Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι διοικητικές αλλαγές στον ΟΤΕ θα έχουν συνέχεια

Νέα επεισόδια θα έχει το επόμενο διάστημα η διοικητική αναδιάρθρωση του ΟΤΕ η οποία ξεκίνησε εντυπωσιακά με την μετακίνηση μεγάλου αριθμού στελεχών της Cosmote προς το διοικητικό μέγαρο του Οργανισμού.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Οι διοικητικές αλλαγές στον ΟΤΕ θα έχουν συνέχεια
Νέα επεισόδια θα έχει το επόμενο διάστημα η διοικητική αναδιάρθρωση του ΟΤΕ η οποία ξεκίνησε εντυπωσιακά με την μετακίνηση μεγάλου αριθμού στελεχών της Cosmote προς το διοικητικό μέγαρο του Οργανισμού.

Ο σαρωτικός ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Τσαμάζ τις προηγούμενες μέρες με την μετακίνηση σημαντικού αριθμού συνεργατών του από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον ΟΤΕ θα έχει και συνέχεια καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ίδια διαδρομή θα ακολουθήσουν και άλλα στελέχη της Cosmote.

Παράλληλα όμως θα πρέπει να αναμένονται και κινήσεις στελέχωσης της Cosmote η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει αποδυναμωθεί από στελέχη πρώτης γραμμής. Παρότι τα περισσότερα στελέχη που αναβαθμίστηκαν στον Όμιλο διατηρούν τις αρμοδιότητές τους και στη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εντούτοις είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θα ενισχύσει την εταιρεία που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για ολόκληρο τον Όμιλο.

Οι κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο κ. Τσαμάζ σε ότι αφορά την στελέχωση του ΟΤΕ αποτελούν τα πρώτα βήματα προς την ενοποίηση του ΟΤΕ με την Cosmote όπως αναμένονταν εδώ και πολύ καιρό ως νομοτελειακή. Ούτως ή άλλως αποτελεί πάγια τακτική της Deutsche Telekom στις χώρες που έχει παρουσία στην αγορά τηλεφωνίας. Από την συγχώνευση των δύο εταιρειών θα προκύψουν σημαντικές συνέργειες μειώνοντας σημαντικά το κόστος σε μια περίοδο μάλιστα που οι μέρες της ευφορίας για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αποτελούν περασμένα μεγαλεία.

Η πλήρης συγχώνευση των δύο εταιρειών δεν φαίνεται πάντως να αποτελεί άμεσο ενδεχόμενο, οι περισσότεροι την τοποθετούν στο 2012, με τα σοβαρότερα προβλήματα να πηγάζουν από τις διαφορές κανονισμούς προσωπικού των δύο εταιρειών και τις συμβάσεις εργασίας. Ο ευέλικτος τρόπος λειτουργίας της Cosmote ελάχιστα κοινά σημεία έχει με τον τρόπο λειτουργία του ΟΤΕ ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολλές αγκυλώσεις του δημοσίου.

«Γκρίνια» για τις αλλαγές

Πάντως πρέπει να αναφέρουμε ότι η σαρωτική διοικητική αναδιάρθρωση στην οποία προχώρησε η διοίκηση δεν έχουν «ενθουσιάσει» άπαντες στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ. Στελέχη του ΟΤΕ που παραγκωνίστηκαν ή αγνοήθηκαν προκειμένου να τοποθετηθούν σε επιτελικές θέσεις τα στελέχη της Cosmote εκφράζουν δυσαρέσκεια.

Εξάλλου στην γραμμή αυτή κινείται και η τοποθέτηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζόμενων στον ΟΤΕ στην τοποθέτησή της για τις αλλαγές στο management του ΟΤΕ επισημαίνει ότι το νέο μοντέλο που εγκαθίσταται υπερφορτώνει τα στελέχη της COSMOTE αδυνατίζοντας την Εταιρεία, εισάγει διπλούς ρόλους και πολλαπλά επίπεδα ιεραρχίας ενώ επισημαίνει σε μια επιχείρηση του μεγέθους του Ομίλου ΟΤΕ έχει αστείρευτες δυνάμεις στο εσωτερικό της είναι «θρησκευτικά» επιβεβλημένο να αξιοποιούνται όπως είναι και επιχειρηματικά απαράδεκτο είτε να εξοβελίζονται είτε να περιθωριοποιούνται.

Το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της διοίκησης με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ παραμένει νεφελώδες με αιτία βέβαια την μη υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για την οποία δεν έχει υπάρξει συμφωνία παρά τον 14μηνο διάλογο ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ στην ανακοίνωση για την συμμετοχή της στην χθεσινή απεργία καταλογίζει στην διοίκηση άρνηση διαλόγου, άσκηση πίεσης και επικοινωνιακά τερτίπια ενώ σημειώνει ότι η διοίκηση, σε επίδειξη δύναμης, όπως τονίζει, προχώρησε στην περικοπή παροχών που είχαν δοθεί μονομερώς.

Με το «βλέμμα» στο εξωτερικό

Πέραν των εσωτερικών θεμάτων η διοίκηση του ΟΤΕ αυτή την εποχή έχει να ασχοληθεί και με ζητήματα εξωτερικού με το θέμα της Romtelecom να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της Ρουμανίας, που από καιρό έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να πωλήσει την συμμετοχή της στον πάλαι ποτέ κρατικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, με συνεχείς δηλώσεις στελεχών της ασκεί πιέσεις προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλότερο τίμημα.

Με τελευταία δήλωσή του ο υπουργός τηλεπικοινωνιών της χώρας υποστήριξε ότι η ρουμανική κυβέρνηση ζητά προσφορά άνω του 1 δισ. ευρώ για την εξαγορά του 46% της εταιρείας ενώ σε περίπτωση που η προσφορά του ΟΤΕ δεν κριθεί ικανοποιητική τότε θα εξετάσει την πιθανότητα να στραφεί προς την χρηματιστηριακή αγορά.

Από την πλευρά του ΟΤΕ προς το παρόν επισημαίνεται ότι η απόφαση του ΟΤΕ θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα μελέτης την οποία διενεργεί ήδη σύμβουλος του Οργανισμού προκειμένου να καταλήξει στο συμφέρον ή όχι της εν λόγω εξαγοράς.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς αναμένεται στο τέλος του επόμενου μήνα τότε που αναμένονται και οι εξελίξεις στην περίπτωση της Telecom Serbija όπου ο ΟΤΕ προσδοκά ότι θα έχει σημαντικά έσοδα από την πώληση της συμμετοχής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v