταιρεία τους τελευταίους 17 μήνες, και εκδόθηκαν σε συνέχεια της επιβεβαίωσης της πιστοληπτικής διαβάθμισης του ΟΤΕ από την Moody's σε Baa3 και από την S&P σε BB.

Η πιστοληπτική διαβάθμιση του ΟΤΕ στη παρούσα φάση αντικατοπτρίζει μεν τις δυσκολίες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται, αλλά και την θετική αποδοχή για την επιχειρηματική στρατηγική της εταιρείας και τις διαρκείς προσπάθειές της για μείωση του κόστους και ενίσχυση των χρηματορροών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v